Surfmagazin

WIND&KITE OKULIARE MEATFLY ZADARMO K DVOJROČNÉMU PREDPLATNÉMU WINDSURFER/KITESURFER IBA ZA 29,90€!
Kiteboard

Kiteboarding počas pandémie

Korona ovplyvnila snáď každého z nás. To, že nemôžeme cestovať, ovplyvnilo snáď každého z nás a samozrejme tak aj naše kitové dovolenky a plány. Pre nás je to ale malá cena a myslím si, že každý sa vie vyrovnať z odkladom športovej dovolenky. Horšie to ale majú ľudia, pre ktorých je kiteboarding práca a bez možnosti cestovať a kitovať prišli o zdroj príjmov. Opýtali sme sa, ako dnešnú situáciu zvládajú rozličný ľudia z odvetvia, či už sú to PRO jazdci, kite značky alebo kite školy.
Laci Kobulsky

PRO jazdci – Paula Novotná

Bez možnosti cestovať, kitovať, trénovať a súťažiť je profi jazdec odkázaný na kondičný tréning doma. Paula Novotná mala mnoho plánov, no nakoniec „uviazla“ na karibskom ostrove Union. Ako to zvláda?

Ahoj Paula, tak ako sa darí kde si?

Mám se celkem fajn. Na začátku března jsme cestovali do Venezuely natáčet video projekt společně s Lacim Kobulskym, Hannah Whiteley a ještě s  přítelem Mattem a kamarádkou Tamarou. Hannah a Laci to díky COVID 19 nestihli, tak jsem zůstala ve Venezuele se svým přítelem a kamarádkou. Moc dlouho jsme tam ale nepobyli jelikož jsme se chtěli co nejdříve dostat z Venezuela pryč. Nakonec všechny lety zrušili a my jsme neměli jinou šanci než si pronajmout letadlo a odletět na Union Island – (St. Vincent and the Grenadines) hodinu od Venezuely.  Hned co jsme odletěli po půlnoci zavřeli hranice a už by jsme se nedostali. Už jsem dva měsíce v Karibiku a moc se mi tu líbí. Skoro každý den kituji, sportuji, jsem na čerstvém vzduchu a jsem moc ráda, že mám takové štěstí být tady. Covid -19 tu nemáme. Když jsme sem přijeli 2 týdny jsme se izolovali od ostatních, jen pro jejich a naše bezpečí.

Ako ťa ako riderku ovplyvnil COVID?

Určitě mě to ovlivní, jako skoro každého. Ale tady si myslím si, že moc ani ne. Každý den kituji a trénuji jiné  disciplíny a učím se něco nového. Mám tady na výběr úplně ze všeho. Chodím jezdit freestyle, strapless freestyle, twin tip freestyle, foiling. Teď se učím wing foiling. Už jsem taky unavená a je těžké tu nekitovat. Tento víkend jsem si dala pauzu ale dneska je pondělí a fouká parádně takže jdu na vodu.

Už vieš, ako bude vyzerať tvoj rok 2020?

To netuším, protože nevím kam se odsud přesuneme. Chtěla bych někam, kde můžu kitovat a kde fouká. Moc ráda bych se přemístila na Mauritius, ale to nevím, jestli se tam dostanu. Možná se odsud přesuneme do Dominikánské republiky. Pak bych chtěla domů a pak na ten Mauritius, ale uvidíme jak se to vyvine.

Jedná vec je to, že je obmedzený kiteboarding, no pre teba je to aj tvoj príjem. Ako sa s touto situáciou vyrovnávaš finančne?

Snažím se stále pracovat jako před tím. Dělat reklamu mým sponzorům a propagovat je a pomáhat jim i v těžkých časech, které máme teď všichni.

Čo robíš celé dni? Máš nejaké nové nápady?

Uff, mé dny jsou velmi naplněné. A jsem za to moc ráda, protože já musím pořád něco dělat, jinak se hned nudím. Fouká nám celkem dobře a máme to štěstí, že můžeme kitovat a volně se pohybovat. Takže když nekituji tak také cvičím. Často také vaříme různé dobré jídla, většinou máme každý den čerstvé ryby, protože jich tady kolem plave spousta. Pracuji na svém marketingu. Natáčím a fotím nový kontent pro sociální sítě a pracuji na své image a značce. A hlavně užívám si každý den, jako by byl poslední. Jsem tady velmi spokojena a vím, že mám neuvěřitelně štěstí, že jsem se ocitla tady během COVID – 19. Moc si to tady užíváme.

