Surfmagazin

WIND&KITE OKULIARE MEATFLY ZADARMO K DVOJROČNÉMU PREDPLATNÉMU WINDSURFER/KITESURFER IBA ZA 29,90€!
Windsurf

Wave Taka – ako na ňu

Taka na vlne je manéver snov, hoci pre mnohých je nedosiahnuteľný. Skutočne je extrémne náročný, ináč by ho bolo vidieť na vode častejšie. Takisto však platí, že je omnoho náročnejší, ak sa doň pustíte bez prípravy. Ak ste nikdy neurobili helitack alebo upwind 360 v slabom vetre, sotva môžete zvládnuť taku v sklze a navyše na lámajúcej sa časti vlny.
Laci Kobulsky

V optimálnych podmienkach na stredne veľkých a nie príliš silných vlnách, s vetrom side alebo side-on, jazdite na prednej hrane a premyslite si, ako sa dostanete do switch clew first pozície po obrate na dne vlny (bottom turn). Switch clew first pozícia bude pre vás omnoho prirodzenejšia a top turn radikálnejší.

  1. Projekt taka začnete obratom na dne vlny (bottom turn), ktorý vás dostane do switch clew first pozície. Priblížte sa k práve sa lámajúcej alebo práve zlomenej časti vlny.
  2. Nechoďte na vlnu príliš kolmo, aby ste pri take udržali rýchlosť dopredu s vlnou.
  3. Teraz nasaďte super agresívny obrat na vrchole vlny (top turn), hmotnosť preneste na prednú nohu, oplachtenie tlačte dopredu a proti vetru. Udržujte polohu rúk, ako keby ste napínali luk.
  4. Tlačte oplachtenie dole na kĺb, čím dosiahnete driftovanie dosky. Doska sa otočí o 180°, pričom mieri zadnou časťou smerom dole vlnou.
  5. V tomto okamihu je dôležité prenášať zaťaženie ďalej dopredu na prsty na nohách a prednú nohu, aby sa hrana dosky nezasekla o vodu.
  6. Netlačte plachtovú ruku, len jednoducho čakajte, kým sa doska otočí, driftujúc na vlne.

Upwind 360

Základnou časťou prípravy na taku je upwind 360. Tento trik sa dár urobiť v úplne slabom vetre a na začiatku aj s veľkou doskou.

  1. Položte prednú nohu pred kĺb oplachtenia a naklonením plachty dozadu otočte dosku proti vetru.
  2. Keď dosiahnete smer priamo proti vetru, nakloňte oplachtenie v neutrálnej polohe proti vetru.
  3. V tomto okamihu je veľmi dôležité neotvoriť plachtu tlačením zadnej ruky. Človek má väčšinou tendenciu urobiť túto chybu hneď, ako sa oprie vietor z druhej strany plachty a začne ho otáčať do opačného smeru. Výbornou prevenciou je držať rahno len prednou rukou.
  4. Vietor sa oprie do druhej strany plachty a začne vás otáčať do opačného smeru a ďalej po vetre, pričom držíte oplachtenie v tzv. backwind pozícii, teda nestojíte medzi vetrom a plachtou, ale držíte plachtu čelom k vetru pred sebou.
  5. Počkajte, kým sa doska otočí priamo po vetre, pritiahnite sťažňovú ruku k sebe a potlačte plachtovú (zadnú) ruku od seba. To vás dotočí o ďalších 90°.
  6. Keď to zvládnete v slabom vetre, vyskúšajte tento trik v sklze s nohami v pútkach. Rozdiel je len v tom, že dosku otáčate pomocou hrany a pri náklone oplachtenia proti vetru musíte ísť omnoho viac dopredu, keďže stojíte viac vzadu na doske a potrebujete preniesť svoju hmotnosť dopredu.

Switch stance clew first

Jazda v opačnom postavení s plachtou naopak

Zdá sa vám, že tento trik je príliš komplikovaný a pre vás bezvýznamný, pretože sa nevenujete freestylu, ale skôr vlnám? Vedzte, že ak jazdíte na vlne na prednej hrane, určite sa dostanete aj do pozície switch clew first počas bottom turn. Preto aj nácvik tohto postavenia významne pomáha vášmu jazdeniu na vlne na prednej hrane!

  1. Dostať sa do switch clew first postavenia je jednoduché. Dokončite halzu, ostaňte s nohami v oboch pútkach a neotáčajte plachtu.
  2. Počas halzy poriadne pokrčte kolená a oprite sa o rahno. Dokončite halzu v smere na zadobočný kurz. Rátajte s tým, že zadná časť rahna a plachty, ktoré teraz smerujú dopredu, budú dosť nestabilné.
  3. Na zavretie plachty použite rovnakú techniku ako pri bežnom postavení plachty, teda pritiahnite zadnú ruku (teraz to je ruka bližšie pri sťažni).
  4. Pre lepšiu kontrolu držte plachtovú ruku bližšie pri zadnej koncovke rahna. Poriadne si precvičte túto polohu, hľadajte rovnovážne postavenie, aby ste takto dokázali jazdiť aj v sklze.

Prechod zo swith clew first do normálnej pozície

Toto cvičenie simuluje top turn (obrat na vrchole vlny) a tiež je výbornou prípravou na freestylové triky clew first puneta a flaka.

V sklze a polohe swith clew first udržujte ťažisko tela nad doskou, zatvorte plachtu pritiahnutím sťažňovej ruky a vystretím plachtovej ruky. Bez toho, aby ste sa naklonili dozadu, otočte dosku halzou do normálnej pozície. Pri každom pokuse sa snažte otáčať radikálnejšie, až sa vám podarí dosku driftovať bokom. Hneď na to môžete nadviazať upwind 360 v pútkach, bez driftu (to už by bola takmer clew first puneta).

Vaše komentáre

NOVÝ ČASOPIS

WINDSURFER & KITESURFER Objednať
Predplatné časopisu Biker

Surfmagazin na facebooku

Zavrieť reklamu