Surfmagazin

WIND&KITE OKULIARE MEATFLY ZADARMO K DVOJROČNÉMU PREDPLATNÉMU WINDSURFER/KITESURFER IBA ZA 29,90€!
Windsurf

Spot guide – Turecko

Egejské more láka všetkých vetrachtivých windsurfistov. Zajazdíte si tu hlavne v lete.
Laci Kobulsky

Kde sme?

Turecko je euroázijská krajina, ktorá sa rozprestiera v Malej Ázii a na časti Balkánskeho polostrova.

Sprievodca spotom

Sprievodca spotom je rubrika, v ktorej sa vždy zameriavame na vybranú lokalitu, ktorá je podľa nás zaujímavá z pohľadu windsurfistu. Predstavíme vám vždy tie najlepšie spoty na jazdenie, ktoré sa odlišujú svojimi podmienkami i náročnosťou. Ku každému spotu nájdete informácie o najlepšom smere vetra, ktorý sa tam oplatí jazdiť, prístupe do vody či o veciach, ktorým sa treba vyhnúť a na čo si dávať pozor.

Za skvelé veterné podmienky vďačí táto oblasť vetru zvanému Meltemi alebo Meltem. Je to severný vietor smerujúci z Európy. Napriek tomu, že ide o vietor zo severu, je suchý a teplý a aj vďaka nemu sa pobyt v horúčavách stáva znesiteľnejším. Vietor sa objavuje každý rok počas celej letnej sezóny. Obvykle sa zdvíha ráno, dopoludnia je iba mierny a cez deň silnie. K večeru zasa utícha, ale niekedy vie fúkať aj celý týždeň nonstop. Na jar a jeseň klesá pravdepodobnosť vetra na 50 %. Namiesto Meltemi fúka južný vietor Lodos, ktorý oproti Meltemi prináša aj vlny, ale nečakajte žiadny waveriding.

Krásne pláže a super vietor

Egejské more a jeho pobrežie v Turecku je raj pre milovníkov zelene, histórie a krásnych pláží. Egejská riviéra vás zaručene očarí čistým morom a dlhými pieskovými plážami, ktoré z roka na rok navštevuje čoraz viac turistov. Južne od mesta Izmir nájdete okrem známych turistických letovísk aj pláže s perfektnými podmienkami na windsurfing. Prinášame vám prehľad tých najlepších.

Prvé spoty na jazdenie nájdete 80 kilometrov západne od Izmiru na polostrove Cesme, kde nájdete aj najznámejšie stredisko Alacati, kde sa každoročne konajú svetové preteky v slalome v rámci šnúry PWA eventov. Blízkosť Izmiru, ktorý je tretím najväčším tureckým mestom, je však zárukou toho, že v lete sa to bude na plážach hmýriť nielen turistami, ale aj dovolenkujúcimi domácimi. To však platí aj pre Bodrum, kde nájdete spot Fener s 250 veternými dňami v roku. Ak túžite po väčšom pokoji, zamierte do Teosu.

Spoty

1. Alacati

Konštantný vietor, teplá voda a 500-metrová plytčina robia z Alacati perfektné miesto pre freestyle a freeride nadšencov s ideálnymi podmienkami pre začiatočníkov. Počas letnej sezóny tu fúka Meltemi každé popoludnie štandardne 5 – 7 bft. V prípade severovýchodného vetra to môže byť ešte viac. Na spote nájdete štyri centrá, kde si môžete požičať materiál. Kitisti jazdia väčšinou v severnej časti zálivu.

2. Pirlanta Beach

Toto je najpopulárnejší kite spot v tejto oblasti. Tvorí ho kilometrový záliv s bielym pieskom a plytkou vodou, ktorá sa tiahne od brehu 100 metrov. Pri silnejšom vetre sa tvoria aj vlnky.

3. Teos

4O kilometrov východne od Alacati nájdete záliv Sigacik s veľkosťou 6 x 20 kilometrov, ktorý je rajom milovníkov rovnej hladiny. Vietor fúka podobne ako v Alacati, miesto je však menej turistické a vhodné najmä pre rodiny s deťmi. Z dôvodu menšej pláže je tu kite zakázaný, je to čisto ws zóna.

4. Gündogan

Záliv na severnej strane polostrova Bodrum je pre slabší vietor a plytkú vodu vhodný najmä pre začiatočníkov. Na pláži nie je miesto na roztiahnutie kitu, takže je vhodná iba pre windsurfistov.

5. Yalikavak

Jazdiť môžete vo veľkom zálive, vietor je tu však pre pohorie poryvový a slabší. Cez sezónu je to dosť plnka, mimo sezóny úplná pohoda.

6. Fener

Veterný tunel medzi Kosom a pobrežím zásobuje toto miesto o 1 až 2 bft silnejším vetrom ako okolité pláže. Fúka tu okolo 250 dní v roku. Ponúka tiež rozmanité podmienky – popri pláži je ideálne miesto na tréning, freeridisti tu nájdu skvelý flat a na otvorenom mori sa pri silnom vetre tvoria pekné vlnky. Pláž nie je veľká, ale je tu miesto aj pre kitesurfistov.

7. Akyarlar

Krásny pieskový záliv stojí určite za návštevu, už len pre skvelé reštaurácie na pláži. Vietor je tu trochu poryvový. Lokáli tu v lete nejazdia, prichádzajú až v zime, keď tu fúka južák, ktorý vytvára pekné vlny.

8. Datca

Južnejšie od Bodrumu sa nachádza polostrov Datca a vytvára akoby prirodzenú hranicu medzi Egejským a Stredozemným morom. Datca je perfektný freeride spot − čistý flat počas Meltemi. Na jar a na jeseň sa pri južnom vetre tvoria aj vlnky. Priamo na pláži nájdete apartmány aj winsurfingové centrum.

Vaše komentáre

NOVÝ ČASOPIS

WINDSURFER & KITESURFER Objednať
Predplatné časopisu Biker

Surfmagazin na facebooku

Zavrieť reklamu