Surfmagazin

WIND&KITE OKULIARE MEATFLY ZADARMO K DVOJROČNÉMU PREDPLATNÉMU WINDSURFER/KITESURFER IBA ZA 29,90€!
Windsurf

Fidži: Splnený tropický sen

Pozerám na fotku loďky kotviacej pri malom tropickom ostrove. Ten obraz v sebe skrýva príbeh jednej cesty. Je to príbeh o tom, ako je dôležité ísť za svojimi snami a byť kapitánom svojho života.
Ria Tomašáková

Fidži je ostrovný štát v Tichom oceáne. Tvoria ho dva ostrovy – Viti Levu a Vanua Levu a 332 malých ostrovov. Nájdete tu nádherné miesta na pekný freeride, ale potenciál Fidži je v silných masívnych vlnách tiahnucich sa ponad ostré koraly.

Hurá, dobrodružstvo

Výlet na Fidži bol na mojom zozname dlhé roky. Čítal som veľa rozhovorov s ľuďmi, ktorí precestovali kus sveta, a väčšina z nich spomenula Francúzsku Polynéziu a ostrovy Fidži ako to najkrajšie, čo kedy videli. Musí tam byť niečo špeciálne, hovoril som si. Preto som to chcel zažiť.

Urobiť voľbu

Keď pozriete na ceny lístkov z Európy na Fidži, hneď musíte rátať so sumou okolo 1 800 eur na osobu. Navyše, keď sa tam dostanete, musíte si prenajať loď, aby ste sa dostali na rôzne spoty a objavovali skryté poklady. Snažil som sa zohnať sponzorov, ale nepodarilo sa. Chcel som totiž zobrať so sebou aj svoju rodinu. Môj syn ešte nemal dva roky, čiže lístok nepotreboval, aj tak sme však museli uhradiť tri letenky, čo bolo nad náš rozpočet.

Písal som viacerým známym, ale zdalo sa, že táto cesta ostane len snom. Jedného dňa som však dostal email od priateľa, ktorý mi písal, že istá rodina s loďou hľadá členov posádky. Napísal som im a dohodli sme sa. Mladá rodina milujúca windsurfing a kitesurfing s 30-metrovou loďou s miestom na materiál. Ponúkli férovú cenu a mohol som zobrať aj svoju rodinu. Jedinou nevýhodou bolo, že plánovali ostať na Fidži už len pár týždňov, potom chceli plávať ďalej do Ázie. Musel som sa teda rýchlo rozhodnúť a v podstate vyraziť hneď na druhý deň.

Za roky som sa naučil jednu vec, a to, že cestovanie je úžasná investícia. Nikdy som neľutoval žiadne svoje rozhodnutie, aj keď to znamenalo, že som musel predať auto, aby som si mohol cestu dovoliť. Kúpil som lístky a na druhý deň sme sedeli v lietadle na druhú stranu sveta.

Ostrov Viti Levu

Vitajte v raji

Po nekonečnej ceste sme konečne dorazili do Nadi, mesta na hlavnom ostrove Suva. Vyzdvihol nás kapitán Marco a jeho syn Mathies. Doviezli nás na loď Silverland, kde som hneď upadol do spánku. Na druhý deň som pozrel von oknom a uvidel ten neskutočný malý ostrov. Zakotvili sme na Namotu, rezorte na privátnom ostrove, kde sa nachádza známy reef a konali sa tu už aj svetové wave preteky. Hneď som si narigoval 5 plachtu a skočil do modrého oceánu. Vietor nebol silný a vlny boli menšie, takže akurát na rozcvičenie. Nádherná sešn s takou vodou, až ste mali pocit, že sa vaša fina dotýka koralov pod doskou.

V plávacom móde

Nasledujúce dni bola predpoveď dobrá, ale vlny boli menšie a vietor vypol. Začala sa vyčkávacia hra, ktorú my windsurfisti veľmi dobre poznáme. Tentoraz som si však povedal, že sa vyhnem akýmkoľvek očakávaniam a zoberiem, čo príde. Chodil som surfovať, potápal som sa a objavoval ostrov. Ovocie sme kupovali od dedinčanov, piekli sme si čerstvý chlieb a jedli, čo nám oceán dal. Okolo palmy, prázdne pieskové pláže a tyrkysová voda. Nádhera… až na jeden detail.

Plastový raj

V podstate všade, kam sme išli, okrem miest navštevovaných turistami, ktoré čistili každé ráno, sme na plážach narazili na hory plastového odpadu. Často od samotných domácich, ktorí nemali žiaden systém spracovania odpadu, od lodí, ktoré vyhadzovali odpad cez palubu a časť priniesli prúdy z Ázie. Zistili sme tiež, že 322 ostrovov Fidži sužujú klimatické zmeny. Zdvíha sa hladina mora, miznú koraly a pribúdajú ničivé búrky.

Vysnívané vlny

Konečne sa po týždni bez windsurfingu dostavil vietor aj vlny. Prišli podmienky ako z katalógu. Niektoré vlny sa tiahli aj 500 metrov. Rýchle, pekne formované. Jediné, na čo treba dávať pozor, je ostrý reef. Bol som tam jediný windsurfista a snažil som sa čo najlepšie vyjsť s hŕstkou surfistov. Väčšinou som chytal vlny ďalej ako oni. Po pár hodinách sa vietor otočil a miesto sa zmenilo na nepoznanie, na chaotickú masu vody.

Bula Bula (znamená ahoj, dovi, kúp mi drink, nudím sa, som hladný)

S dvoma windsurfingovými sešn to bola skôr rodinná dovolenka na jednom z najodľahlejších miest ako čisto windsurfingový trip. Počasiu a vetru skrátka nerozkážeš, a to je aj krása nášho športu. My sme tí, čo by sa mali prispôsobovať prírode, a nie naopak. Pre mňa je Fidži dôkazom, ako rýchlo sa môžu veci meniť, ostrovy miznúť. Okrem vĺn je Fidži kráskou, ktorá však môže čoskoro zmiznúť. Som rád, že som to videl. Nikdy na to nezabudnem.

Naj spoty na Viti Levu

  • Freeride – Suva Lacala Bay, Navua Rivermouth, Pacific Harbour, Outrigger, Namotu Lagoon
  • Chop – Sandbar Island, Sigatoka, Natadola, Namotu Lefts, Loveshacks
  • Wave – Frigates, Cloudbreak

Text: Florian Jung, Foto: Marie Christen

Vaše komentáre

NOVÝ ČASOPIS

WINDSURFER & KITESURFER Objednať
Predplatné časopisu Biker

Surfmagazin na facebooku

Zavrieť reklamu