Surfmagazin

WIND&KITE OKULIARE MEATFLY ZADARMO K DVOJROČNÉMU PREDPLATNÉMU WINDSURFER/KITESURFER IBA ZA 29,90€!
Foto

Rozhovor s Matúšom „Mate“ Hubkom

Matúš „Mate“ Hubka je jedným z najlepších freestyle snowboardistov na Slovensku, ktorému sa v najlepších rokoch svojej kariéry podarilo asi ako jedinému Slovákovi dostať do európskeho tímu Quiksilver. My sme si tu na neho ale posvietili z iného uhla pohľadu. Mate je totižto okrem skvelého snowboardistu aj vášnivý a skvelý surfista a spoluorganizátor Quiksilver Czech & Slovak Surfing Championship! Nedalo nám to teda, a tak sme mu položili zopár otázok.
Surfmagazin

Ahoj, Mate, mnohí z nás vedia, že si bol v minulosti profesionálnym snowboardistom a ľudia ťa aj s týmto športom stále spájajú. My však vieme, že si aj veľkým nadšencom surfingu. Ako si sa k tomuto športu dostal?

Zhruba pred jedenástimi rokmi som išiel na dovolenku do Hossegoru a požičal si surf z požičovne. Okamžite som sa preň nadchol. Niežeby som za tých pár dní chytil nejakú úžasnú vlnu. Ale ten pocit, keď som vyšiel z vody, bol úžasný. Postupne som všetky dovolenky plánoval tak, aby som mohol ísť za vlnami. Dá sa povedať, že tomu venujem všetok voľný čas. Prepadúvam surfovaniu stále viac a viac… Čím viac sa zlepšuješ, tým viac ťa to baví.

Kam najčastejšie chodíš za vlnami a ako často?
Snažím sa stráviť pri vlnách tak osem až deväť týždňov do roka. Štandardné destinácie, kam chodím už niekoľko rokov, sú Maroko, Portugalsko a Francúzsko. V lete mam čašu viac, takže idem skôr za teplom – Kostarika alebo Bali.

Ktoré je zatiaľ pre teba tým NAJ miestom, kde si mal možnosť zasurfovať si?
Asi Kostarika. Prešiel som to tam skrz na skrz a to miesto milujem. Ale čo sa kvality vĺn týka, tak Maroko moc nezaostáva. To je úplný raj v strede zimy.

Česko a Slovensko sú nesurfingové vnútrozemské štáty, ale predsa len vďaka tebe a kolegom máme aj svoj vlastný surf event. Ako sa zrodila myšlienka zorganizovať QSLV Czech & Slovak Surfing Championship?
Tá myšlienku sme mali s Martinom Černíkom v hlavách už hrozne dlho. Hovorili sme sa o tom asi päť rokov a nakoniec sme si to aj zorganizovali :-). Pred štyrmi rokmi bol prvý ročník. Mysleli sme to ako vtip, ale ukázalo sa, že je u nás viac surfistov, než sme si mysleli, a každým rokom je úroveň lepšia a lepšia. 

Aký bol na tento event feedback, keď ste dali o takejto udalosti vedieť okolitému svetu?
Veľmi pozitívny. Z roka na rok chodí viac ľudí. Minulý rok bolo na záverečnej párty v Cream Cafe v Seignosse tak 200 Čechov a Slovákov. Miestni nikdy nechápu… také parties tu totiž nepoznajú.

Minulý rok som mal tú možnosť zúčastniť sa na tomto jedinečnom evente a sám som bol prekvapený koľko ľudí sa venuje tomuto športu. Aký bol však úplne prvý event, aká bola na ňom účasť?
Účasť bola pomerne veľká, ale skoro polovica štartového poľa boli úplní začiatočníci :-). Myslím, že na tom absolútne nezáleží. Srandu máš vo vode – či si super borec, alebo začiatočník – úplne rovnakú. Najlepšie na tom je, že máte tú vlnu na pol hodinu iba 4. Všetko sú to tvoji kamoši, ale aj tak im to chceš natrieť a chytáš každú vlnu. Ja sa na každý heat hrozne teším!

Surfing začína byť (niekde už je) pre naše stredoeurópske krajiny veľký boom. Ako to ty vidíš so surfingom v Čechách a na Slovensku? Vzrastá o tento šport záujem? Myslíš, že má u nás tento šport nejakú budúcnosť?
Určite väčšiu ako napríklad alpine snowboarding medzi bránkami. Asi to nebude nikdy masovka, ale myslím, že bude stále pribúdať ľudí, čo si to budú chcieť minimálne vyskúšať. Odporúčam preto cestovkám ponúkať viac destinácií, kde sa lámu vlny, a nie dookola Chorvátsko, Costa Brava, Rimini a podobne tuctové prúsery…

Vaše komentáre

NOVÝ ČASOPIS

WINDSURFER & KITESURFER Objednať
Predplatné časopisu Biker

Surfmagazin na facebooku

Zavrieť reklamu