Surfmagazin

WIND&KITE OKULIARE MEATFLY ZADARMO K DVOJROČNÉMU PREDPLATNÉMU WINDSURFER/KITESURFER IBA ZA 29,90€!
Foto

Do naha! wakeboardistka Katarína Janečková

Katarína Janečková odhalila v našom exkluzívnom interview všetko o svojich plánoch, naj trikoch, maľovaní a holých babách či jej wakeboardingovom kempe v Turecku. Katarína má doma na poličke vystavenú trofej Majstersky sveta vo wakeboardingu v kategórii Woman Open 2011. Napriek tomu, že s wakeboardingom začala iba pred troma rokmi, dnes patrí k slovenskej špičke.
Surfmagazin

Na začiatok tradičný starter…ako si sa dostala k wakeboardingu, ako dlho jazdíš? Bola si odmalička športový typ?
Môj tatino bol veľký športovec-horolezec, mamina tiež. Odmalička nás s bratom viedli k športu, hecovali na bicykloch do kopcov a aj ma strihali na krátko. Neskôr v puberte nastala malá ‘diskopauza’ a športový počin už odo mňa ozaj nikto nečakal. S wakeboardingom som začala pred tromi rokmi, hlavne vďaka mojim dobrodužným kamarátom. A už to išlo…

Čo máš radšej vlek alebo jazdu za člnom?
Za člnom som bola párkrát a určite to má svoje čaro. Príroda, vlny, partia na člne… Mne zatiaľ úplne vyhovuje vlek, na ktorom si pekne naplánujem jazdu, len tak sa zabávam a sústredím len na seba, prekážky, vodu a trik ktorý chcem vyskúšať. Ešte lepšie, keď sa učíme viacerí, pomáhame si čo a ako, padáme na rovnakých miestach, skúšame spolu a znovu.

Kde najradšej jazdíš?
Perfektný je maďarský Györ, kde je vysoký vlek, ako stvorený na učenie sa air-trickov, prekážky sú zasa super v nemeckom Schwandorfe, nonstop slnko v Thaijsku a úžasná partia tu doma alebo v Košicoch :). Najradšej mám zatiaľ HIP-NOTICS v Turecku, tam je to ozaj raj na zemi, ale vyzerá to tak, že po nejakých tých zmenách bude túto sezónu konečne môj obľúbený NÁŠ HOMECABLE na Zlatých Pieskoch.

Ako vyzerá tvoj tréningový program?
Uff tak ten je veeeeľmi príjemný. Wakeboarding je pre mňa hlavne o zábave a chuti jazdiť. Nevstávame o siedmej ráno (jedine ak sa strašne nevieme dočkať) a netrénujeme cez slzy, aj keď to niekedy bolí…máme okolo seba úžasnú partiu ľudí z celého sveta a skoro vždy mám po boku top riderku Zuzanu Vráblovú, s ktorou sa snažíme cestovať po vlekoch kade-tade a učiť sa stále niečo nové. Keď vidím aké triky dávajú zahraničné baby, posúva ma to ďalej. Veľa ma naučili aj chalani na Zlatých Pieskoch, ktorí mi väčšinou povedia: “toto skús, iba zapíliš a ideš, neboj sa nebude to bolieť…” a naozaj to po pár hodinách už nebolí. 🙂

Obľúbené triky…čo dávaš najradšej?
Minulú sezónu som sa naučila vysnívaný backroll, pristála par raley, odjazdila plno nových prekážok a najradšej mám tantrum z kickra, ktorý ma baví skákať stále vyššie…a som veeľmi zvedavá na toto leto!

Viem o tebe, že študuješ maľbu na VŠVU. Umelci sa väčšinou športu vyhýbajú a radšej vysedávajú v kaviarniach. Ako ty zvládaš tú rozpoltenosť intelektuálky-umelkyne a adrenalínovej žienky na wakeboardingu?
No…hlavne až taká rozpoltenosť to zasa nie je, keďže po kaviarnach som nikdy nevysedávala a vyzerá to tak, že posledný čas to ani v umení trendom nie je, keďže veľa mojich spolužiakov začína športovať. Joga, skate, box…idu predsa ruka v ruke s umením. Táto kombinácia mi absolútne vyhovuje, keďže po intenzívnom wakeboardovom lete mi srdce piští za štetcami a naopak, v tomto jarnom období už mám hlavu niekde na vode…oboje mi dodáva toľko energie, že keď si veci dobre zorganizujem nemusím si vyberať či chcem to alebo to.

