Surfmagazin

WIND&KITE OKULIARE MEATFLY ZADARMO K DVOJROČNÉMU PREDPLATNÉMU WINDSURFER/KITESURFER IBA ZA 29,90€!
Windsurf

Poľská windsurfing scéna is not dead!

Windsurfing is not dead. Dôkazom je aj silná komunita, ktorá sa vytvorila na jazere pri malom poľskom mestečku Klimkówka, kam často zavítajú aj naši windsurfisti.
Laci Kobulsky

Jazero Klimkowskie sa nachádza na juhovýchode Poľska, 150 kilometrov od Krakova a iba 30 kilometrov od slovenských hraníc. Je to vlastne priehrada, ktorú postavili v roku 1994 na rieke Ropie pri mestách Klimkówka, Łosie a Uście Gorlickie. Voda zadržaná v nádrži sa používa na energetické účely a je zdrojom pitnej a priemyselnej vody pre Gorlice a Jasło. Okrem toho slúži aj na rekreáciu. Jazero je dlhé 6,5 kilometra a široké 300 – 800 metrov.

Vietor

Klimkówka je najlepší spot na windsurfing a kiteboarding v juhovýchodnom Poľsku. Keď fúka vietor, prichádzajú sem ľudia z okolia 200 kilometrov. Najlepší vietor na jazdenie je juhovýchod. Vtedy je vietor stabilný, bez nárazov a silný (priemerne 25 uzlov). Keď fúka z juhu, je to pre windsurfistov skôr taká lotéria, či vietor dosiahne dostatočnú silu. Na kite však stačí. Juhozápad je viac nárazový, ale jazditeľný.

Sila komunity

Na rozdiel od toho, čo vidíme na našich jazerách, tu počet jazdcov z roka na rok rastie. Postupne sa tu z návštevníkov stali lokáli a z jazdcov kamaráti. Ak fúka, na vode je bežne okolo 40 windsurfistov a 10 – 15 kitistov.

Škola

Na spote nájdete aj ws a kite školu. Funguje už piaty rok a trénuje wind- a kitesurfistov nielen z Poľska, ale aj okolitých krajín. Chodí k nim aj veľa Slovákov z pohraničných oblastí, Čechov a tiež ľudia z Rakúska. Je to jedno z dvoch miest v Poľsku, kde funguje aj kiteškola (druhá je na polostrove Hel).

Vybavenie spotu

Pláž je udržiavaná a čistá. Je trávnatá, takže je príjemná aj pre rodinný piknik. Nájdete tu toalety a tiež ohnisko. Pre návštevníkov sú k dispozícii aj ležadlá a lavičky. Pri jazere môžete kempovať alebo sa dá ubytovať v okolí.

Łukasz Tabiś

Majiteľ školy SportSoul v nej pracuje aj ako inštruktor a prezradil nám všetky informácie o spote. Má 35 rokov a windsurfing robí 12 rokov.

Vaše komentáre

NOVÝ ČASOPIS

WINDSURFER & KITESURFER Objednať
Predplatné časopisu Biker

Surfmagazin na facebooku

Zavrieť reklamu