Surfmagazin

WIND&KITE OKULIARE MEATFLY ZADARMO K DVOJROČNÉMU PREDPLATNÉMU WINDSURFER/KITESURFER IBA ZA 29,90€!
Windsurf

Plážový Štart

Najrýchlejšia cesta k vášmu prvému vodnému štartu, ktorou je naučenie sa plážového štartu. Pokiaľ už máte plážový štart v malíčku, vyskúšajte zafrajeriť plážovým štartom s rozbehom!
Sara Budacova

Príprava plachty

Chyťte sťažeň nad rahnom budúcou sťažňovou rukou (prednou) alebo môžete na začiatku použiť aj obe ruky. Nadvihnite plachtu nad hlavu a proti vetru. Zároveň chyťte rahno plachtovou rukou (zadnou) za trapézovými lankami, pričom sťažňová ruka stále ostáva na sťažni nad rahnom.

Plážový štart

Po nastavení dosky a zdvihnutí plachty nad hlavu začneme so samotným plážovým štartom. Urobte krok smerom k doske a jemne zatvorte plachtu. Plachta sa začne vznášať nad vašou hlavou. Postavte zadnú nohu na dosku medzi predné a zadné pútka tak, aby stred chodidla bol na stredovej osi dosky. Začnite ťahať dosku k sebe nohou pokrčenou v kolene. Vo chvíli, keď sa doska priblíži k prednej nohe, pritlačte sa čo najtesnejšie k doske celým telom, pričom zadné koleno smeruje hore. Trochu zavrite plachtu, natiahnite paže dopredu a hlavu držte medzi ramenami, pohľad smeruje dole.

Vystúpte cez zadnú nohu akoby na veľký schod. Prednú nohu postavte na dosku ku kĺbu a rozložte hmotnosť rovnomerne na obe nohy. Hneď po nastúpení na dosku zaujmite základnú pozíciu. V prípade potreby otvorte plachtu, aby ste získali rovnováhu a rozbehnite sa.

Typické chyby a riešenia

Problém

Koncovka rahna ostáva pod vodou a doska sa otáča proti vetru.

Riešenie

Plachtu ťaháte z vody príliš kolmo nahor. Namiesto toho ju skúste ťahať viac proti vetru.

Problém

Stojíte pri doske s ramenami pararelne s doskou a ste od dosky príliš ďaleko na to, aby ste mohli na ňu vystúpiť.

Riešenie

Urobte dva kroky dopredu a potiahnite plachtu nad seba. Tento manéver vás dostane bližšie k doske tak, aby ste boli schopní na dosku vystúpiť a položiť prednú nohu medzi pútka.

Problém

Plachta padá dozadu a musíte sa veľmi namáhať, aby ste ju udržali hore. Doska sa otáča proti vetru.

Riešenie

Preneste plachtu nad seba, držte rahno oboma rukami a pozerajte sa na centrum ťahu na plachte.

Problém

Neviete vystúpiť na dosku, pretože doska je príliš ďaleko a plachta dostatočne neťahá.

Riešenie

Možno máte vystretú zadnú nohu, preto ju pokrčte v kolene a dosku pritiahnite k sebe. Natiahnite paže nad hlavu, pozerajte sa dole a vystúpte ako na schod takmer bez pomoci vetra v plachte.

Plážový štart s rozbehom

S rozbehom vyskočiť na dosku, ktorá je už v sklze, je zábavné. Zdokonaľuje naše štarty a navyše vyzerá perfektne. Tento štart sa robí najlepšie na pieskovom brehu v plytkej vode a s malou plutvičkou. Zdvihnite plachtu z vody a kráčajte za doskou. Nechajte vietor podfúknuť a zdvihnúť plachtu, chyťte rahno a rozbehnite sa kolmo po smere vetra. Po niekoľkých krokoch zavrite plachtu, vystrite sťažňovú ruku dopredu a vyskočte na dosku najprv zadnou a potom prednou nohou. Udržujte zaťaženie dosky viac vpredu a pomocou plachty využite rozbeh dosky nástupom do sklzu.

Od plážového štartu k vodnému

Keď už ovládate plážový štart v plytkej vode, nájdite si miesto, kde sa dno postupne zvažuje. Najjednoduchšie sa naučíte vodný štart vtedy, ak budete robiť plážový štart postupne v hlbšej a hlbšej vode. Postupne sa dostanete až do tak hlbokej vody, že budete musieť plávať. V podstate už vo vode po bedrá využívate techniku vodného štartu. Jedinou vecou navyše, ktorú sa musíte naučiť, je nadvihnutie plachty nad hlavu.

Vaše komentáre

NOVÝ ČASOPIS

WINDSURFER & KITESURFER Objednať
Predplatné časopisu Biker

Surfmagazin na facebooku

Zavrieť reklamu