A nakoniec, nejaké tipy ako neupadnúť do depky?

Pracujte na něčem co vás baví. Naučte se něco nového. Naplánujte si co chcete tento týden a také tento den udělat a buďte produktivní. Já se tímto řídím každý den a velmi mi to pomáhá.

Kite fotografka – Svetlana Romantsova

Cestovať a zarábať si fotením športu je splneným snom ruskej fotografky Svetlany. Čomu sa venuje teraz doma?

Priviet Sveta, kak dela?

Привет! отлично! Veľmi dobre!

Tááákže, ako si na tom, kde si?

Počas každej zimy som v Sochi (konali sa tu olympijské hry v roku 2014) v malom pohorí zvanom Krasnaya Polyana. Snowboardujem tu, sú tu 3 malé ski rezorty a mala som tu byť do polky marca, no trošku sa mi to pretiahlo. Po pravde to nie je úplne najhoršie miesto na karanténu haha. Aj keď nemôžeme cestovať von z regiónu, stále môžeme chodiť do prírody a tá je počas jari nádherná!

Ako ti COVID ovplyvnil plány, máš nejaké projekty stále aktívne?

Samozrejme, že momentálny stav je pre všetkých ľudí v turizme a športe celkom náročný a ja nie som výnimkou. Medzi mojich najväčších klientov patrí GKA, s ktorou som mala cestovať v podstate od marca celú sezónu a momentálne je tour pozastavená minimálne do polky Augusta s tým, že nikto presne nevie kedy sa bude môcť konať. Všetci ale dúfame, že sa neskôr stihne aspoň niečo.

Zatiaľ čo nemožnosť kitovať je pre mnohých ľudí len mierna nepríjemnosť, pre teba je to strata práce. Ako sa s tým vyrovnávaš?

No jasné, travel fotografi to majú trošku ťažšie haha. Mám nahodené nejaké fotky na online burzách a občas sa niečo predá, no po pravde to nie je veľa, ale našťastie som mala niečo našetrené, takže toto obdobie zatiaľ zvládam.

Naučila si sa v tomto extra čase niečo nové?

Konečne som mala čas zlepšiť sa v Španielčine a taktiež som študovala nejaké kurzy o tvorbe videa a natáčaní. Taktiež som mala čas na knižky, behanie (rada by som tento rok odbehla maratón) a veľa spánku haha.

Môže podľa teba vzísť z tejto situácie aj niečo pozitívne?

No je to fakt crazy, nikdy by som nepovedala, že v 21. storočí príde nejaká pandémia a ľudia po celom svete sa doslova uzamknú doma. Na druhej strane je to ale oddych pre planétu a prírodu a v neposlednej rade si môžeme oddýchnuť aj my a venovať sa rodine a známym.

Kite značka – CrazyFly

Asi prvé, na čom sa momentálne šetrí sú výdavky na zábavu a cestovanie. Ako sa s touto situáciou vyrovnáva slovenský výrobca kitov a dosiek CrazyFly? Odpovedal nám Juraj Bukovčák.

Ahoj, tak na úvod všeobecná otázka, ako COVID ovplyvnil váš business?

Ahoj Laci, COVID nás dosť výrazne ovplyvnil, keďže v čase krízy sa ako prvé z rozpočtu jednotlivcov škrtajú práve výdaje na drahšie koníčky, ktorým kiteboarding jednoznačne je. Tak isto sa vo veľa krajinách kiteboarding zakázal absolútne a zavreli sa pláže. To isté sa tým pádom udialo aj s kite školami a obchody sa tiež zatvárali. Toto všetko malo a ešte stále aj má výrazný pokles v predaji. Pokles je omnoho horší ako bol počas poslednej hospodárskej krízy, takže veľmi zložitá situácia pre náš biznis.

Aké ste mali plány na 2020 a ako sa zmenili?

Keďže sme mali minulý rok rekordný, tak sa nám podarilo optimalizovať viacero vecí a rok 2020 mal byť ešte lepší. Plánovali sme viacero nových produktov aj pre segmenty, kde sme doteraz ako značka produkty nemali. Tak isto sa plánovali investície do vývoja ďalších nových produktov, ktoré sme bohužiaľ museli zatiaľ odložiť. Takže niektoré z našich noviniek neprídu na trh v plánovanom dátume. Mali sme uviesť úplne nový kite, ale nestihli sme ho dotestovať kvôli obmedzeniam v cestovaní. Iné novinky boli odložené kvôli pozastaveniu financovania. Na druhej strane sme ale radi, že nové dosky máme pripravené a tak isto aj zopár noviniek pre foil segment. V pláne boli samozrejme pracovné cesty, výstavy a kite eventy, ktoré boli presunuté na neskôr alebo zrušené.

