Surfmagazin

WIND&KITE OKULIARE MEATFLY ZADARMO K DVOJROČNÉMU PREDPLATNÉMU WINDSURFER/KITESURFER IBA ZA 29,90€!
Windsurf

Top 10 spotov v Poľsku

Náš sused, ktorého mnohí často opomíname. A úplne neprávom. Sever Poľska ponúka krásne pláže aj skvelé podmienky na windsurfing. Rátajte však so studenou vodou a v lete s preplnenými plážami.
Laci Kobulsky

1. Sopot

Slávne letovisko, kam sa v 30. rokoch minulého storočia uberala bohatá smotánka, aby tam míňala svoje bohatstvo v kasínach. Povesť letoviska má dodnes, chodia sem k moru obyvatelia Gdanska aj Gdyne, dvoch veľkých miest, medzi ktorými sa nachádza. Je to aj domov najväčších poľských windsurfingových klubov. V lete tu fúka východný smer, po zbytok roku zasa prevláda západný vietor. Zaujímavým sa ale toto miesto stáva, keď fúka zo severu, vtedy si môžete zaskákať na vlnách Baltiku.

2. Rewa

Kilometer dlhý a iba 20 metrov široký polostrov ponúka hladkú hladinu ideálnu na speed, freestyle. Najlepšie funguje na západný a východný vietor, ktorý je konštantný. Juhozápad a juh býva nárazový. Pozor na kotviace laná.

3. Polostrov Hel

Určite najznámejší a najpopulárnejší spot v Poľsku. Strana obrátená k pevnine je skvelá pre začiatočníkov a freestylistov. Rovná hladina, plytká voda a piesok sú ideálne podmienky. V lete tu ale rátajte s plnou plážou slniacich sa a kúpajúcich ľudí a tiež s množstvom kitov. Ak máte chuť na vlny, choďte na opačnú stranu polostrova, ktorá je obrátená smerom k šíremu moru. Naj vlny bývajú na konci spotu blízko dedinky Helska. Pozor, každých 100 metrov sú vlnolamy.

4. Karwia/KB2

Druhá najčastejšia voľba windsurfistu v Poľsku. Ale 1,5 kilometra západne nájdete pokojný wave spot uprostred prírody. Veľké duny, krásne pláže a relatívne bez turistov. Ale hlavne sideshore vietor tu vytvára príjemné vlny. Pozor na prúdy, ktoré silnejú spolu s vetrom, takže pri naozaj silnom vetre budete mať na vode relatívne miesto. V lete tu však býva pri slabšom vetre tiež plnka.

5. Debki

Má renomé príjemného wave spotu. Silný západný vietor sa tu vie postarať o vlny siahajúce do polovice sťažňa aj vyššie. Je tu malá oblasť s plytkou vodou a pieskové pláže, ktoré bývajú v lete plné. Parkuje sa asi 100 metrov od pláže.

6. Rowy

Lokáli prisahajú, že toto je najlepší waveový spot v Poľsku. Jazdiť tu treba na juhozápadný vietor. Spot sa nachádza západne od kempingu Metalowiec a parkovisko je asi 200 metrov od brehu.

7. Dabki, Lazy, Mielno

Ak hľadáte miesto na relaxačné pojazdeníčko, prípadne miesto vhodné pre začiatočníkov, zamierte práve sem. Nachádzajú sa tu dve jazerá s rovnou vodou.  V lete nezabudnite pribaliť finy na trávy. Od Baltického mora ich delí iba 200 metrov úzka piesčina. Táto časť je vyhľadávaná aj surfistami.

8. Dzwirzyno

Ďalší príjemný spot s flatom alebo miernym chopom. Funguje na západný vietor a blízke jazero ponúka bezpečný pojazd pre úplných začiatočníkov.

9. Miedzywodzie, Miedzyzdroje

Prvý spot patrí medzi najpopulárnejšie wave spoty pri západnom smere vetra. Vlny sú skôr na skoky ako na naozajstný waveriding. Plusom je, že tu nie sú žiadne prúdy. Dlhé vlny nájdete pár kilometrov ďalej v Miedzyzdroje.

10. Swinoujscie

Najlepší wave spot na východný vietor. Veľké, dlhé vlny, širokánska piesková pláž, na ktorej treba dávať pozor na mušle. Hlavne ak vytiahnete kite.

Naj tip od miestnych

V Pucké zátoke pri poloostrove Hel bol vytvorený aj poľský rýchlostný rekord v jazde na windsurfingu 62 km/h. Vyskúšajte si tiež zajazdiť vo Viselskom zálive.

Vaše komentáre

NOVÝ ČASOPIS

WINDSURFER & KITESURFER Objednať
Predplatné časopisu Biker

Surfmagazin na facebooku

Zavrieť reklamu