Surfmagazin

WIND&KITE OKULIARE MEATFLY ZADARMO K DVOJROČNÉMU PREDPLATNÉMU WINDSURFER/KITESURFER IBA ZA 29,90€!
Windsurf

TOP 10 windsurf spotov v Taliansku

Asi tretina svetového kultúrneho dedičstva pochádza z Talianska. A nie sú to iba barokové fontány a usmievajúce sa Madony. Taliani hrajú dôležitú úlohu vo viacerých oblastiach, ako je architektúra, maliarstvo, literatúra či hudba. Ako sa hovorí, nielen umením je človek živý, a tak tu okrem kultúry, skvelého jedla a vína nájdete aj množstvo nádherných pláží a windsurfingových spotov. Je preto ťažké vybrať z desať naj. Keď to porovnáme s nami, ostáva nám povedať jediné – život je nespravodlivý.
Laci Kobulsky

1. Spiaggia d’Oro

Miesto stvorené na waveriding, ale vyžaduje si od jazdca značnú dávku skúseností. Keď je big day, držte sa na vode za každú cenu svojho surfu, inak ho budete zoškrabovať zo skál. Tiež si dajte pozor na veľkosť plachty. Vietor je vonku na vode o 15 uzlov silnejší ako na brehu. Keď fúka menej ako 20 uzlov, je použiteľný aj na freeride.

2. Vada

Patrí medzi najveternejšie a najuniverzálnejšie miesto Toskánska. Južná časť Pietrabianca je perfektná pre začiatočníkov a freeriderov. Funguje najmä v lete na termický severozápadný vietor. Keď sa vydáte severnejšie smerom na Spiaggia Biancha, nájdete miesto na waveriding. Začiatočníci sú v bezpečí, ak fúka onshore. Pokročilejší chodia za vlnami ďalej na otvorené more. Celý záliv má nádherný biely piesok. Nádhernú scenériu kazí akurát pohľad na blízku továreň.

3. Follonica

Čistý freeride spot použiteľný hlavne počas severozápadného vetra počas leta, keď funguje termika. Na jar a jeseň, keď fúka silnejší vietor, je skvelý aj na učenie waveridingu. Pláž je dosť malá, takže v lete čakajte nával ľudských tiel.

4. Campo di Mare

Populárna destinácia s príjemnou atmosférou. Jazditeľná vo všetkých smeroch vetra. Severozápad a juhovýchod prináša menšie či väčšie vlny, v závislosti od sily vetra. Počas leta, keď fúka prevažne západný vietor, sa mení na príjemný freeride spotík. Lokáli sa väčšinou stretávajú v plážovom Ocean beach clube.

5. Force Verde

Mesto Latina je meteorologickou hranicou medzi severom a juhom Talianska. Južnejšie odtiaľto môže byť počasie diametrálne odlišné ako v neďalekom Ríme. Záliv Latina začína pri Foce Verde cez Lido di Latina a končí pri Capo Portiere. Najlepšie vstupy do vody sú oproti barom Nuova Caledonia a Alta Marea. V silnom západo-severo západnom vetre sa tu tvorí vo Foce Verde pekný swell. Keď vietor slabne, treba ísť trochu južnejšie na Capo Portiere. Pláž je pieskovo- kamenistá. V lete funguje v Latina zálive termický západný vietor. Juhovýchodný Scirocco tu fúka slabšie, ako je v tejto oblasti bežné. Poobede často vypne úplne.

6. Amalfi

Kto si chce počas jazdy užívať nádherný výhľad na čarovnú scenériu malebných domčekov v skalnatom pobreží, nech zamieri do obľúbeného strediska mnohých celebrít. Ale nie v lete, vtedy tu na pláži nie je kúsok voľného miesta. Na jar a jeseň tu funguje západný smer vetra a ponúka super podmienky na pekný freeride. Skúsiť môžete aj blízku Cetaru.

7. Punta Pellaro

Obľúbený spot lokálov z juhu nájdete južne od Reggio Calabria. Od marca do októbra tu funguje severo-severo západný termický vietor so silou 15 – 20 uzlov. Konštantný vietor, 50 metrov dlhá plytčina a windsurfingový klub so zázemím sú určite bonusom.

8. Alimini

Toto je perfektná celoročná destinácia. Keď fúka vietor zo severu, pripravte sa na vlny a prúdy. Južák je príjemný na freeride. Okrem windsurfingu miesto láka aj kopcovitým okolím ideálnym na horské bicykle. Nájdete tu veľa agrofariem a malebných mestečiek. Taliansko v najlepšom svetle!

9. Portonovo

Je skutočný klenot. Biele skaly, krištáľová voda, útesy, to všetko obkolesené zeleňou Parco del Cónero. Južný vietor tu na jar a v lete dosahuje 20 uzlov. Ideálne miesto na freestyle a freeride. Pri silnejúcom južnom smere treba dávať pozor na silné prúdy. Plusom sú dve reštaurácie, ktoré ponúkajú čerstvé ryby počas celého roka.

10. Lignano

Spot, kam smerujú skoro všetci, keď prichádza Bora. Konštantný vietor a pekné rampy na skoky sú dobrým lákadlom. Pri slabšej bore si tu vychutnáte aj podmienky na freestyle. Big day tu zažijete pri juho-juhozápadných búrkach, keď sa tvoria masívne vlny. Pozor na vlnolamy. Parkujte pri basketbalovom ihrisku v Pineta alebo pri Villa della Dune.

Naj tip od miestnych

Vyhnite sa návšteve Talianska v auguste. Vtedy totiž okrem turistov vyráža na dovolenku aj celé Taliansko. A, samozrejme, smeruje na pláže. Ideálny čas je október-november. More je ešte teplé po lete a pláže prázdne.

Vaše komentáre

NOVÝ ČASOPIS

WINDSURFER & KITESURFER Objednať
Predplatné časopisu Biker

Surfmagazin na facebooku

Zavrieť reklamu