Surfmagazin

WIND&KITE OKULIARE MEATFLY ZADARMO K DVOJROČNÉMU PREDPLATNÉMU WINDSURFER/KITESURFER IBA ZA 29,90€!
Windsurf

Naučte sa Sklzovú halzu

Ako väčšina manévrov, aj sklzová halza má svoje časti, ktoré sa dajú trénovať osobitne a potom sa dajú spojiť do jedného celku. Dobrá schopnosť carvingu alebo ovládanie plachty sú totiž kľúčom k úspechu.
Laci Kobulsky

Cvičenia na postavenia tela a carvingové cvičenia 

Vyskúšajte si toto cvičenie, ktoré vám pomôže precítiť, aké to je vytvoriť nevedomý tlak na hranu v halze. 

Vedomý tlak nohy: 

Začnite sa ohýbať v páse, dajte si ruky preč z kolien, zdvihnite päty a balansujte na prstoch na nohách.

Akú máte rovnováhu? Zdvihli ste päty zo zeme, keď ste sa zohli alebo až keď ste  na to dostali pokyn?

Nevedomý tlak prstov:

Skúste toto cvičenie znova, ohnite sa, dajte ruky preč z kolien, pozrite sa rovno pred seba a tlačte boky dopredu, kým nemáte kolená pred sebou. Máte päty vo vzduchu? Zdvihli sa ich automaticky alebo až keď ste dostali pokyn?

Pre väčšinu ľudí platí, že keď dávajú boky a kolená dopredu, tak päty sa zdvíhajú automaticky. Toto vytvára tlak na prsty bez vedomého úsilia − podvedomý tlak na prsty.

Andy stojí na prstoch na nohách a trupom a hlavou je naklonený dopredu, čím vytvára zámerný tlak na prsty.

Andy s kolenami dopredu a vzpriamenou vrchnou časťou tela vytvára podvedomý tlak prstov.

Pravidlo, ktoré si pamätajte: kolená vpredu vás držia na prstoch.

Precvičte si na brehu

Extrémne zavretie plachty

Toto cvičenie na brehu vás učí, aké to je zavrieť plachtu, a slúži ako predpríprava na jednoručnú halzu. Môže a malo by sa cvičiť len s jednou rukou na rahne. Na cvičnom surfe nasmerovanom po vetre použite veľmi malú plachtu alebo to robte vo veľmi slabom vetre. Ruky na rahne by mali byť umiestnené blízko k trapézovým úväzkom. Zaveste sa na rahno a zadnú nohu položte na záveternú stranu dosky. Boky tlačte pomaly cez stred dosky dopredu a simulujte, ako vás plachta ťahá do carvingovej pozície. Zatiahnite plachtovú ruku a vystrite sťažňovú ruku. Musíte cítiť, že je dôležité, aby ruky pracovali nezávisle od seba, poriadne zatiahli zadnú ruku a vyskúšali, akú mate páku na rahne v závislosti od pozície rúk.

Cvičenie na jednoručnú halzu 

Podstatou tohto cvičenia je, aby ste sa naučili, kde je plachta absolútne neutrálna pri zavretej pozícii. Toto nemusí byť úplne jasné pri držaní plachty oboma rukami, ale pri držaní jednou rukou sa bude správať neutrálne. Toto cvičenie je výbornou prípravou nielen na halzu, ale aj na 360-ku.

Začnite v plnom sklze, keď je vietor v bočnom kurze. Urobte štandardnú prípravu na halzu, ale nedávajte ruku dozadu ku koncu rahna. Začnite pri vjazde do halzy s rukou blízko k trapézovým lankám. Keď sa kolená dostanú pred nos a máte dobrú rovnováhu, pustite prednú ruku na rahne. Sťažeň padne dovnútra oblúku a dostanete sa do krásnej jednoručnej halzy s bezpečným pádom. Prvýkrát pravdepodobne padnete na chrbát, druhýkrát ostanete veľmi prekvapení, ako môže byť plachta taká ľahká a bez ťahu. Čím viac dozadu dávate plachtovú ruku od neutrálneho bodu, tým rýchlejšie plachta padne dovnútra. Nakoniec ju budete schopný vrátiť na miesto a dokončiť halzu alebo ísť do 360-ky. Cieľom tohto cvičenia je, aby ste do tohto bodu dokázali dostať oplachtenie oboma rukami.

Sklzová halza patrí k základnej méte každého jazdca.

  1. Pred začiatkom halzy si skontrolujte vodu v mieste, kde ju budete vykonávať, či vám tam nevbieha iný jazdec. Nadhmatom chyťte rahno prednou rukou a posuňte ju smerom k trapézovým úväzkom, plachtovú ruku taktiež posuňte smerom dozadu a odháknite sa.
  2. Prednou nohou zostaňte pevne v pútku, aby ste si udržali nájazdovú rýchlosť, a postavením tela upravte ťah v plachte. Zadnú nohu vytiahnite von z pútka a položte ju na záveternú stranu dosky.
  3. Uvoľnite kolená a členky, kým zatvárate plachtu tak, aby ste mali sťažeň kolmo nad doskou. Presúvajte sa telom cez dosku, tlačte na prsty na nohách a jemne preklopte dosku na záveternú hranu. Stále sa pozerajte dopredu, ale nie cez plachtu.
  4. Pokračujte v presúvaní tela cez dosku, presuňte sťažeň na záveternú stranu vystretím sťažňovej ruky a pritiahnutím plachtovej, aby ste uvoľnili ťah v plachte.
  5. Začnite meniť nohy, keď idete priamo po vetre. Počas tohto procesu by mala doska mieriť priamo po vetre a po výmene by ste mali byť cca 15 stupňov v zadobočnom kurze. Začnite uvoľňovať plachtovú ruku, oplachtenie dávajte pred seba a súčasne vyťahujte starú prednú nohu z pútka.
  6. Keď robíte krok vpred novou prednou nohou s prstami smerujúcimi v smere špičky dosky, snažte sa udržiavať boky paralelne s rahnom. Aby ste dokončili obrat, pokračujte s tlakom na pätách.

Rýchlosť závisí od výmeny plachty

Žiadna rýchlosť: Ak po vymenení plachty nemáte rýchlosť, pokračujte v jazde clew-first, až kým naberiete ťah, alebo nasmerujte dosku do pozície na výmenu plachty.

Rýchlosť: Ak máte dostatočnú rýchlosť, keď vymieňate nohy, ihneď púšťajte plachtovú ruku a  koniec rahna pustite do záveternej strany, zatiaľ čo sťažňová ruka ide až k začiatku rahna pri sťažni. Potom sa načiahnite za novou stranou rahna popod ruku so zhrbeným chrbtom. Otočte pohľad aj ramená do nového smeru jazdy a zároveň chyťte plachtovou rukou rahno čo najďalej od sťažňa. Prehoďte plachtu, znížte ťažisko, rozbehnite sa a naberte nový smer.

Vaše komentáre

NOVÝ ČASOPIS

WINDSURFER & KITESURFER Objednať
Predplatné časopisu Biker

Surfmagazin na facebooku

Zavrieť reklamu