Surfmagazin

WIND&KITE OKULIARE MEATFLY ZADARMO K DVOJROČNÉMU PREDPLATNÉMU WINDSURFER/KITESURFER IBA ZA 29,90€!
Foto

Kiteboardingové spoty na DUNAJi

Ak chcete vedieť, kde v okolí Bratislavy vyraziť na kite, určite čítajte ďalej. Predstavíme vám kiteové spoty na Dunaji a dozviete sa ako sa tam dostanete, čo vás tam čaká a na aký vietor sa jazdí.
Surfmagazin

Kalinkovo
Asi 12 km za Bratislavou na Hrušovskej zdrži sa nachádza náš pravdepodobne najväčší kiteboardingový spot na Slovensku.

Ako sa tam dostať
Výpadovkou z Bratislavy na Dunajskú Stredu. V Dunajskej Lužnej za pizzeriou treba odbočiť vpravo. V dedinke Kalinkovo takmer na konci za zákrutou je pomerne nenápadná červená tabuľa s nápisom Cantina, kde treba odbočiť vpravo medzi domy. Po asi 100 metroch prejdete cez hrádzu a hneď odbočíte vľavo a prašnou cestou až na koniec, kde sa dáte pomedzi stromy do lesa. Cesta vás odvedie až ku Cantine. Spot sa nachádza za hrádzou asi 100 metrov od surfcentra. Priamo na spot sa dá dostať autom. Dbajte však na bezpečnosť surfistov, kiterov a pozor aj na ich vybavenie, neparkujte autá vľavo pri vode, ale vpravo pri hrádzi.

Vodné úskalia
Pri vychádzaní na pláž myslite na to, že ide o rekreačnú zónu plnú cyklistov, korčuliarov aj peších turistov, ktorí tu majú prednosť. Po asfaltovej hrádzi je zákaz pohybu automobilov! Začiatok pláže od prejazdu po prvý strom patrí windsurfistom, rešpektujte to, kiteboardingu patrí oveľa väčší kus pláže, ktorý je slušne upravený. Pod windsurfingovou plážou sa nachádzajú panely, ak vás spláchne až sem, využite schodíky, ktoré sú každých 50 až 100metrov. Dávajte si ale pozor, lebo sú klzké.

Dunaj je v týchto miestach rozšírený a pripomína veľké jazero. Nedajte sa tým uniesť a s kitom sa nesnažte jazdiť zbytočne ďaleko až do plavebnej dráhy. kde treba dávať pozor na lodnú dopravu, navyše aj samotný tok je silný. Strata dosky na tomto mieste znamená veľký problém. Na iných miestach je prúd takmer nebadateľný. Nejazdite ani k ostrovčekom na území vtáčej rezervácie.

Keď je hladina nízka, vytvorí sa medzi kitesurfingovou a windsurfingovou plážou výbežok v tvare veľkej kosy. Dávajte si pozor, len čo sa začne čeriť hladina, lebo voda môže mať v týchto miestach iba niekoľko centimetrov. Plytčiny sa nachádzajú rôzne, sú rozmiestnené aj niekoľko stoviek metrov od pláže, preto možno často vidieť kitera, ako stojí po pás vo vode a kráča si po dosku. Pozor však na mušle, ktoré sú v posledných rokoch na ústupe, no keď na ne naďabíte, môžu vám znepríjemniť pobyt na vode – rozrezaná noha rozhodne nie je nič príjemné. Počas letnej horúčavy sa v stojatej vode zvyčajne rozmnožia vodné riasy.

Odkiaľ fúka
Ideálnym smerom vetra je tu západ, odtiaľ však fúka iba dva- až trikrát ročne, ale keď príde, je to luxusný pojazd. Pozor, fúka čistý onshore, čiže nič pre začiatočníkov. SZ je najjazdenejší smer, často chodí rozbitý a plný veterných dier. Dávajte si preto pozor. Smer je side onshore. Pre začiatočníkov ideálny, ale ťažší pre veterné podmienky vzhľadom na nestabilný vietor. Východný smer je offshore s turbulenciami spoza hrádze a stromov, nie vždy sa tu dá východný smer jazdiť!!! JZ sa tu jazdí ideálne, ak ide viac zo západu, ak je ale smer južnejší, vietor sa rozbíja o hrádzu a prichádza rozbitý, nestabilný a často pri brehu vypadáva. Na tento smer je vhodné nájsť si iný dunajský spot. 

Hamuliakovo
Ako sa tam dostať
O jednu obec ďalej za Kalinkovom sa nachádza Hamuliakovo. V strede Hamuliakova je prudká zákruta vľavo, cez ktorú treba pokračovať priamo mimo hlavnej cesty smerom k nenápadnému obchodu na rohu a následne vpravo k obecnému úradu. Na samom konci ulice po 150 metroch prídete k rampe. Ak je spustená, treba zaparkovať a veci si odniesť za hrádzu. Ak je hore dá sa ísť na vlastne riziko priamo na spot. Parkuje sa smerom dole po prúde za druhým zjazdom na úplnom konci pláže. Táto pláž je menšia, treba na nej nechať voľné miesto na kity aj pre cyklistov, aby si tu mohli odpočinúť. Nechávajte prvý aj druhý zjazd z hrádze voľný, neodkladajte si kity a nenechávajte si na týchto miestach rozložené šnúry. Autá sa parkujú súbežne s hrádzou v radoch tak, aby ďalší prichádzajúci mohli prejsť popri vode smerom k panelom.

