Surfmagazin

WIND&KITE OKULIARE MEATFLY ZADARMO K DVOJROČNÉMU PREDPLATNÉMU WINDSURFER/KITESURFER IBA ZA 29,90€!
Windsurf

Maurícius: Raj pre nadšencov freeride windsurfingu

Ostrov plný rôznorodej kultúry a nádhernej prírody, tak presne to je opis exotického Maurícia. Vynikajúce windsurfové podmienky hlavne pre nadšencov windsurfingu na vlnách. Avšak Maurícius takisto ponúka dychberúce freeridové lagúny, ktoré sú chranené od otvoreného oceánu. Každý si tu príde na svoje!
Ria Tomašáková

Maurícius je možno najznámejší pre svoje vlny a medové týždne, ale je tam toho oveľa viac. Áno, jeho koralové útesy premieňajú vlnobitie oceánov na jedny z najlepších vĺn na svete, ale vytvárajú aj idylické plytké lagúny s krištáľovo čistou vodou, ideálne na freeride. Národná kultúrna rozmanitosť sa premieta do širokej škály zážitkov a chutí, pričom zároveň ponúka skutočný raj na vode aj mimo nej, vitajte na skutočnom Mauríciu!

História

Ostrovný štát Maurícius, ktorý sa nachádza uprostred Indického oceánu, susedí s francúzskym ostrovom Réunion na východ od Madagaskaru. Slúžil ako zastávka na obchodných cestách z Európy do Ázie, poloha, ktorá zanechala bolestivú minulosť, sa dnes premieta do jeho kultúrnej rozmanitosti. Najprv ho navštívili arabskí námorníci a neskôr portugalskí obchodníci, kolonizovali ho Holanďania, ktorí dali ostrovu meno. Po Holanďanoch prišli Francúzi, ktorí ho nazvali Ile-de-France a urobili z neho strategický prístav pre námorný obchod. Stal sa aj prístavom pre obchod s otrokmi, pričom otroci boli pôvodne privážaní z Afriky a neskôr lacná pracovná sila bola dovezená z Indie. Ostrov bol nakoniec prevedený do rúk Britov, ktorí obnovili svoj pôvodný názov Maurícius a krajina napokon v roku 1968 vyhlásila svoju nezávislosť.

Vďaka svojej legendárnej histórii a kultúrnym vplyvom z toľkých častí sveta je dnes Maurícius jednou z najmierumilovnejších krajín na svete a ponúka návštevníkom skutočnú chuť exotiky.

Perfektné podmienky

Dnes sú surfovanie a windsurfing hlavnými atrakciami v rôznych častiach ostrova, čomu nie je ťažké uveriť vzhľadom na krištáľovo čisté vody na Mauríciu, tropické teploty a pohľadnicové pláže. Zatiaľ čo Maurícius je naznámejší svojimi vlnami pre surf, napríklad „Jedno oko“ a pohyblivé hory Manawa, často sa zabúda na plytké vnútorné lagúny tvorené tými istými slávnymi vlnami. Koralové útesy chránia lagúnu a vytvárajú plytké ihrisko s rovnou vodou, ktorá je ideálna pre každodenného windsurfistu. Plytké vody lagún prinesú radosť všetkým vekovým kategóriám, či už ide o windsufing, pádlovanie pozdĺž pláží s bielym pieskom alebo šnorchlovanie vo vnútorných koralových útesoch.

Vietor

Juhovýchodné pasáty najlepšie fúkajú v zime na južnej pologuli, od apríla do októbra. Tento smer je pri Le Morne, najobľúbenejšom windsurfingovom mieste na ostrove, zľava a vo veternom období zvyčajne fúka 15-25 uzlov. Miestny efekt hory Le Morne Brabant má tendenciu tieto vetry mierne zrýchľovať, takže akákoľvek predpoveď z tohto smeru, aj keď ukazuje len 10-12 uzlov na Windguru, bude pravdepodobne stačiť na to, aby ste sa dostali na vodu.

Plytké vnútorné lagúny sú ideálne na freeride a vo väčšine častí lagúny sa môžete postaviť, ale keď windsurfujete pri nižších prílivoch musíte byť opatrní, pretože niektoré koralové časti v lagúne sú vtedy dosť plytké. Najlepšie je preto naplánovať si čas strávený na vode na stredný až vysoký príliv, aby ste mali väčšiu plochu na windsurfovanie bez obáv, že sa niekde zaseknete s finou.

Le Morne

Hlavná windsurfingová scéna sídli v Le Morne na juhozápadnom cípe ostrova, v tieni majestátnej hory Le Morne Brabant. Ak hľadáte rodinnú windsurfovú dovolenku, toto je ideálne miesto, odkiaľ podnikať výlety a objavovať iné časti ostrova. Le Morne ponúka všetko od vašich prvých krokov na windsurfovej doske, cez freeride v nádhernej lagúnu až po pár skokov alebo vyskúšanie prvej vlny na „Little Reef“ alebo časť Manawy, kde si zajazdíte na obrovských vlnách, ktoré si bude pamätať do konca života.

