Surfmagazin

WIND&KITE OKULIARE MEATFLY ZADARMO K DVOJROČNÉMU PREDPLATNÉMU WINDSURFER/KITESURFER IBA ZA 29,90€!
Kiteboard

Kráľová – Karibik po Slovensky?

Pre mnohých windsurfistov a kiterov je Kráľová alma mater a jednou z perál z slovenského kiteboardingu. Nachádza sa na rieke Váh neďaleko Galanty, Šale a Serede. O tom, ako sa tam jazdí, nám porozprával lokál Michal Rabek.
Laci Kobulsky

SONY DSC

Veľkou výhodou Kráľovej je, že neďaleko spotov je diaľnica R1, takže presun na spot z celého Slovenska či širšieho okolia je veľmi rýchly. Nachádzajú sa tu dva kite spoty, prvý na východnom brehu a ten druhý na západnom.

Vodné dielo Kráľová nazývané aj Kaskády je viacúčelové vodné dielo na rieke Váh, medzi Sereďou a Šaľou.

SONY DSC

Východný breh

Jazdí sa S, SZ, JZ

             Smery vetra S,SZ, JZ sa jazdia z východného brehu od Šoporne − „‟štrkovec‟.  Z R1 musíte zísť dolu na Šoporňu, v Šoporni pokračovať po hlavnej ceste smerom na Šaľu. Po asi 3 km bude odbočka doprava na Štrkovec, pred dedinou odbočte zase doprava a na najbližšej križovatke doľava, pokračujte po ceste, až kým neprídete k hrádzi. Štrkovec: +48° 12′ 4.85″, +17° 49′ 43.83″.

            Tento spot bol pred niekoľkými rokmi ideálny nielen na viacdňovú kitovačku pod stanom, rôzne akcie (Kráľová Open, Mystic monster jump atď.), ale plytká voda to uľahčovala aj úplným začiatočníkom. V minulom čase píšem preto, lebo cca 2 roky dozadu prešli brehy vodného diela „rekonštrukciou‟ a po oboch stranách boli nasypané skaly frakcie 0,3 m – 1 m. Táto úprava úplne zničila turizmus okolo vodného diela, pretože skomplikovala takmer všetky doteraz vykonávané činnosti − rybárstvo, kúpanie i šport.

SONY DSC

Výhody:

− Severné smery sú väčšinou stabilnejšie a stálejšie, nakoľko u nás skôr prevláda prúdenie zo severu a západu, čo robí okolie Nitry najveternejšou časťou Slovenska.

− Plytká voda do vzdialenosti cca 300 m od brehu.

− Pri silnejšom SZ vetre a vďaka zdvíhajúcemu sa dnu sa vytvárajú pekné pravidelné vlny do výšky cca 30 až  50 cm.

Nevýhody:

− Malá pláž, úzky vstup do vody − pre začiatočníkov absolútne nevhodné.

− V prípade opadnutia po vetre čaká nešťastníka prechádzka po slizkých skalách.

− Keďže turizmus a kúpanie skončili úpravou brehu, nevýhodou sú aj neudržiavané pláže väčšinou plné naplaveného dreva a iného bordelu.

− V kritických situáciách, keď  „umrie‟ vietor, či keď sa zamotajú šnúry alebo sa úplne odstrelí kite, človeku nezostáva veľa času na rozhodovanie a je nutné konať pomerne rýchlo pre nie príliš vzdialený priehradný múr. V turbíne síce ešte nikdy nikto neskončil a technické parametre elektrárne to ani nedovoľujú, no kitov tam už pár potrhaných zostalo. Vtedy zvyčajne príde ujo s hákom, prerazí plachtu a kite vyloví.

Západný breh

Jazdí sa V, JV, SV

             Východné smery vetra V, SV, JV sa jazdia zo západného brehu od Galanty − „kaskády‟. Južný smer je pre pôdorysný tvar vodného diela trochu otázny. Stačí pár stupňov na východ či západ a z južného smeru sa stáva skutočná lotéria, pretože stáčajúci sa breh vietor doslova rozbíja a namiesto potešenia je z toho razom utrpenie a častokrát trojboj: kiting, plávanie, chôdza. Z diaľnice R1 treba zísť tentokrát v Dolnej Strede a držať sa smerom na Váhovce a odtiaľ smerom na Šaľu. Za Váhovcami sa zhruba po 5 km nachádza odbočka na kaskády, ktorá je aj vyznačená veľkou tabulou „KASKÁDY“. Kaskády: +48° 12′ 35.78″, +17° 48′ 0.28″. Tento spot napriek rekonštrukcii nezíska toľko negatív ako „štrkovec‟. Naopak by som sa odvážil povedať, že je lepší než pred rekonštrukciou. Najčastejšie sa tu jazdí JV.

SONY DSC

Výhody:

−  Vždy teplé počasie a príjemný južný vietor.

−  Po opadnutí po vetre sa síce človek tiež prejde po skalách, no má oveľa viac času na doplávanie k brehu než na opačnom spote.

−  Kite pláž je široká a je súčasťou flat lagúny − prístavu pre plachetnice.

−  Kúsok od pláže je celoročne otvorená reštaurácia, kde je možné sadnúť si na pivko.

−  Pláž je udržiavaná.

−  Súčasťou lagúny je bufet na móle, takže cez leto sa tam dá krásne machrovať pred oddychujúcimi korčuliarkami.

− Táto strana Kráľovej má asfaltovú cestu na hrádzi, na ktorej je možné sa v prípade bezvetria korčuľovať či vykonávať iné športy.

− Nachádza sa tu flat lagúna.

− Na otvorenej vode mimo lagúny býva mierny chop a skôr sa blíži k pravidelným vlnkám.

− Neskutočné množstvo krásnych korčuliarok v bikinkách, ktoré pohľadmi bičujú kiterov predvádzajúcich sa na flate.

Nevýhody:

− Hlbšia voda.

− Ideálne je jazdiť v lagúne len na jar, počas skorého začiatku leta a na jeseň, nakoľko tam parkujú počas leta plachetnice.

− Treba dávať veľký pozor na prípadných kúpačov, pretože pláž, ktorú označujem ako kite pláž, bola primárne navrhovaná ako rekreačná a v čase bezvetria sa tam zvykne pár kúskov opaľovať a ovlažovať.

− Južné smery nebývajú také stále ako severné smery, preto je potrebné počítať s občasnými výpadkami vetra.

− Neskutočné množstvo krásnych korčuliarok v bikinkách, ktoré nás rozptyľujú pohľadmi pri skúšaní nových trikov a občas kitera nútia do nebezpečných kúskov (preskoč mólo atď.) − nedá sa povedať nie.

Vietor:

Windguru stanica − https://www.windguru.cz/station/273

Pravdepodobnosť vetra nad 5 m/s: Marec Máj: 30 50 %, Jún August: 10 30 %, September November: 30 50 %

Celkovo by som však zhrnul, že Kráľová nie je vhodná pre začiatočníkov tak ako kedysi. Preto skôr odporúčam spraviť si kurz v zahraničí, prípadne inde, kde na to majú vhodné podmienky.

Osobne som už pár spotov pochodil a Kráľová je aj napriek všetkým svojim neduhom u mňa hneď po Lefkáde na druhom mieste. Doma je doma.

Vaše komentáre

NOVÝ ČASOPIS

WINDSURFER & KITESURFER Objednať
Predplatné časopisu Biker

Surfmagazin na facebooku

Zavrieť reklamu