Surfmagazin

WIND&KITE OKULIARE MEATFLY ZADARMO K DVOJROČNÉMU PREDPLATNÉMU WINDSURFER/KITESURFER IBA ZA 29,90€!
Kiteboard

Kite lanká a ich vývoj

Pamätníci kiteboardingu si iste dobre pamätajú hodiny strávené rozmotávaním zauzleného baru, niežeby sa to nestalo aj dnes, ale rozmotávanie laniek je o dosť jednoduchšie. Čomu vďačíme za tento pokrok?
Laci Kobulsky

Kite lanká sú patria na kiteboardingu k najunikátnejším komponentom, nakoľko športy ako windsurfging či wakeboarding fungujú na inom princípe a nevyžadujú si extrémne pevné a tenké lanká. Na moje otázky mi odpovedal Juraj z firmy CrazyFly Kiteboarding.

2010

V našom prvom bare z roku 2010 sme použili lanká vyrobené v Číne, volajú sa Dyneema Lines, ale boli z Číny, takže človek nikdy nevie… Lanká vtedy nemali žiadny coating a veľmi sa naťahovali, niekedy až 0,5 metra, čo výrazne ovplyvnilo letové vlastnosti kitu. Maximálna záťaž lanka bola 250 kg a jeho priemer bol 2 mm a široký trojúplet, teda lanko je zo 4x braid. Keď lanko akoby rozpletieš, tlačíš naň v protismere ťahu, a tak ide úplne ľahúčko. Aj preto sa na ňom robili uzlíky pri manipulácii s barom.

2011

Na ďalší rok bol bar už vyrábaný u nás a hlavným bodom pre nás bolo zlepšiť práve problémové lanká. Kúpili sme lanká Liros z Nemecka a na tú dobu to bolo to najlepšie, čo sa dalo zohnať. Lanká mali top coating, čiže lanko sa uplietlo a potom sa aplikoval coating, ktorý jednak robil lanko kĺzavejším, takže sa ľahšie rozmotávalo, ale zároveň bránilo vstupu prachových čiastočiek do vnútra lanka, čo spôsobuje dlhodobé skracovanie dĺžky lanka. Maximálna záťaž lanka bola 350 kg, malo užší štvorúplet, teda lanko je zo päťkrát braid, priemer znížený na 1,8 mm. Splicovanie už išlo ťažšie ako pri prvom lanku, ale stále to šlo.

2015 – dnes

Počas sezóny 2015 sme prešli na nový úplet od Lirosu v tmavosivej farbe, pre lepšiu viditeľnosť pri snowkitingu, keď si chystáš bar na snehu. Samozrejme, keďže materiál Dyneema je prirodzene biely, sivá farba z laniek sa časom stráca, aj keď nikdy nie úplne. Maximálna záťaž lanka sa zvýšila na úctyhodných 500 kg a úplet je teraz úplne uzučký šesťúplet, teda 6x braid. Keď po ňom prechádzaš prstom, je skoro úplne hladké. Priemer lanka sa razantne znížil na 1 mm.

Pri dĺžke 24 m na jednom lanku je aj plocha 4 x 24 m x 1 mm dosť veľká. Úplne presne to je táto plocha 0,096 m2 a vo vetre teda kladie odpor. Čiže oproti 2 mm lanku znamená 1 mm lanko úsporu plochy pri odpore vetra 0,096 m2 a naše testy potvrdili navýšenie ťahu kitu. Coating je single braid a keď je lanko upletené, ide ešte na top coating. Tu ide príprava na splicovanie doslova ťažko.  

Vaše komentáre

NOVÝ ČASOPIS

WINDSURFER & KITESURFER Objednať
Predplatné časopisu Biker

Surfmagazin na facebooku

Zavrieť reklamu