Surfmagazin

WIND&KITE OKULIARE MEATFLY ZADARMO K DVOJROČNÉMU PREDPLATNÉMU WINDSURFER/KITESURFER IBA ZA 29,90€!
Windsurf

Carve jibe na windsurfe

Halza v sklze (carve jibe) je kráľovnou všetkých manévrov vo windsurfingu. Mnohí jazdci strávia veľkú časť svojho života na vode pokusmi dokončiť dokonalú sklzovú halzu. Vďaka týmto tipom dosiahnete tento cieľ omnoho rýchlejšie.
Laci Kobulsky

Najdôležitejšia je príprava. Tento postup platí pre všetky triky, pri ktorých využívame carving v sklze.

01

Skontrolujte si vodu pred sebou a po stranách. Mierne odpadnite po vetre, posuňte zadnú ruku na rahne viac dozadu ku zadnej koncovke rahna. Vytiahnite zadnú nohu z pútka buď pred odháknutím z trapézu, alebo po ňom, obe možnosti sú správne, je to otázka osobnej preferencie.

02

Ťah plachty vám pomáha dostať sa do náklonu dovnútra oblúka, preto je dôležité, aby ste plachtu nechali ísť tam, kam chce, teda dopredu k vode. Čím väčšiu časť prednej záveternej hrany (zadná časť hrany je ostrá a postupne sa stáva oválnou) dokážete ponoriť do vody, tým plynulejšia bude celá halza. Ak ťaháte plachtu ku sebe a krčíte obe ruky, nedokážete nakloniť telo dopredu. Preto ostávate viac nad zadnou časťou dosky a na carving využívate len zadnú ostrú časť hrany, čo vás spomalí..

03

Vaša predná paža bude viac-menej vystretá počas celého oblúka. Prostredníctvom sťažňa tlačíte na kĺb a spolu s pokrčenými kolenami tak udržiavate dosku v horizontálnej polohe. Ak už dokážete plynule carvovať v sklze, môžete sa sústrediť na výjazd z oblúka, výmenu nôh a prehodenie plachty!

04

Neostaňte príliš vystretí vo chvíli, keď sa uvoľňujete z trapézu. Pokiaľ chcete kontrolovane zrýchliť po vetre, nechajte plachtu zavretú, ostaňte v skutočne nízkej polohe s nízkymi bokmi, pokrčte zadnú nohu a tlačte dosku po vetre vystretou prednou nohou,.

05

Pokrčte kolená, aby ste dokázali stabilne vykrojiť oblúk, ale tiež preto, aby ste udržali ťažisko nad stredovou osou dosky. Udržujte dosku na hladine tak, že znížite postoj. Ak vás plachta ťahá dovnútra oblúka alebo vám doska poskakuje na vlnách, zjavne máte príliš vystreté kolená a celé telo je príliš vzpriamené.

Kúzelná rada

Ešte pre začiatkom karvingu položte zadnú nohu bližšie k vnútornej hrane budúceho oblúka (záveterná hrana) s prstami otočenými mierne dopredu. Obe nohy nech sú v paralelnom postavení.

Vaše komentáre

NOVÝ ČASOPIS

WINDSURFER & KITESURFER Objednať
Predplatné časopisu Biker

Surfmagazin na facebooku

Zavrieť reklamu