Surfmagazin

WIND&KITE OKULIARE MEATFLY ZADARMO K DVOJROČNÉMU PREDPLATNÉMU WINDSURFER/KITESURFER IBA ZA 29,90€!
Windsurf

Spot Check: Loutsa

Loutsa, asi 35 km východne od Atén, je jednou z najobľúbenejších pláží na windsurfing v Grécku. Grécky majster sveta PWA Freestyle Youth z roku 2021 Lennart Neubauer opísal kúzlo tohto spotu.
Ria Tomašáková

Spot Loutsa je jedným z najznámejších v Grécku. Je to miesto, kde sa zastavím na session takmer pred každým medzinárodným podujatím, keďže je to len 10 minút od letiska. Zakaždým, keď je vietor, objaví sa tu skutočne skvelá scéna miestnych windsurfistov, dokonca aj v zime! Silný vietor Meltemi spôsobuje, že tento spot veľmi často funguje s vetrom zľava a vytvára malé vlny aj vo veternejších dňoch, čo vytvára absolútny vysnívaný freestyle a vlnový spot.

Podmienky na jazdenie

Vo všeobecnosti je celkom ľahké predpovedať vietor v Loutsa, pretože predpoveď počasia je v tejto oblasti veľmi presná. Miesto je rozdelené na plytkú časť, kde sa dá pohodlne dostať do/z vody, a na wave časť, ktorá je trochu viac proti vetru. Tu odporúčam obuť neoprénové topánky, pretože na určitých miestach môžu byť ostré skaly.

Na tomto mieste windsurfujú ľudia so všetkými úrovňami jazdenia, od začiatočníkov až po profesionálov. Zvyčajne jazdím na mojom freestylovom equipmente, čo znamená čokoľvek od 4,0 do 5,2, pričom moje najčastejšie nastavenie je 4,8 a 93-litrová doska. Jednou z unikátnych vecí na tomto spote je to, že každý deň, bez ohľadu na vietor, bude VŽDY niekto na vode, či už na iQFOiL alebo na najmenších vlnových plachtách, takže na vode budete mať vždy spoločnosť.

Kedy je správny čas na návštevu Grécka?

Ľudia si často myslia, že Grécko je prevažne letná windsurfingová scéna, čo je čiastočne pravda, hovorím čiastočne, pretože podľa mojich skúseností je obdobie od septembra do decembra najlepšie. V neskorej sezóne je teplota vody stále príjemná a vonkajšia teplota sa trochu ochladí, čo sú ideálne podmienky pre silný vietor. V hlbokej zime sa pri pobreží Atén niekedy vyskytujú silné búrky, ktoré môžu z tohto miesta urobiť sen na skákanie. Teplota vody nikdy neklesne pod 13°C, dokonca ani v januári, takže v porovnaní s chladnými vonkajšími teplotami je vždy príjemné vložiť ruky do relatívne „teplej“ vody. Od decembra do marca používam 4/3 mm neoprén a v prípade potreby nejaké rukavice a kapucňu. Po zvyšok roka funguje shorty úplne v pohode. Celkovo vzaté, Loutsa je určite miesto, ktoré môžem odporučiť! ! !


Text: Lennart Neubauer

Vaše komentáre

NOVÝ ČASOPIS

WINDSURFER & KITESURFER Objednať
Predplatné časopisu Biker

Surfmagazin na facebooku

Zavrieť reklamu