Surfmagazin

WIND&KITE OKULIARE MEATFLY ZADARMO K DVOJROČNÉMU PREDPLATNÉMU WINDSURFER/KITESURFER IBA ZA 29,90€!
Windsurf

Grécky spot na leto plné windsurfingu: Naxos

V Grécku je mnoho malých či väčších ostrovov, avšak nie všetky majú ideálne podmienky na windsurf. Naxos ale patrí medzi tie najlepšie. Prečítajte si ako Lennart Neubauer, ktorý na Naxose býva už od malička, opísal podmienky na tomto legendárnom ostrove.
Ria Tomašáková

Podľa jednej z mnohých legiend Naxos je ostrov, na ktorom bol vychovaný grécky boh Zeus na hore Zas („Zas“ znamená „Zeus“).

Ostrov Naxos bol kedysi nazývaný „Callipolis“, čo znamená „najlepšie mesto“, pretože to bolo srdce centra Kyklád od staroveku až po stredovek. Neskôr bol pomenovaný podľa „kráľa Naxa“, prvého vládcu ostrova. Naxos má rozlohu 430 km2. Na otrove sa nachádza jedno malé letisko. Avšak jednoduchšie je zabookovať si let na Santorini a trajektom sa prepraviť na Naxos. Napriek tomu, že cesta nie je práve ideálna veterné podmienky a návšteva ostrova určite stoja za to!

Spot Info

Lagúna v Naxose je jedným z najlepších miest na windsurfing na celom svete. Dva kilometre dlhý útes ju chráni pred veľkými vlnami a chopom, vďaka čomu sú tu ideálne podmienky s rovnou vodou a hĺbkou maximálne po pás. V okolí je viacero miest so všetkými druhmi podmienok. Či už sa venujete freestyle alebo wave – toto miesto má všetko!

Veterné podmienky

Najlepšie obdobie na návštevu Naxos z hľadiska vetra je od júna do začiatku novembra. Čím neskôr v roku, tým väčšia je pravdepodobnosť silných búrok a veľkých vĺn. Na druhej strane v júni, júli a auguste zažijete stály a teplý vietor Meltemi takmer vždy prichádzajúci zo severu.

Hlavným bodom je samozrejme lagúna. Vedľa tejto veľkej lagúny sa nachádza oveľa menšia lagúna s názvom Shaka bay, ktorá, ako si viete predstaviť, je vysnívaným miestom na učenie sa Shakas. Odtiaľ smerujte niekoľko stoviek metrov proti vetru a ocitnete sa mimo útesu, kde sa valia vlny a umožňujú zábavné skákanie a jazdu na vlnách. Samozrejme, že na ostrove sú okrem lagúny aj iné miesta.

Miesto, kde nájdete vietor na 90%, sa nazýva Mikri Vigla, ktoré je asi 10 km južne od lagúny. Miesto je určite náročnejšie, keďže je tam viac chopu a zopár kiterov, takže môže byť trochu preplnené. Parkovanie priamo na ulici ponúka krátku vzdialenosť k tamojšej vode. Veľkým plusom však je, že cez leto je to kvôli veľkému teplotnému rozdielu vždy o 10 uzlov viac ako v lagúne. Ak pôjdete viac na juh, miesta ako Glyfada a Pirgaki ponúkajú hladký chop a super plochú vodu. Nie vždy to však funguje, pretože vietor musí byť viac severovýchodný a v lete má Naxos veľa severozápadných vetrov.

Ostrovný život

V lagúne sú 3 hlavné školy windsurfingu. Flisvos Sport Club – najviac proti vetru zo všetkých škôl. V strede a na konci nájdete stanice č. 2 a 3, obe nazývané Laguna Beach Park. Plážová kaviareň Flisvos je skvelým miestom na obed medzi jednotlivými sessions. Ponúkajú tiež pekné luxusné ubytovanie priamo na mieste. Lacné ubytovanie avšak nájdete aj na Airbnb, ale musíte sa uistiť, že miesto je blízko mesta. V prípade, že plánujete prísť dodávkou, možno budete chcieť zvážiť prespanie v Pyrgaki, pretože má prostredie podobné púšti s množstvom ďalších ľudí, ktorý sa rozhodli Naxos navštíviť na dodávkach alebo karavanoch.

Vaše komentáre

NOVÝ ČASOPIS

WINDSURFER & KITESURFER Objednať
Predplatné časopisu Biker

Surfmagazin na facebooku

Zavrieť reklamu