Surfmagazin

WIND&KITE OKULIARE MEATFLY ZADARMO K DVOJROČNÉMU PREDPLATNÉMU WINDSURFER/KITESURFER IBA ZA 29,90€!
Windsurf

Všetko čo potrebujete vedieť o trapézových lankách pre Foil windsurfing

Pokiaľ ste vyskúšali Foil ale nie ste si istý ako nastaviť trapézové lanká pre váš spôsob jazdenia tak ste na správnom mieste. Je jedno či preferujete slalom alebo experimentujete s freestyle foilingom.
Ria Tomašáková

V začiatkoch Foil windsurfingu sa veľa hovorilo o super krátkych trapézových lankách, nízkom nastavení rahna a osvojení si veľmi vzpriameného postoja. Bolo to spôsobené používaním obzvlášť malého equipmentu v slabšom vetre, aby ste sa pokúsili „vzlietnuť“ čo najskôr.

Najmä pri učení, nemáte v plachte veľa vetru a ani sa silno neopierate do trapézu, ako je to pri „bežnom“ windsurfingu. Z toho dôvodu bolo spočiatku odporúčané mať rahno nižšie a lanká si nastaviť kratšie ako zvyčajne, pretože bolo veľmi ľahké sa pri učení vyháknuť. S pokrokom technológie sa však začali vyrábať rýchlejšie a viac pokročilejšie Foily a takisto špeciálne Foilové dosky, preto sa museli nájsť aj nové štýly jazdenia a nové postoje.

Race/ Slalom Foiling

Pretekári momentálne preferujú dlhšie trapézové lanká. Je to spôsobené tým, že teraz pretekajú s oveľa väčšou silou v plachte a často masívne nakláňajú celú dosku a Foil smerom k vetru, aby získali kontrolu nad všetkými uhlami jazdenia proti vetru a po vetre. V pretekoch, slalom a IQ, dlhšie trapézové lanká podporujú viac zhrbený postoj, ktorý pomáha udržať hranu stabilnú pri plnom lete. Je to opak vzpriamenejšieho postoja pri rekreačnom Foilingu na menších plachtách a väčších Foilových doskách.

Freestyle Foiling

Teraz sa poďme pustiť do hravejšej dimenzie Freestyle Foil. Či už teda experimentujete s duck jibom, hráte sa s 360-kami alebo sa pokúšate vyskočiť a dostať Foil von z vody, samotný kráľ freestyle foilu Balz Muller vám prezradí ako si nastavuje trapézové lanká.

„Je dôležité vyskúšať rôzne polohy trapézových laniek, kým sa nebudete cítiť pohodlne. Môj tip je vždy urobiť veľké zmeny a pomaly sa vrátiť do stredu a usadiť sa na najlepšej úprave. Mám rád ten pocit, keď v nich dobre visím a ruky mám mierne pokrčené, aby som mal priestor na reakciu.“

Oproti slalomovým jazdcom Balz Muller používa dlhšie lanká v slabom vetre a nastavuje ich o niečo viac dozadu ako v bežnom freestyle s finou, aby úmyselne vytvoril tlak na prednú ruku. Navyše chce maximálnu vzdialenosť a tlak na prednej ruke pri nastavovaní sa do postoja pre freestyle triky. Nie je na škodu vyskúšať jeho nastavenie a uvidíte, čo si myslíte.


Viac informácii na Severne

Vaše komentáre

NOVÝ ČASOPIS

WINDSURFER & KITESURFER Objednať
Predplatné časopisu Biker

Surfmagazin na facebooku

Zavrieť reklamu