Nebezpečný protiprúd
Tento spot je úplné nevhodný pre začínajúcich kiterov alebo neskúsených jazdcov. Protiprúd, v ktorom sa jazdí, hravo odnesie dosku do nenávratna, na čom sa popálili už mnohí. Navyše, plavebná dráha a prúdiaca lodná doprava sú veľmi blízko, čo tento spot ešte viac zmenšuje. Štart kitu pri slabom vetre, ktorý sa tu jazdí, takisto nie je samozrejmosťou. Preto reálne zhodnoťte svoje sily – pomoc v protiprúde totiž nie je nič s čím, si poradí ktorýkoľvek okoloidúci kiter. Voda na tomto spote je hlboká, na dno dočiahnete iba zopár krokov od brehu. Preto je nevyhnutné ovládať bodydragging.

Odkiaľ fúka
Na tomto spote sa jazdia južné smery, ktoré fúkajú proti prúdu. Preto sa dá na tomto spote jazdiť aj v slabšom vetre. Pozor však na štartovanie z vody. Južná a juhovýchodný vietor fúka mierne na breh, západný smer už je onshore. Severný a severozápadný vietro je na tento spot nevhodný, keďže prichádza spoza stromov.

Ak je predpoveď na silnejší južný vietor, na tomto spote sa zíde aj 25 kiterov, ktorí zaberú väčšinu pláže. Dĺžkou šnúr hravo dosiahnete na pláž, preto dbajte na bezpečnosť cyklistov a výletníkov, ktorí sa počas pekných slnečných dní zhromažďujú vo výraznom počte aj popri vode. Myslite na to, že nemajú ani potuchy o tom, aké má tento šport úskalia. Neotáčajte sa tesne pri pláži, bránite tým ostatným kiterom, aby mohli vstúpiť do vody, tým skúsenejším aj skákať. Skúsení kiteri skáču pri brehu práve preto, že hrozí strata materiálu, preto len čo sa vytvorí skupinka skákajúcich kiterov, posuňte sa nižšie alebo vyššie po prúde a neriskujte. Pri brehu sú často naplavené stromy a konáre. Ak vás sfúkne po brehu, vyjdite z vody skôr, ako padnete pod panely. V tejto časti vietor už kolíše a panely sa kĺžu.

Dole pod hrádzou sa nachádza bufet kde si môžete posedieť každý deň.

Šamorín
Ako sa tam dostať
Po vjazde do Šamorína treba po pravej strane hľadať autobusovú stanicu. Na semaforoch odbočíte doprava. Po chvíli prejdete priamo cez kruhový objazd. Po asi 100 metroch narazíte na križovatku v tvare písmena Y, kde odbočíte doľava na vedľajšiu cestu. Stačí, ak sa budete stále držať na tejto kľukatej ceste, a po chvíli sa dostanete k hrádzi. Keď cez ňu prejdete, ste na spote.

Parkujte pozdĺžne na ceste, ktorá vedie popri hrádzi alebo na pláži tesne pod cestou tak, aby ste nechali čo najväčší priestor na odloženie materiálu pri vode a komfortný vstup do vody. Myslite na to, že po hrádzi chodí široká verejnosť, a preto dbajte na jej bezpečnosť.

Plusy a mínusy
Táto pláž je obrovská, preto ak potrebujete priestor, neváhajte využiť celú jej šírku aj dĺžku. Pláž vytvára veľkú zátoku a plavebná dráha je ďaleko, preto je vhodná pre začiatočníkov. Skoro žiadne naplavene konáre alebo stromy, minimum rybárov… Chýba však bufet, preto si so sebou zoberte niečo na jedenie aj pitie.

Odkiaľ fúka
Ak na tomto spote fúka, určite tu strávite celý deň. Široká pláž je vhodná na hranie s kitom a skúšanie nových vecí. Jazdí sa tu juh a juhovýchod. Práve to sú ideálne smery vetra, lebo vtedy fúka side onshore alebo onshore a  v bezpečí je aj začiatočník.

Slovíčko na záver 
Dunajské spoty sú na prvý pohľad blízko. Síce sú spojené medzi sebou cestou vedúcou po hrádzi, no nejazdite po nej. Hrádza je medzinárodný cyklistický chodník, rekreačná oblasť, a hlavne strategický štátny priestor. Jazdenie po hrádzi autom je zakázané! Prechádzajúce policajné hliadky vás môžu pokutovať. Ak totiž budeme hrádzu takto zneužívať, môže sa jednoducho stať, že vjazd priamo do priestoru spotu v budúcnosti nebude možný.

 

Vaše komentáre

NOVÝ ČASOPIS

WINDSURFER & KITESURFER Objednať
Predplatné časopisu Biker

Surfmagazin na facebooku

Zavrieť reklamu