Získala si 1. miesto na posledných Majstrovstvách sveta v kategórii Woman Open. Aký je to pocit byť najlepšia na svete?
Vyhrala som v kategórii Woman Open (19-29) a ešte stále je kam napredovať a od koho sa učiť! Prvé miesto je ale vždy super, o to väčšie štastie to bolo, keď si pár hodín po mne obhájila zlato na wakeskate Zuzka Vráblova a dúfam, že to bol aj ďalší krok k tomu, aby sa na Slovensku stal wakeboarding známejší, medializovanejší, podporovanejší. Veľa jazdcov na Slovensku si to zaslúži, nielen za úspešnú reprezentáciu vo svete.

Aký je rozdiel jazdiť na Majstrovstvách sveta ako amatér a ako profík? Čítala som, že tento rok chceš jazdiť ako profesionálka. Ako to funguje, ako sa z amatéra stane profesionál? Stačí sa niekde prihlásiť do asociácie, alebo ti to musia niekde odklepnúť?
Keďže wakeboarding je hlavne u nás ešte stále mladý šport, cestovať a súťažiť si nemôže dovoliť úplne každý. Pár jazdcov ma to štastie, že ich wake živí, ale pre viacerých a pre mňa tiež je to zatiaľ o tom, že ak si na tie majstrovstvá našetrím, tak sa prihlásim a idem. Tam už sa postupuje cez kvalifikácie a finále, súťažiť môže každý. Zo mňa asi profesionálka v pravom slova zmysle nebude (aj keď človek nikdy nevie) keďže mojou prioritou je maľba a nemôžem si dovoliť celoročne cestovať za teplom a dobrými podmienkami. Aj keď by som ozaj rada a aj napriek škole a finančným možnostiam pre to robím všetko. Keď mi toto leto výjdu moje plány naučiť sa pár veľkých trikov, budem si môcť dovoliť posunúť sa v kategórii opäť vyššie…vlastne je to už takmer aj cieľ, uvidíme.

Čo myslíš, čím to je, že sa Slovákom na súťažiach vo wake (wakeboard+wakeskate) disciplínach tak darí? Predpokladám, že zahraniční jazdci majú oveľa lepšie podmienky na tréning…
To teda majú…netuším, prečo sa nám tak darí, asi si to vieme užívať, sme húževnatí, nevieme bez toho žiť a o to viac chceme, o čo horšie podmienky tu máme.

Môže u teba raz zvíťaziť wakeboarding nad maľbou? Vieš si predstaviť, že by si v budúcnosti ostala v športovom biznise?
Hmmm…zatiaľ to mám tak, že keď dlho nešportujem alebo nejazdím, som celá nesvoja a nerada by som maľovala nejaké neurotické obrazy, to radšej ani neskúšam. A naopak, wakeboarding je pre mňa vo všetkých smeroch tak inšpiratívny, že maľovať musím. Ale viem si prestaviť, že by som si postavila niekde v teple vlek a pri ňom si spokojne maľovala v tieni pod palmou…inak by som túto jar rada  spravila svoj prvý wakeboardovy kemp v Turecku, ak máte záujem, googlite a kontaktujte ma!

Na záver trochu kultúrne okienko: Na tvojich obrazoch prevládajú nahé ženy a okolo nich veľa zvieratiek J, k tomu voda, palmy…proste dosť sexi témy. Nie často maľujú baby hole baby, prečo zrovna táto téma?
Je to veľmi uvoľňujúca, ľahká a pritom dôležitá a vážna téma, tie ženy. Dobre sa mi s nimi pracuje a v kombinácii so zvedavými medveďmi tak môžem rozpovedať príbeh, ktorý má ozaj veľa koncov, skoro tak veľa ako v živote. Voda a palmy sú jasné, tie milujem!

A last but not least…komu by si rada poďakovala?
Rada by som poďakovala MAXX, Body Energy Clubu, kde môžem trénovať od rána do večera, FYZIO KLINIK, kde sa mi starajú o kolená a celé telo, ROSI FUN SPORTS za výbavičku a obrovský support, vinárstvu Mrva & Stanko (mňam) za dôveru, mojim úžasným rodičom, Zuzke Vráblovej a priateľovi, ktorý mi nosil žabky, keď som padla na druhej strane jazera 🙂 a surfmagazinu za rozhovor!

Všetko o Katarine, jej projektoch a plánoch, nájdete na jej webe: www.katarinajaneckova.com.

 

Vaše komentáre

NOVÝ ČASOPIS

WINDSURFER & KITESURFER Objednať
Predplatné časopisu Biker

Surfmagazin na facebooku

Zavrieť reklamu