Surfmagazin

WIND&KITE OKULIARE MEATFLY ZADARMO K DVOJROČNÉMU PREDPLATNÉMU WINDSURFER/KITESURFER IBA ZA 29,90€!
Windsurf

Windfoiling je nová windsurfingová freestyle disciplína

Balz Müller aka Radiculo je veľmi aktívna osoba. Žije vo Švajčiarsku, kde pracuje ako záhradný architekt. Okrem svojej práce miluje slobodu a svoj druhý život windsurfistu. Pred pár rokmi očaril freestylový svet svojimi revolučnými a často šialenými kreáciami. Vymyslel napríklad trik Shifty. Miluje extrémy a jazdí aj pri nulových teplotách a počas snehovej búrky. Dáva taky na svojom domácom spote jazere Biel alebo predvádza masívne skoky na jazere Uri uprostred Álp. Jeho poznávacím znamením je helma, v ktorej jazdí aj na súťažiach.
Laci Kobulsky

V súčasnosti sa snaží priniesť opäť nový trend a tentokrát ide o foiling. Samozrejme, nezaujímalo ho jazdenie hore dole. Vymyslel si foilstyling, čo znamená freestyle windsurfig s foilom. Práve vďaka foilu dokáže využiť aj minimálny vietor na získanie dostatočnej rýchlosti. S Balzom sme sa porozprávali o jeho novej foilovej láske.

Balz, kedy si začal s windfoilingom? Bavilo ťa to hneď od začiatku?

Vyskúšal som to pred dvoma rokmi na Sylte počas pretekov svetového pohára. Zaujal ma hneď počas prvej jazdy, aj keď vlastný foil som si zaobstaral až minulý rok. Je skvelý hlavne na môj domáci spot, teda jazero Biel, kde sú často frustrujúce podmienky, ideálne práve na využitie foilingu.

Vymyslel si nové pomenovanie foilstyling. Čo si pod tým máme predstaviť?

Od začiatku som chcel kombinovať freestyle s foilingom. Bola to veľká výzva, akoby učiť sa všetky tie triky nanovo.

Čo máš rád na foilstylingu?

Je to jednoduché. Nikdy som nesurfoval tak často ako minulé leto. Takmer každý deň som mal možnosť ísť si trochu zalietať po vode. Ak ste to ešte nevyskúšali, neviete si predstaviť ten pocit. Je to, akoby ste boli vták lietajúci nad hladinou.

Čo sú pozitíva a negatíva windfoilingu a windsurfingu?

Vnímam viacero negatívnych reakcií na rastúci trend foilingu. Pre mňa je windfoiling iný šport. Je to nová windsurfingová disciplína s inou finou. Windfoiling vám vie veľa ponúknuť, hlavne keď podmienky nie sú nejaké extra dobré. Aj tak viete zažiť skvelý deň na vode. Nechcem to veľmi hodnotiť. Plusy ani mínusy. Je to o tom, že vyrazíte von a zabavíte sa… či už s foilom, alebo bez, každý nech sa rozhodne podľa seba.

Aké ťažké je skočiť freestyle trik s foilovou výbavou?

Ak by ste sa ma spýtali pred šiestimi mesiacmi, povedal by som, že je to nemožné. Ale mýlil som sa. Nie je to ľahké. Moje boľavé členky by vám o tom vedeli povedať svoje.

Pomáha ti foiling pri freestyle windsurfingu?

Povedal by som, že foiling mi skutočne pomohol mať dosku viac pod kontrolou. Je poriadne náročné balansovať na tom krídle, cítite všetky svaly na nohách. Určite to pomáha byť efektívnejší s normálnou finou. Nikdy som sa necítil lepšie.

Tie pády ale vyzerajú často hrozne. Je foil boarding nebezpečný šport?

Noo, foilové krídla sú ostré a je ľahké stratiť nad foilom kontrolu. Takže je to určite veľmi nebezpečný šport. Ak mám byť ale úprimný, nepočul som o nejakom hroznom zranení, aspoň doteraz. Windfoiling je ale bezpečnejší v porovnaní s inými foil disciplínami, ako napríklad s kite alebo surf foilom. Doska sa nepretočí tak ľahko.

Nebojíš sa zranení?

Jasné, že mám nočné mory, keď rozmýšľam, čo sa môže stať. Môže to vyzerať, že som blázon, keď sa snažím o tie triky na foile, ale ja si tie triky predtým vizualizujem a verím v šťastie. Ak sa stopercentne sústredíte a nezabúdate, s čím sa zahrávate, tak to zasa nie je také nebezpečné. Normálna fina je tiež poriadne ostrá. Musím dodať, že všetky moje rezné rany vznikli pri snahe dostať sa na vodu, pri vodnom štarte alebo z vody. Viac sa obávam, že ma zomelie príliv na Sylte, ako skúšať s foilom dvojitý forward.

