Surfmagazin

WIND&KITE OKULIARE MEATFLY ZADARMO K DVOJROČNÉMU PREDPLATNÉMU WINDSURFER/KITESURFER IBA ZA 29,90€!
Windsurf

Nástup do sklzu jednoducho a ľahko

Prinášame vám pár trefne mierených rád, ako na nástup do sklzu.
Laci Kobulsky

Jazda v trapéze pomáha kontrolovať plachtu nielen prácou rúk, ale aj s využitím celého tela. Čím skôr ju zvládnete, tým lepšie.

Podobne ako má jazdec na obrázku, aj vám doporučujeme použiť bedrový trapéz a dlhé trapézové úväzky. Najmä ak s trapézom začínate. Jednoducho preto, lebo bedrový trapéz  umožňuje jazdcovi zostať flexibilnejším, čo spolu s dlhými úväzkami zjednodušuje zaháknutie a vyháknutie.

Na obrázku sa jazdec práve chystá zaháknuť. Smeruje preto mierne proti vetru, vďaka čomu má plnú kontrolu a menej ťahu v plachte. Táto poloha mu tiež umožňuje ľahšie priblížiť hák k úväzkom. Philov pohľad je orientovaný smerom proti vetru kam aj smeruje dosku. Taktiež mu to umožňuje sledovať vietor podľa hladiny.

Ak sa pokúsite zaháknuť na niektorom z kurzov po vetre, plachta môže mať príliš veľký ťah. Toto sťaží priblíženie sa hákom k úväzkom, pravdepodobne vás plachta potiahne a zhodí do závetria.

V základnom postavení majú byť ruky vystreté, s úchopom maximálne na šírku ramien. Pokiaľ ohýbate paže, zohnite ich smerom nadol s lakťami smerujúcimi dovnútra, takto lepšie prenesiete váhu cez rahno a sťažeň na dosku.

Kontrolujte ťah plachty pokrčením najmä zadnej nohy, aby ste znížili ťažisko  a zavesili sa na rahno. Silu v plachte vyvyžujte cez vystretú prednú nohu a držte tak dosku v želanom smere smere jazdy.

Keď ste pripravení sa zaháknuť, môžete sa na okamih pozrieť dolu na hák a uistiť sa, že smeruje do úväzkov. Každopádne hneď sa začnite opäť pozerať do meru jazdy. V budúcnosti je veľmi dobré naučiť sa zaháknuť aj bez zrakovej kotroly.

Aby sa Phil zahákol, priťahuje plachtu k sebe. Pritom je veľmi dôležité, aby lakte smerovali dolu, aby ste váhu prenášali cez rahno.

Plachtu priťahuje nielen rukami, ale tiež sa k nej približuje panvou. Pokiaľ by panva zostala odtiahnutá od plachty, pravdepodobne by ste museli pritiahnuť plachtu príliš na seba a stratili rovnováhu! To isté platí, ak by ste sa k plachte pritiahli panvou, ale nie rukami, rovnako by ste stratili rovnováhu. Úspech je v kombinácii oboch.

Mnoho ľudí sa domnieva, že pokiaľ sa zavesia do trapézu, zaujmú úplne iné postavenie na doske. Ak sa však pozrieme na prvý a druhý obrázok, vidíme, že jediný rozdiel je, že na druhom je jazdec zaháknutý a takto môže využiť hmotnosť tela na kontrolu plachty a nechať ruky relaxovať. Postoj ostáva takmer rovnaký.

Vaše komentáre

NOVÝ ČASOPIS

WINDSURFER & KITESURFER Objednať
Predplatné časopisu Biker

Surfmagazin na facebooku

Zavrieť reklamu