Surfmagazin

WIND&KITE OKULIARE MEATFLY ZADARMO K DVOJROČNÉMU PREDPLATNÉMU WINDSURFER/KITESURFER IBA ZA 29,90€!
Foto

Wavesailing pre začiatočníkov: Bottom Turn & Frontside Cutback

Bottom turn je obrat pod vlnou, Cutback je obrat na vrchu vlny. Cutback je jedna z najkrajších vecí, ktoré môžeš na doske zažiť. Neopísateľný pocit z jazdy dole kopcom, vracačky hore, zásek a zase dole. Štyri az päť cutbackov na jednej vlne je snom každého človeka, ktorý už wave sailing vyskúšal.

Surfmagazin

Rady na začiatok

Pre tých, ktorí rozmýšľajú skúsiť to po prvý krát, doporučujem minimálne mesiac pred odchodom do vybranej destinácie aktívnu prípravu, a to plávanie. Prečo, to zistíš pomerne rýchlo. Pri plávaní po vercajk, alebo na breh v shorebreaku si spomenieš na každú minútu strávenú v bazéne. Destinácia by mala zodpovedať tvojim schopnostiam a prednostiam. Pre začiatok určite miesto, kde je pieskové (bezpečné) dno. Najideálnejšie podmienky pre wave sailing sú pri vetre z boku (cross shore alebo side shore) a šikmo od brehu (cross offshore). Podľa tvojich predností si vyber vietor buď sprava, alebo zľava. S ľahkým tréningom môžeš začať na vlnách od 1 metra. Ideálna výška vlny je 2 až 3 metre (logo high).

Plavák a plachta
Pre lepšie manévrovanie a kratšie obraty používaj čo najkratšiu dosku v rámci podmienok. Ideál je 75 až 90 litrov podľa váhy jazdca a sily vetra. Plachta 4,7 – 5,3 m2, pre ťažších jazdcov alebo pri slabšom vetre kľudne aj 5,8 m2.

Ako na to
Ak si sa už dostal von cez shorebreak, jazdou proti vetru sa musíš dostať na miesto nášho štartu z vlny (take off). To môže zabrať aj niekoľko stúpačiek. Na začiatok nemusíš ísť veľmi hlboko do vnútra vlny, ale stačí si ju preberať viac z kraja. Máš tak viac času na prípadné výjdenie z vlny. Vlnu si vyberieš v štádiu, keď sa ešte neláme. Ideš smerom k brehu na vlne, ktorú si si vybral. Vezieš sa na prednej strane vlny v jej hornej časti, mierne dole kopcom proti vetru a čakáš kým vlna narazí na zvýšené dno a začne sa lámať. Keď sa vlna začne lámať, otáčaš na kurz po vetre (down
wind).

Obr. 1-2 (Bottom Turn) – Vlnu zjazdíš až na rovinu, ktorá je pred ňou. Za tebou sa vlna láme, ale pred tebou je stále čistá a postupne rastie. Nasaď na bottom turn, čiže obrat pod vlnou. Váha je na prednej nohe, ťažisko tela sa dostáva tiež dopredu. Plachtu drž v polohe aby nekládla odpor relatívnemu vetru a nebrzdila ťa. Ruky sú mierne pokrčené a očami už sleduj bod, kde prevedieš cut back, čiže obrat na vrchu vlny.
Obr. 3 (Cutback) – Postupne otváraj zadnú (rahnovú) ruku a presuň ťažisko viac nad zadnú nohu. Zadnou nohou budeš manévrovať dosku do bodu, v ktorom chceš spraviť cutback.
Obr. 4 (Cutback) – Čím vertikálnejšie (kolmejšie) sa do vlny vraciaš, tým je jazda radikálnejšia. Tesne pred dosiahnutím vrchu vlny prenesieš ťažisko nad päty. Pätami zatlačíš na vnútornú hranu dosky a pritiahnutím zadnej (rahnovej) ruky urobíš prudký obrat smerom dole z vlny.
Obr. 5 (Cutback) – Prenášaj váhu na prednú nohu a zadnú tlač od seba.
Obr. 6 (Cutback) – Hneď ako je doska otočená, prenes ťažisko tela aj plachtu čím viac dopredu. Ak zostaneš príliš vzadu vlna ťa môže predbehnúť. Toto opakuj na jednej vlne, až kým sa vlna nezalomí celá. Čím viac je tvoja jazda vertikálnejšia (kolmejšia proti vlne) a čím bližšie pri bode zlomu (shoulder) sa držíš, tým viac cutbackov na jednej vlne spravíš. A samozrejme si vydobyješ aj rešpekt na pláži. Takže poď do toho.

Vaše komentáre

NOVÝ ČASOPIS

WINDSURFER & KITESURFER Objednať
Predplatné časopisu Biker

Surfmagazin na facebooku

Zavrieť reklamu