Surfmagazin

WIND&KITE OKULIARE MEATFLY ZADARMO K DVOJROČNÉMU PREDPLATNÉMU WINDSURFER/KITESURFER IBA ZA 29,90€!
Windsurf

Škola windsurfingu: Upwind 360

V spolupráci s Board Academy prinášame ďalší trik, ktorý môže zvládnuť každý, kto jazdí v sklze a pútkach. Vrátane videoukážky.

Surfmagazin

Upwind 360, teda po slovensky kompletné otočenie sa s doskou aj plachtou o 360 stupňov, pričom otočka sa začína proti vetru. (Pozn. Preto „upwind“, lebo existuje aj verzia „downwind“, vtedy otočka začína po vetre.)

Je to jeden z jednoduchších freestyle trikov a s trochou tréningu sa dá zvládnuť relatívne rýchlo.
Postavenie jazdca na doske sa v priebehu celého triku nemení, nohy zostávajú na tom istom mieste (= v pútkach), ruky držia rahno resp. oplachtenie tiež stále na tej istej strane, akurát jazdec aj s doskou a plachtou urobia neskákaný obrat o 360 stupňov.

Ako na to?

Začiatok tohto triku je v jazde na bočný vietor, ideálne v plnom sklze, v bežnom postavení chodidiel v pútkach. Prípravou je vyháknutie sa z trapézu a širší úchop rahna. Predná ruka zostáva na mieste, zadná odhmatáva smerom k zadnej koncovke.

Samotné prevedenie: Z maximálnej rýchlosti je potrebné prudko vyostriť proti vetru. Teda carvingový oblúk proti vetru, s využitím riadenia dosky nohami, keď zaťažujeme náveternú hranu cez päty, so zaťažením viac cez zadnú nohu. Ťažisko jazdca ide cez hranu dosky nad vodu, plachtu treba držať úplne zatvorenú a potiahnuť ju dozadu a nad dosku, čo pomáha agresívnejšie vyostriť. Ak sme spravili všetko správne, doska teraz relatívne prudko zatočí proti vetru. Dynamický nájazd je dôležitý pre ďaľšie pokračovanie.

Vo chvíli, keď sa doska dostáva do postavenia priamo proti vetru, je potrebné natlačiť plachtu resp. sťažeň do vetra a vystaviť vetru opačnú stranu plachty = prejsť do postavenia „back winded„. A súčasne všetku hmotnosť jazdca dostať tiež čím viac dopredu, teda odľahčiť zadnú nohu a navážiť sa na prednú. Nohy samozrejme zostávajú v pútkach a úchop rahna sa tiež nemení, prípadne pri väčších plachtách sa zadná ruka môže posunúť ešte trochu viac dozadu pre lepšiu kontrolu plachty a jej lepšie natlačenie do vetra.

V tejto fáze je dôležité držať plachtu stále z pohľadu jazdca zatvorenú. Keďže sa plachta dostala ale do „back winded“ postavenia, tak z pohľadu vetra je maximálne otvorená, má len minimum ťahu, resp, tlaku (vietor nás v tejto chvíli tlačí a nie ťahá. Keďže je plachta maximálne vpredu nad špičkou dosky, vietor ju dynamicky odtláča po vetre, celá doska sa spolu s jazdcom a plachtou otáča na nový zadný vietor. V tomto postavení treba zotrvať až kým doska nezatočí na zadný vietor. Stále platí, že v plachte je len minimum tlaku.

Po dotočení dosky na smer priamo po vetre nasleduje zmena postoja jazdca a prudké otvorenie plachty. Plachtu je potrebné agresívne otvoriť a očakávať jej prudký ťah, čomu jazdec musí prispôsobiť zmenu postoja (nie v zmysle zmeniť postavenie – umiestnenie chodidiel na doske, ale znížiť postoj a preniesť váhu). V očakávaní nového ťahu je potrebné ísť výrazne dolu a dozadu ťažiskom.

Kontrola správneho postoja v tejto fáze je jednoduchá, jednak je potrebné cítiť prenesenie zaťaženia na zadnú nohu, druhým kontrolným bodom je, že vás ťah plachty stiahne alebo nestiahne do návetria. Ak sme doteraz všetko spravili bez väčších chýb a zaváhania, nasleduje už len dorovnanie dosky, výjazd na nový bočný kurz a opätovné zrýchlenie do sklzu.

Tento trik sa prakticky nerobieva celý v sklze, carvingový je nájazd zo sklzu, následne po prechode špice cez vietor doska vypadáva zo sklzu, do ktorého sa dá opäť dostať až na novom bočnom vetre po opätovnom zrýchlení. Tu popísaná verzia z plného sklzu a počas celého triku v pútkach je už mierne pokročilá, na učenie doporučujeme začať s prípravnými cvičeniami, ktoré sa najlepšie dajú natrénovať, podobne ako mnoho iných trikov, v slabom vetre na veľkej doske a s malou plachtou.

Veľmi dobrým tréningom je nesklzová jazda v postavení „back winded“, kedy jazdca vietor nie ťahá, ale plachta je medzi vetrom a jazdcom, teda plachta ho tlačí. Vrátane riadenia dosky v takomto postavení. Následne tiež nesklzová verzia Upwind 360, samozrejme nie v pútkach. Toto všetko sa dá skvele si osvojiť v slabšom vetre, potom je progres v silnejšom vetre a v sklzovom režime výrazne rýchlejší.

Ak si to chcete celé ešte uľahčiť a zrýchliť svoje zvládanie nových atrektívnych trikov, pridajte sa k nám na niektorej z našich Board Academy akcií, kde účastníkom dávame našu v detailoch prepracovanú metodiku, vrátane ukážok na simulátore, na vode a tiež pomocou spätnej väzby s využitím videokaučingu, čo všetko výrazne uľahčuje jazdecký progres. Windsurfing u nás (našťastie) nie je o tom, kto má najnovšiu dosku, ale o radosti z jazdy a zvládania nových prvkov. TAK POĎ JAZDIŤ S NAMI!!!

Viac na: http://www.boardacademy.sk /// Cover foto: redbullcontentpool.com

Vaše komentáre

NOVÝ ČASOPIS

WINDSURFER & KITESURFER Objednať
Predplatné časopisu Biker

Surfmagazin na facebooku

Zavrieť reklamu