Existuje momentálne nejaký dopyt na kite gear trhu?

Áno, existuje. Našťastie sú krajiny, kde sa dalo stále jazdiť, takže tam sa niečo predať dalo. Tiež sa predávalo online aj do krajín kde sa jazdiť nedalo, ale zákazníci sa rozhodli využiť znížené ceny na produkty počas COVID. Najväčší dopyt je u nás momentálne na foil produkty, ale predávajú sa aj kity a dosky.

Ako s touto situáciou bojujete ako firma?
Takúto situáciu sme ešte nezažili. U nás fungujú veci trochu inak ako u ostatných značiek, keďže sme priamo aj výrobca. Bolo to ako keď vypukne požiar, na začiatku trochu chaos, ale rýchlo sme identifikovali najkritickejšie miesta a okamžite ich riešili. Najväčší problém je v tom, že sa veci nedali plánovať ani na dva dni vopred, keďže sa menili štátne opatrenia a čakalo sa ako sa bude pandémia vyvíjať. Takže sa veci riešili absolútne operatívne každý deň. Samozrejme, keď šiel dole predaj, museli sme zastavovať aj výdaje, ale to bol vo veľa prípadoch problém. Napríklad ripstop materiál na kity, ktorý sme objednávali v októbri dorazil do Európy v apríli a veľká časť z neho má byť na nové kity ktoré sa nepodarilo dotestovať. Takže je nám momentálne zbytočný, ale zaplatiť zaň musíme. Na druhej strane je obrovský problém s predajom. Na svete sú len dvaja popredný dodávatelia ripstop materiálu, takže sú to komplikované situácie pre budúcnosť firmy. Najhoršie už ale máme za sebou, firmu sa nám podarilo stabilizovať. COVID reštrikcie sa pomaly uvoľňujú, čo bude mať pozitívny dopad na predaj.

Ako vidíte budúcnosť, realisticky? Kedy by sme sa mohli vrátiť do starých koľají?

Je to veľmi rozdielne v rôznych kútoch sveta. V Európe ž teraz v niektorých krajinách otvárajú kite školy atď. Takže ľudia, ktorí môžu jazdiť v rámci svojej krajiny, sa k športu alebo lekciám bez problémov dostanú. My za druhú fázu kompletného návratu do starých koľaji považujeme až to, keď sa bude dať za kiteboardingom cestovať znova celosvetovo a to ešte určite dosť dlho potrvá a teraz asi ani nikto nevie povedať, či vôbec budeme niekedy môcť cestovať tak jednoducho ako to bolo pred COVID. Z pohľadu našej firmy neočakávame návrat predaja na jeho bežnú výšku skôr ako o rok. Pri reštrikciách v cestovaní ostanú niektorí kiteri bez tohto športu, takže v takom prípade by sa trh nevrátil na pôvodnú veľkosť.

Aké zmeny môžeme čakať na kite trhu?

Nevieme ako sú na tom iné značky, ale je pravdepodobné, že nie všetky značky uvedú nové produkty na rok 2021. Tak isto očakávame, že niektoré kite značky túto situáciu neprežijú. Či už menšie značky alebo značky, ktoré vznikli nedávno, ak ich investície boli vysoké a predaje nenaplnia kvôli COVID. Tiež bude rozhodujúce, koľko tovaru ostane na konci sezóny 2020 značkám na sklade. Je dosť možné, že bude na trhu cenová vojna. Keď sa tento tovar predá, dá sa predpokladať, že nové produkty budú drahšie, keďže sa bude vyrábať menej, čo je menej ekonomické a ceny môžu ísť hore. V tom prípade by sa spomaľoval aj vývoj produktov, keďže by bolo menej dostupných financií na takéto projekty. Kiteboarding je aj v normálnom stave malý trh a jeho zmenšenie veľa pozitív pre užívateľov neprinesie. 

Kite škola – Alby Rondina

Ako úplne najviac postihnuté ostali turistické centrá, zvlášť v Taliansku. Alby sa tešil, až v tomto roku oslávi piate výročie otvorenia svojej kite školy, no namiesto toho bol zamknutý v prísnej karanténe. Čo bude ďalej a kedy opäť otvorí brány kite centra?