V Le Morne je bujná vegetácia, zvýraznená ostrými zrázmi hôr a palmami, ktoré lemujú pláž s bielym pieskom, a tak vytvárajú úžasnú kulisu, keď sa preháňate cez chránené vody lagúny. Zelené a tyrkysové odtiene sa striedajú pod vašou doskou, keď sa preháňate nad známym „Podvodným vodopádom“.

Našťastie pre milovníkov windsurfingu je veterná sezóna mimo sezóny pre cestovný ruch, takže existuje niekoľko skvelých možností pre váš jedinečný windsurfový výlet. Ak hľadáte lekcie, Ion Club ponúka množstvo vybavenia na windsurfing, kite a wing pod dohľadom ich vynikajúcich inštruktorov. Vietor sa počas dopoludnia jemne zdvíha, takže je to raj pre začiatočníkov. Pre freeride na rovnej vode máte na výber kite lagúnu na náveternej strane polostrova, ako aj hlavnú lagúnu dostupnú z verejného parkoviska vedúceho k „One Eye“ pred hotelom RIU.

Či už sa ubytujete v jednom z hotelov priamo na mieste v Le Morne, alebo prídete autom z La Gaulette, budete mať k dispozícii trávnatú plochu na strávenie dňa na pláži. Často môžete nájsť food trucky s chutnými obedmi za veľmi priaznivé ceny priamo v oblasti pláže.

Pointe D’Esny

Nachádza sa na juhovýchode ostrova, v blízkosti letiska, funguje pri akomkoľvek smere vetra od JV po SV. Lagúna, ktorú miestni nazývajú „The Pool“, je ideálnym miestom pre freestyle, slalom, speed. Táto lagúna je najlepšia pri prílive, aby ste prešli cez plytšie oblasti. Nájdete tu špecializovanú školu kiteboardingu, ktorá ponúka všetky druhy lekcií foilingu.

Ile aux Benitiers

Návšteva slávnej Krištáľovej skaly je pre mnohých turistov navštevujúcich Maurícius nevyhnutnosťou a neexistuje lepší spôsob, ako to urobiť na windsurfe. Lagúna je tu hlbšia, takže sa nemusíte báť, že by ste sa dotkli dna finou, a je dokonca dostatočne hlboká, aby ste tu mohli bez obáv skúsiť foil. Funguje s rôznymi smermi vetra, a to aj vtedy, keď je vietor príliš južný alebo príliš severný na Le Morne. Lagúna ponúka nádherné farby aj počas zamračeného dňa.

Anse La Raie

Na severnom cípe ostrova je Anse La Raie skvelou alternatívou pri pobyte v jednom z mnohých hotelov na severe ostrova. Vonkajší útes je vzdialený 2,5 km a vytvára veľkú chránenú lagúnu, ktorá nie je príliš plytká, ideálna na jazdu v bočných pobrežných vetroch. Je to veľmi bezpečné miesto a dokonca má na vonkajšom útese malé vlny pre pokročilejších windsurfistov. Priamo na mieste je ION Club, ktorý sa len nedávno po pandémii opäť otvoril, no má len kitesurfing a SUP výbavu. Tu budete mať trochu iný zážitok ako na juhu ostrova, pretože sa budete nachádzať na severe s viacerými príležitosťami na nočný život v blízkom Grand-Baie, ak si budete priať.

TIPY NA WINDSURFING

Bezpečnosť

Pri jazde na Manawa a ‘’One Eye’ majte na pamäti, že služba záchrannej lode končí o 17:00. Aj keď windsurfuje v lagúnach, je dobrým zvykom skončiť vašu session, keď končí záchranná služba, pretože vietor sa môže večer náhle vypnúť a prúdy vás môžu vytiahnuť cez kanály na otvorený oceán.

Skladovanie

Na pláži nie je k dispozícii úschovňa na equipment, takže keď si prinesiete vlastný equipment, musíte si prenajať auto a každé ráno ho priviezť na pláž. Keď sa ubytujete v hoteli priamo na mieste, možno budete môcť nechať svoj equipment pred izbou v záhrade.

Náhradné diely

Ak potrebujete nejaké náhradné diely alebo príslušenstvo, všetko potrebné nájdete v Tou Korek Surf Shop v La Gaulette. Ak nie ste ubytovaní v La Gaulette, Kitesurf.mu ponúka aj bezplatné doručenie po celom ostrove.

Neoprén

Od novembra do apríla, v letných mesiacoch na Mauríciu, nebudete potrebovať neoprén, pretože voda je skutočne teplá. Od apríla do novembra si možno budete chcieť priniesť krátky neoprén alebo aspoň neoprénový top, pretože večerné session môžu byť trochu chladné.

Vaše komentáre

NOVÝ ČASOPIS

WINDSURFER & KITESURFER Objednať
Predplatné časopisu Biker

Surfmagazin na facebooku

Zavrieť reklamu