Surfmagazin

WIND&KITE OKULIARE MEATFLY ZADARMO K DVOJROČNÉMU PREDPLATNÉMU WINDSURFER/KITESURFER IBA ZA 29,90€!
Kiteboard

FLASHBACK – Ako sa vyvinul kite bar?

Snáď najväčšími premenami v posledných rokoch prešiel bar, ktorý slúži ako priamy kontakt kitu s jazdcom, takže si pozornosť určite zaslúži.
Laci Kobulsky

2005

Snáď najväčšími premenami v posledných rokoch prešiel bar, ktorý slúži ako priamy kontakt kitu s jazdcom, takže si pozornosť určite zaslúži. Na prvý pohľad môže bar z roku 2005 vyzerať podobne ako ten dnešný, no ak sa na oba pozrieme pozornejšie, rozdiely sú obrovské. Zmenami určite prešla kvalita materiálov a výroby. Na začiatku druhého tisícročia sa bar endy ľahko ohýbali, čo predchádza takzvanému „death loopu“, čiže stavu, keď sa vám omotá jedna linka a bar a kite potom neprestajne loopuje. Problémom boli aj často sa trhajúce gumené bar endy a časom rozstrapkaná power šnúra. Veľmi komplikovaný bol aj safety systém.

DNES

Ten prvý a najdôležitejší rozdiel medzi kite barmi spred desaťročia a tými dnešnými je safety systém: ten je dnes už zaužívaný pomocou „quick release“ systému, keď môže jazdec jedným pohybom ľahko a rýchlo odpáliť kite, ako v normálnom, tak aj v suicide móde. Ďalej sa v moderných baroch vďaka pokročilým bow kitom a nastaveniam ich bridle šnúr mohla predĺžiť power šnúra, ktorá zabezpečuje väčšiu stratu ťahu kitu, ak pustíte ruky alebo ak pri jazde potrebujete menší ťah – v minulosti totiž kity ťahali omnoho väčšou silou.

Power šnúra je dnes ochránená v PU trubičke, ktorá taktiež zvyšuje komfort pri jazde. Bar endy sú jednak vyrobené z kvalitnejších materiálov, ale hlavne nie sú ľahko ohýbateľné. No a v neposlednom rade sa zvýšil komfort jazdcov pri jazdení, bary sú dnes čistejšie a poskladané z pohodlnejších materiálov. Momentálne progres barov pár rokov stagnoval, no minulý rok sa na trhu objavilo niekoľko zaujímavých noviniek, ako napríklad North Click bar na obrázku, ktorý má inovatívny depower systém zabudovaný v bare, čo dovoľuje mať veľmi čistý bar bez prebytočných šnúr.

Vaše komentáre

NOVÝ ČASOPIS

WINDSURFER & KITESURFER Objednať
Predplatné časopisu Biker

Surfmagazin na facebooku

Zavrieť reklamu