Surfmagazin

WIND&KITE OKULIARE MEATFLY ZADARMO K DVOJROČNÉMU PREDPLATNÉMU WINDSURFER/KITESURFER IBA ZA 29,90€!
Windsurf

Viete ako na Chop Hop?

Nepotrebujete vedieť urobiť skvelú halzu alebo rýchly obrat proti vetru na to, aby ste začali skákať prvé skoky. Stačí plynule jazdiť v plnom sklze v pútkach. Chop Hop je základ všetkých ďalších skokov a trikov, takže by ste ho mali zvládnuť, aby ste sa mohli posunúť k náročnejším kúskom.
Ria Tomašáková

Smerujte jazdu v sklze viac proti vetru. Z tejto strany môžete očakávať chop alebo rampu vhodnú na odraz od hladiny. Vyhliadnite si peknú rampu, odhánite sa, preneste váhu nad dosku. Tesne pred odrazom využite brázdu na pokrčenie kolien, lakte smerujú dole. V najväčšom mieste chopu alebo rampy jemne otvorte plachtu, zatlačte poriadne na zadnú nohu a ťahom prednej nohy smerom hore sa snažte odlepiť dosku od hladiny. V tomto momente sa snažte plachtu zatvoriť a akoby vyhodiť hore. Načasovanie je veľmi dôležité. Práca nôh a rúk by mala byť koordinovaná bez toho zostanete prilepený na vode. Pri prvých pokusoch sa sústreďte na odlepenie dosky od vody, na ďalšie kroky zabudnite, stanú sa postupne rýchlo a samé od seba.

„Footstrap“ a nie „Toestrap“

Nohy by ste mali mať zasunuté v pútkach tak, aby ste bez problémov videli malíček. Vsunutie aj vysunutie nohy z pútiek by malo ísť jednoducho a bez ťažkostí. To je základ všetkých trikov vo vzduchu. Pri väčšine z nich je telo nad doskou, a väčšie pútka sú tak nevyhnutné k tomu, aby sa zabránilo zbytočným zraneniam tým, že noha zostane zaseknutá v pútku.

Vyber si správnu dosku

Skočiť si je možné na akejkoľvek doske, ale doporučujem malé freeridové dosky alebo freestyle-wave dosky. Zadné pútko je umiestnené viac v strede dosky, telo je prirodzene nad doskou a aj samostatné odlepenie dosky od vody je menej namáhavé.

Pokrčené nohy

Hneď ako sa doska odlepí od vody pokrčte nohy v kolenách čo najviac. Snažte sa využiť plachtu ako krídlo a smerujte nos dosky po vetre tak, že napnete prednú nohu.

Dopad

Pri dopade by doska mala byť kolmo na smer vetra alebo jemne po vetre. Pokiaľ dostávate pri dopade spin outy (zadok dosky prešmykuje), nos dosky smeruje príliš proti vetru a tlak zadnou nohou na finu je tak pri dopade obrovský. Samotný dopad sa snažte stlmiť zadnou nohou (pokrčené koleno).

Štýl je štýl

Skákať sa dá aj so zaháknutím, ale zo začiatkou to určite neskúšajte. Po zvládnutí triku bez zaháknutia v trapéze, môžete skúsiť rôzne variácie ako one-handed, one-foot, tail grab…!

Vaše komentáre

NOVÝ ČASOPIS

WINDSURFER & KITESURFER Objednať
Predplatné časopisu Biker

Surfmagazin na facebooku

Zavrieť reklamu