Surfmagazin

WIND&KITE OKULIARE MEATFLY ZADARMO K DVOJROČNÉMU PREDPLATNÉMU WINDSURFER/KITESURFER IBA ZA 29,90€!
Windsurf

Ako dosiahnuť top rýchlosť na windsurfe?

Mnoho ľudí si myslí, že musia patriť do vyššej hmotnostnej kategórie, aby mohli dosiahnuť maximá-lnu rýchlosť. Aj keď hmotnosť navyše určite môže pomôcť, neznamená to, že len byť ťažký auto-maticky znamená byť rýchly. Existuje viacero prvkov, ktoré sa podieľajú na dosiahnutí vašej top rýchlosti.
Laci Kobulsky

Mať správne nastavený a prispôsobený equipment, s ktorým sa cítite komfortne, hrá veľkú úlohu. Rovnako ako využitie vlastného tela.

1. Pre rýchlu jazdu je dôležité oprieť sa celou hmotnosťou do trapézu tak, aby boli trapézové úväzky pod maximálnym napätím. Je tiež dôležité zohnúť sa v páse, ako vidíme na obrázku. Tento postoj napomáha tomu, aby ste neboli plachtou katapultovaní dopredu. Základom je napnúť celé telo a využiť celú svoju silu.  Takto hneď získate rýchlosť navyše a skutočne ucítite rozdiel!

2. Na toto všetko je potrebné mať perfektne nastavené trapézové úvazky. Pravdepodobne budete mierne preplachtený, preto je lepšie si ich posunúť kúsok dozadu, oproti pozícii, ktorú by ste zvolili v bežnom vetre. Pokiaľ cítite, že nedokážete úplne zatvoriť plachtu, nebojte sa premiestniť ich poriadne dozadu. Jazdiť preplachtený s cieľom jazdiť rýchlo má zmysel len vtedy, ak dôkladne zatvárate plachtu.

3. Keď jazdíte preplachtený, čo, ak chcete ísť naozaj rýchlo, je naozaj potrebné, aj ruky  musia odrobiť kus práce! Majte stále na pamäti, že rahno je spojené so sťažňom. Je potrebné naň tlačiť a tlak preniesť cez vašu “tretiu nohu” na kĺb.

4. Pokiaľ vaše lakte smerujú von, je jasné, že nemôžete zatlačiť smerom dolu. Akonáhle  sú otočené smerom nadol, môžete prenášať silu cez rahno na kĺb. Ako môžete vidieť na obrázku, demo jazdec Micah má ruky jemne vystreté, čo znamená, že je pripravený na ďalší poriadny poryv vetra.

5. Nemusíte mať bezpodmienečne slalomovú alebo rýchlostnú dosku na to, aby ste boli rýchli. Pokiaľ však chcete jazdiť naozaj rýchlo, musíte si nastaviť pútka čo nabližšie ku hrane /outboard/. Také nastavenie vám umožňuje najlepšie prenášať tlak cez náveternú stranu dosky cez päty, čo pomáha zvládať väčšie plachty a tak jazdiť rýchlejšie v priamom smere.

Na obrázku vidíme, že demo jazdec jazdi takmer iba na finke. Zmyslom je maximálne znížiť odpor dosky vo vode, aby mohla dosiahnuť top rýchlosť. Stredne pokročilým jazdcom doporučujeme umiestniť si kĺb o trochu viac dopredu, čo pomáha udržať dosku na vode aj v preplachtených podmienkach. Slalomoví profijazdci si ho naopak posúvajú zvyčajne viac dozadu, približne 1 palec (2,5cm) za stred koľajničky, aby dosku vytiahli viac z vody a zmenšili jej kontaktnú plochu s vodou. Na začiatku môžete pociťovať strach, ale je to súčasne vzrušujúce! Plutvička zohráva pri dosahovaní rýchlosti veľkú rolu. Videli ste už niekedy koľko majú profi jazdci slalomári v zásobe finiek? Je to až neuveriteľné! Je nekonečne množstvo možností ako jemne vyladiť výstroj, až sa to podobá na Formulu 1 vo windsurfingu.

Ale nebojte sa, také množstvo finiek nepotrebujete! Ak je vaším cieľom maximálna rýchlosť v priamom smere, potrebujete rovnú finku. Jej veľkosť závisí od veľkosti plachty a dosky. Základným pravidlom pre dosku 120 l a viac je, že vynásobíte veľkosť plachty piatimi a pridáte 5cm. Takže napr. 6m2 plachta x 5 plus 5cm=35cm finka. Ak je doska menšia ako 120 l, pridávame iba 3cm, takže 6 x 5 plus 3.

Je to iba základná pomôcka, veľa závisí aj od vašej hmostnosti. Toto pravidlo môže byť uplatnené aj pre iné štýly jazdy (okrem freestylu!), samozrejme ak používate jednofinovú dosku. To ale neznamená, že potrebujete pre každú plachtu inú finku. Už dve pokrývajú veľmi veľký rozsah.

V preplachtených podmienkach by ste pravdepodobne jazdili na mierny predobočný vietor, aby ste si udržali kontrolu. Ak chcete dosiahnuť maximálnu rýchlosť, musíte jazdiť na najrýchlejší kurz. Čo znamená, že musíte odpadnúť na zadobočný kurz, čo vám umožní ešte zrýchliť.

Je kľúčové mať dobre nastavený a vyladený equipment a cítiť sa na ňom komfortne. Takže postupujte krok za krokom. Ak sa vám to zdá málo bezpečné, vždy môžete vyostriť späť mierne proti vetru.

Vaše komentáre

NOVÝ ČASOPIS

WINDSURFER & KITESURFER Objednať
Predplatné časopisu Biker

Surfmagazin na facebooku

Zavrieť reklamu