Surfmagazin

WIND&KITE OKULIARE MEATFLY ZADARMO K DVOJROČNÉMU PREDPLATNÉMU WINDSURFER/KITESURFER IBA ZA 29,90€!
Windsurf

10 naj tipov, ako na zlepšenie techniky jazdy

Ako zlepšiť svoju jazdu, keď už máte základné zručnosti vo windsurfingu v malíčku? Prinášame vám zoznam najdôležitejších rád, ako posunúť techniku svojej jazdy na vyšší level. Pomôžu vám naučiť sa nové triky a umožnia vám pochopiť všeobecne pohyb na windsurfe, aby ste si mohli byť sami trénerom. Najväčší pokrok totiž dosiahnete samotréning a vtedy, ak sa sústredíte na vytýčenie cieľov. Snažte sa hľadať, čo môžete zlepšiť a najmä ako.
Laci Kobulsky

1. Pozeraj sa dopredu a proti vetru

Jednou z najdôležitejších základných zručností je udržiavanie pohľadu dopredu a proti vetru počas rovnej jazdy. Táto zručnosť buduje veľa dobrých návykov a extrémne vylepší váš prehľad na vode. Samozrejme, je tiež prevenciou zlozvyku sledovať stále svoj výstroj. Okrem iného vám táto zručnosť veľmi pomôže zvládnuť obrat proti vetru na všetkých úrovniach. V oblasti waveridingu platí, že úroveň top turn je priamo závislá od našej schopnosti jazdiť proti vetru, teda schopnosti pozerať proti vetru a udržiavať ruky pri sebe. Naše schopnosti pri priamej jazde sa odrazia aj na trikoch, ktoré sa budeme učiť. V neposlednom rade nám pohľad upretý dopredu a proti vetru pomáha lepšie stúpať. 

2. Pokrč kolená

Čím sme nižšie, tým sme na doske aktívnejší a tiež znižujeme riziko pádu. Nízky postoj tiež spôsobuje, že sme podľa potreby ľahší alebo ťažší. V nižšej pozícii sa dokážeme lepšie zavesiť na rahno a tým pádom odľahčíme dosku (nástup do sklzu v slabom vetre). Ale tiež môžeme v nízkom postoji zaťažiť dosku a oplachtenie tak, aby sme získali lepšiu kontrolu v silnom vetre. Nízky postoj na doske je veľmi jednoduchý, a pritom efektívny. Možno zistíte, že nejdete do nízkeho postoja jednoducho preto, lebo je to fyzicky namáhavejšie, vtedy sa oplatí popracovať aj na svojej kondícii (sile a vytrvalosti). 

3. Drž si plachtu od tela

Táto zručnosť nám umožňuje nižší postoj, ale jej hlavný význam je rovnováha a vyvažovanie postoja pomocou plachty. Je to obzvlášť dôležité počas presunu nôh na doske. Vo väčšine situácií je telo naklonené presne opačne ako plachta (obrat proti vetru, pri rovnej jazde). Vzdialená plachta od tela znamená tiež vystreté paže, čo nám vytvára väčší priestor na manévrovanie.

4. Tipy na štart

Základom správneho plážového a vodného štartu sú vystreté paže a pokrčená zadná noha, ktoré do rozhodujúcej miery určujú kvalitu štartu z vody a pláže.  Postup je jednoduchý: pohľad dopredu a plachta ďaleko od tela, ktorá pomáha udržiavať nízky postoj. Ak už padáte, snažte sa dostať plachtu hore a dopredu (ďaleko od tela) a pokrčiť zadnú nohu, pričom hlavu tlačte k dolnej časti sťažňa.

5. Efektívne zavesenie a odvesenie sa z trapéza

Ako sa správne odvesiť z trapéza? Väčšinou zdvihneme bedrá. Správne by sme mali pokrčiť paže, aby sme ostali čo najnižšie. Pri zavesení ostaňte v nízkom postoji a pritiahnite si plachtu k sebe pokrčením paží. Jemne si môžete pomôcť pohybom bokov. Zlá technika zavesenia sa často končí škaredým katapultom. Neefektívne zavesenie sa tiež spôsobuje stratu rýchlosti. 

Dávate si takýto push jibe?

6. Správny nástup do sklzu

Poznáme tri základné spôsoby: old school, aktívny spôsob, new school. Old school technika je vhodná pri slalome. Jazdec sa zavesí do trapéza pred tým, ako sa dostane do pútok. Aktívna technika je vhodná na vlnách, resp. v silnom vetre. Jazdec najprv použije pútka a potom trapéz. Pri new school technike nástupu do sklzu idete do pútok ešte pred nástupom do sklzu. Táto technika sa odporúča najčastejšie, pretože podporuje rozvoj mnohých ďalších zručností. 

7. Včasná príprava

Ľudia chcú často pomôcť so strednou časťou halzy alebo koncom obratu proti vetru. Väčšinou máme rezervy v prípravnej fáze triku. Pokiaľ sa pripravíme včas, doprajeme si dostatok času a priestoru na úspešné dokončenie triku. Tiež to znamená, že sa môžeme sústrediť na trik skôr.

Platí, že najprv presuňte ruky, potom sa odveste z trapéza a nakoniec uvoľnite nohy z pútok. Teda napríklad pri obrate proti vetru posunieme najprv ruky dopredu, potom sa odvesíme, uvoľníme nohy z pútok a nakoniec otočíme dosku proti vetru. 

8. Obrat proti vetru

Väčšina z nás sa ho naučí počas prvej lekcie windsurfingu a potom sa už naň veľa jazdcov nesústredí. Snažte sa dosiahnuť pri obrate proti vetru čo najvyššiu úspešnosť. Poskytne vám to veľkú výhodu pri stúpaní proti vetru. Dostať sa proti vetru ďalej otvára dvere efektívnej lekcii jazdy v pútkach a rýchlemu sklzu v zadobočnom smere vetra. Okrem toho vám to dáva šancu prežiť jazdu vo vlnách. 

9. V halze zadná ruka dozadu

To neplatí len pre povinné triky ako sklzová halza, bottom turn a salto dopredu, ale pripraví vás to tiež na drsnejšie triky a privedie k celoživotným výborným návykom. Táto technika sa začína cvičiť v slabom vetre a prináša viacero benefitov, spomenieme aspoň tri: lepšia kontrola plachty, keď sme odvesení z trapézu, umožňuje posun plachty dopredu počas triku (a tak udržiavať špičku dosky dole), zadná ruka vzadu na rahne pomáha otvoriť plachtu s ťažiskom nad stredom dosky, čo vylepšuje ukončenie halzy. Pokiaľ jazdec nevie urobiť halzu s posunom zadnej ruky dozadu, pravdepodobne sa nenaučí bottom turn, helitack a mnoho ďalších trikov. 

10. Zmena programu

Ak stále robíte len to, čo ste sa doteraz naučili, dosiahnete stále to isté. Skúste rozšíriť sortiment techník, ktoré nacvičujete, a striedajte ich. Po čase zistíte, aký veľký je medzi nimi prienik. Dobre to vidieť na jazde vo vlnách. Žiadne dve vlny nie sú rovnaké, a preto aj vaše reakcie na doske musíte neustále prispôsobovať. Naučí vás to lepšie čítať vlnu, odhadovať, čo si na nej môžete dovoliť, a pracovať s pohybom nôh.

Vaše komentáre

NOVÝ ČASOPIS

WINDSURFER & KITESURFER Objednať
Predplatné časopisu Biker

Surfmagazin na facebooku

Zavrieť reklamu