Aké drahé je toto tvoje nové hobby?

Výbava je drahá, ale peniaze, ktoré som do nej investoval, neľutujem. Stáli mi už za prvú sekundu jazdy.

Stále však nemáš žiadneho foil sponzora, však?

Momentálne nemám žiadneho foil sponzora! Minulý rok som minul na windsurfing toľko, čo nikdy predtým, musel som kúpiť všetky tie karbónové hydroplány. Som zamestnaný na plný úväzok, žijem skromne, takže ušetrím. Na vode zabudnem na všetky problémy, aj tie s peniazmi!

Je pravda, že si dizajnuješ aj svoje vlastné dosky?

Spolupracujem s MB Boards tímom a s produkciou dosiek mi pomáha firma Flikka. S nimi som robil aj Pegasus, moju najnovšiu wind foil dosku.

Prezraď nám nejaké info o tvojej freestyle výbave?

Jazdím Lokefoil envol17. Je to jeden z najstabilnejších foilov, aké som jazdil. Už som zlomil nejeden sťažeň aj krídla, takže viem oceniť kvalitu. Niekedy žartujem, že lovci perál by sa mali zameriavať na výlov foilov. Pegasus je čistá foil doska, ktorá má základňu posunutú o 15 centimetrov smerom k zadnej časti dosky oproti normálnej windsurfingovej doske. Vďaka tomu sa hmotnosť presúva viac dozadu na krídlo a zdvih je lepší. Toto je jedna z najdôležitejších informácií, ktoré môžem vyslať foil komunite. Posuňte pútka aj plachtu čo najviac dozadu. Ľahšie tak získate kontrolu nad foilom, ktorý sa chce prirodzene zdvíhať nad vodu a vy ho potrebujete zatlačiť dole. Ďalšia vec, ktorú chcem povedať je, že nepotrebujete k 75 centimetrov širokej freestyle doske foil určený na race a tiež plachtu širokú 9 m2 na jazdu pri 15 uzloch. Používam svoju normálnu freestyle dosku s pútkami v strede. A keďže mi nejde o preteky, nepotrebujem veľkú race plachtu. Povedal by som, že dokonca s mojou superľahkou 4,8 plachtou vzlietnem rýchlejšie ako s ťažko pumpovateľnou race plachtou. Takže máme 100-litrový freewave plavák, ktorý sa dá používať aj na normálny windsurfing, a tiež 4,7 – 5,6 freestyle/wave plachty. S touto kombináciou budete lietať po vode aj v najmenšom vetre.

Vo foilstylingu nie je momentálne nikto, kto by ti konkuroval. Aký je to pocit byť v niečom najlepší?

Nepovedal by som, že sedím na vrchole hory, pretože už ma dobiehajú moji mladší bratia. V podstate sa hecujeme medzi sebou a najlepší je ten, kto si užije najviac zábavy.

Chcel by si, aby existovali preteky vo freestyle foilingu, alebo ti vyhovuje, ako je to teraz?

Dobrá otázka. Bohužiaľ si myslím, že urobiť súťaž je jediná možnosť, ako prilákať svetových freestylistov, pretože nikto z nich to zatiaľ neskúšal. Takže ak má byť súťaž tým, čo priláka viac jazdcov, bolo by dobré ju urobiť. Možno sa to podarí už túto sezónu. Viem, že keď dostane Yentel foil board, určite to začne skúšať. Myslím, že sa to stane, pretože zdvihnutie krídla nad vodu je neskutočný pocit, stále je tu čo objavovať. Skočiť foil double culo je možné na 120 %. Takže chalani, len do toho!

Ak prídeš na spot a fúka 15 – 20 uzlov, čo urobíš? Vytiahneš foil alebo windsurfingovú výbavu?

Bez debaty foil, pretože s ním môžem robiť vo vzduchu šialené triky. To ma v poslednom čase láka najviac.

Myslíš, že foil je trend alebo že jeho popularita postupne opadne?

V Švajčiarsku sa určite ujme. Páči sa mi, ako nás to spája s jachtármi a ostatnými vodnými športmi. Smejem sa na ľuďoch nesurfistoch, ktorí prídu za mnou s tým, že to chcú vyskúšať. Musím im povedať, že najprv sa musíte naučiť jazdiť windsurfing v pútkach. Takže snáď to privedie k športu ešte viac ľudí a stane sa to ďalšou windsurfingovou disciplínou.

Vaše komentáre

NOVÝ ČASOPIS

WINDSURFER & KITESURFER Objednať
Predplatné časopisu Biker

Surfmagazin na facebooku

Zavrieť reklamu