Čauko Alby, tak za prvé všeobecná otázka, ako korona ovplyvnila váš business?

Ako väčšina podnikov zapojených do cestovného ruchu a cestovania sme sa úplne zastavili. Momentálne stojíme v pohotovosti a čakáme, až sa vládne usmernenia vrátia do práce.

Aké ste mali plány na túto sezónu?

Tento rok sme mali veľa plánov, myslím, že ako väčšina ľudí sme strávili zimnú sezónu plánovaním a organizovaním podujatí pre túto sezónu: naplánovali sme preto podujatie GKA Youth, taliansky šampionát vo Freestyle, organizácii viacerých kite campov a otvorenie nového plážového klubu PEAHI, takže sa tešíme, že to všetko čoskoro urobíme!

Kedy sa podľa teba vrátia veci do starých koľají?

Myslím, že to bude postupný a pomalý proces. Pravdepodobne na začiatku leta privítame len talianskych hostí a pevne dúfame, že do jesene sa obnoví aj cestovanie z Európy.

Ako riešite prepadnuté bookingy? Nestretávate sa s naštvanými zákazníkmi?

V tejto celosvetovej situácii je všetkým jasné, že sa nejedná o naše zlyhanie. Každý, kto mal u nás booking si ho môže jednoducho presunúť na akýkoľvek termín, až sa bude dať cestovať. Nakoľko ľudia sa tu stále chcú vrátiť, nestretli sme sa s nedorozumeniami.

Aké opatrenia plánujete zaviesť po znovuotvorení?

Sanitácia a čistenie nášho areálu bude na prvom mieste, tak isto ako naši zamestnanci budú musie´t nosiť masky. My ale máme celkom šťastie v tom, že máme veľký resort a naše ubytovanie nie je koncentrované a každý má svoj vlastný vchod, takže kopec miesta na „social distancing“. Máme obrovský flek na pláži a náš bar PEAHI má okolo seba 10 štvorcových kilometrov, takže stoly môžu byť bezpečne rozmiestnené. Kiteboarding je individuálny šport a naša lagúna je naozaj obrovská, takže v tom problém určite nebude.

Kedy očakávaš, že bude business opäť napredovať?

Osobne dúfam, že 2021 bude čerstvý štart pre každého a rok 2020 ostane len ako zvláštna spomienka. Treba len dúfať, že táto politicko-hospodárska situácia bude zvládnutá a budeme sa môcť vrátiť k tomu, čo najviac milujeme, no s tým rozdielom, že si budeme viac vážiť našu prírodu.

Kite eventy – GKA (Gemma)

To, že boli odložené všetky kite eventy, vrátane majstrovstiev sveta GKA je každému samozrejmé. Treba si ale uvedomiť, že za každým eventom stojí hromada ľudí, pre ktorých je to aj práca. Gemma nám povedala, ako vyzerá situácia v GKA.

Ahoj Gemma! Ako zvládaš pandémiu ty?

Už celkom v pohode, ďakujem! Prvé týždne boli trošku ťažšie, alebo postupne sme si zvykli a vyvinuli dobrú rutinu. Zdravo sa stravujeme, cvičíme a snažíme sa naučiť niečo nové.

Ako ovplyvnila korona kalendár GKA?

Samozrejme, že väčšina eventov bola zrušená alebo odložená na neurčito. Dúfame ale, že sa postupne situácia ukľudní a v druhej polke roka budeme môcť opäť rozbehnúť tour.

Pripravujete počas tejto nútenej pauzy nejaké novinky?

GKA vedie úspešné živé rozhovory s Joom Ciastulou 2 x týždenne na Instagrame, aby sa ľudia bavili a aktualizovali so svojimi obľúbenými jazdcami.

Ja osobne som pracovala na mnohých osobných projektoch a nápadoch týkajúcich sa sociálnych médií, kreatívnych projektov, práce na webových stránkach a učenia sa nových zručností! Som skutočne vďačná za to, že som sa tentokrát sústredila na to, na čom skutočne záleží a odstránila som z môjho života všetok neporiadok, ktorý neprinášal žiadny skutočný úžitok.

Vaše komentáre

NOVÝ ČASOPIS

WINDSURFER & KITESURFER Objednať
Predplatné časopisu Biker

Surfmagazin na facebooku

Zavrieť reklamu