Surfmagazin

WIND&KITE OKULIARE MEATFLY ZADARMO K DVOJROČNÉMU PREDPLATNÉMU WINDSURFER/KITESURFER IBA ZA 29,90€!
Kiteboard

Ako získať slávu v kiteboardingu?

Pýtali ste sa niekedy, či je ťažké presláviť sa v svete profesionálneho kiteboardingu? Mladej Pippe van Iersel sa to podarilo len behom dvoch rokov a my sme sa jej spýtali na tajomstvá jej raketového úspechu.
Laci Kobulsky

Ahoj Pippa, si momentálne jedna z mála nových a úspešných kiteriek. V čom spočíva tvoj úspech?

No ďakujem za takú poctu a nadpis. Úprimne, jednoducho robím to čo ma baví a nejako sa mi v tom aj darí. Dostávam obrovskú podporu od svojho okolia a to ma ženie vpred. Mám Šťasie na skvelú partiu na vode a keď spolu jazdíme, tak sa posúvame dopredu každú session, to je možno to tajomstvo, na ktoré sa pýtaš.

Mala si nejakú pomoc od rodiny alebo sponzorov?

Moja rodina ma vždy podporovala, okrem mamky všetci kitujú. Na začiatku sme mali doma niekoľko kitov a všetci sme si ich striedali, takže to bol môj prvý sponzoring. Keď som začala súťažiť a mala nejaké tie výsledky, tak sa začali ozývať sponzori. Vždy som s nimi komunikovala a vyjednávala sama, baví ma to. Môj prvý sponzor bol miestny surf shop a dodnes mi vlastne pomáhajú, napríklad keď mi treba na kitoch niečo opraviť alebo podobne. Tento deal volali „local hero“, no okrem vecí mi trebalo peniaze na cestovanie. Moji rodičia vlastnia reštauráciu a na začiatku som tam pracovala. Nedala sa ale vybrať pracovná doma a ja som často zmeškala veterné dni, takže som rozmýšľala nad nejakou alternatívou, ktorá by mi dovolila flexibilne kitovať. Jedna možnosť bola práca na golfovom ihrisku, nakoľko tam chodili ľudia iba v bezvetrí, no nakoniec som sa vydala inou cestou. Rozhodla som sa zorganizovať trip do Brazílie. Bookla som dome pre 8 osôb a zarábala trénovaním hostí. To mi dovolilo trénovať sezónu v tých najlepších podmienkach a mohla som ísť na prvú svetovú súťaž. Keď sa mi začalo trošku dariť, prišli prvé prize money a nakoniec aj international deal od Duotone. To je doteraz moja najväčšia podpora a veľmi si ju vážim. Vďaka ním môžem teraz cestovať a trénovať koľko chcem, čo je samozrejme perfekté.

Čo bol najdôležitejší bod na tvojej ceste?

Asi keď som sa dostala do medzinárodného tímu Duotone. Otvorilo mi to mnohé dvere a mohla som sa tak stať profesionálnou kiterkou na plný úväzok. Začala som chodiť na shootingy, súťažiť na tour po celom svete a nakoniec sa mi v minulom roku podarilo umiestniť celkovo na 3. mieste. To by bez podpory sponzora a jeho motivácie asi nešlo.

Ak by bolo jedno miesto, kam by mali mladý jazdci ísť trénovať, kde by to bolo?

To je dobrá otázka… Asi je celkom známe, že Brazília je miestom s najkonzistnejším vetrom a najdlhšou sezónou. Keď som tam šla prvý krát tak som bola v šoku z toho, koľko tam jazdí profíkov a na akej úrovni. Už len ich sledovanie vám dodá obrovskú motiváciu a to sa potom dvojnásobne odzrkadľuje na vode, takže asi treba ísť tam a zapojiť sa do partie haha.

Aká je podľa teba najlepšia príprava na nové triky a súťaže?

Jednoducho to poslať! Ja som sa vždy učila jednoducho tím, že som do toho šla. Môžete špekulovať dni na pláži, ale keď niečo chcete dosiahnuť, musíte na do toho odvážiť a ísť na 100 percent. Na súťaže potom potrebujete skúsenosti. Skúste si napríklad jazdiť súťažný formát, čiže zo 7 trikov pristáť 4 úplne čisto. Nie je to ten istý stres ako na súťaži, ale niekde začať treba.

Ako vôbec začať zo súťažením?

Moje prvé súťaže boli na národnej úrovni a v podstate som všade skončila na poslednom mieste. Bavilo ma to ale a tak som ďalej trénovala. Pre mňa bol vždy najväčší problím stres, či už na menších alebo väčších eventoch. Postupne som sa ale zlepšovala a nakoniec sa mi podarilo vyhrať holandský pohár ako najmladšej žene v histórii. Ďalší logický krok bol kvalifikovať sa na svetový pohár. Začala som chodiť na juniorské majstrovstvá, na prvej zastávke som bola 7. a na druhej prekvapivo 3. To ma ohromne potešilo a motivovalo do ďalších súťaží. Minulého roka som sa umiestnila ako tretia v celkovom rebríčku freestyle, na čo som nesmierne hrdá.

Máš nejaké rady, ako zaujať sponzorov?

Musíš byť aktívny a vedieť zaujať. Mať dobré fotky a videá ale taktiež byť vidieť na vode. Jednoducho zaujímavý jazdec. Ak máš nejaký ten talent, zanietenie a venuješ tomu istý čas, isto si ťa niekto všimne.

Robí ťa teda kiteboarding nechutne bohatou??

No jasné! Bohatá na životné zážitky… Môžem cestovať a ako prácu mám moju vášeň, to je čo povedať. Takže dá sa povedať že áno haha.

A na záver tá najdôležitejšia otázka – ako získať 10 000 followerov na Instagrame, ako máš ty?

Haha, no predsa si ich kúpiť. Nie ale naozaj, robiť super fotky a videa. Byť kreatívny a sám sebou. Snažte sa pochopiť, čo je na vás zaujímavé a na čo máte vlohy. Robte to so zápalom a nadšením no a taktiež sa občas trošku odviažte, lebo priemer nikoho nezaujíma.

Vaše komentáre

NOVÝ ČASOPIS

WINDSURFER & KITESURFER Objednať
Predplatné časopisu Biker

Surfmagazin na facebooku

Zavrieť reklamu