Surfmagazin

WIND&KITE OKULIARE MEATFLY ZADARMO K DVOJROČNÉMU PREDPLATNÉMU WINDSURFER/KITESURFER IBA ZA 29,90€!
Kiteboard

Ako sa jazdilo na Dunaji

Asi „najvychytenejší“ spot na kiteboarding na Slovensku je na Dunaji. Zaujímalo nás, ako sa tam tento rok kitovalo, a tak sme poprosili najpovolanejšieho človeka, lokála Lukáša Staněka, aby nám podal report. Chalan má počas práce neustále oči na miestnej windguru stanici a do vody vyráža pri každom poryve. Vizuálnu dokumentáciu nám poslala fotografka Zuzana Mundyová.
Laci Kobulsky

Aké bolo leto na Dunaji?

V lete sa snaží každý prchnúť niekam, kde bude fúkať. U nás býva toto obdobie väčšinou mŕtve, pokiaľ vietor nedotlačí búrka alebo front. No nie je to až také zlé, ako to znie. Povedzme, že priemer je okolo 15 dní a tí, ktorí majú viac času a veľké prádlo (16 m +), majú do 20 dní za dva mesiace.

Ktorý spot je najlepší a prečo?

Ťažko povedať, ktorý spot je najlepší. Každý ma svoje pre aj proti. Najčastejšie jazdíme Cantinu (Kalinkovo). Častejšie fúka zo severu, ale na tomto spote je sever nanič. Ide cez mesto a stromy, preto je poryvový. Severozápad, západ a juhozápad bývajú celkom fajn. Juhozápad a juh sú na tomto mieste super, ak je nad 7 m/s, vtedy je skoro na celom mieste flat.

Môj najobľúbenejší je tzv. Protiprúd (Hamuliakovo). Na tomto spote sa jazdí juh a juhovýchod. Juhovýchod je najlepší (jazdím cca od 4 m/s na 14 C kite). Je to pekná veľká pláž s výborným prístupom  na spot (priamo k vode je zákaz vjazdu). Na spote sa nachádza Kaviareň Marina a pod hrádzou nájdeš bufety.

Ďalší a najjužnejší po prúde je Šamorín. Tento spot ja osobne veľmi nejazdím, ale má veľmi dobrý prístup autom až k vode. Jazdí sa tu západ, juhozápad, juh a juhovýchod.

Nejaké novinky na spote?

Na týchto spotoch sa veľa veci nemení. Nie sú to oficiálne spoty, takže na nich veľmi pracovať nemôžeme. Ročne sa snažíme aspoň dva- až trikrát pokosiť a upratať to, čo voda a často aj ľudia po sebe zanechajú.

Ako tam fúka a ako často sa dá jazdiť?

Ak si kiter zo Slovenska, tak tvoj najlepší kamarát je SHMÚ, Windyty a Winguru (on-line dáta z našej windguru stanice môžeš nájsť na https://www.windguru.cz/station/699). Ako som už spomenul, leto býva poväčšine mŕtve, občas sa objaví dobrý južák a severozápad. Najlepšie obdobia sú jar a jeseň. Ak máš suchý neoprén, jazdíš aj v zime.

Nejaké nepríjemnosti, ktoré sa tento rok objavili na spote?

Pár ich bolo, ale je to často o ľuďoch. Na spote, kde sa štartuje, občas kempovali karavanisti a rybári, treba si na to dávať pozor a naučiť sa spolu vychádzať. Na vnútrozemských spotoch si treba dávať pozor na poryvy, tie väčšinou spôsobujú najviac nehôd v spojení s nedbanlivosťou alebo precenením schopností. Mne tento rok uletel kite. Zle zapnutý leash, fúkal side-on shore, takže letel k brehu.

S akou výbavou by som tam mal ísť?

Ja chodievam najčastejšie so 14 m C kitom a twintip 142 mega roker. Odporúčam zobrať väčšie prádlo a jednu veľkú dosku, napr. surfboard alebo alayu. Všetko záleží od predpovede. Sever 10 m/s nikdy 10 m/s mať nebude a nebude vôbec stabilný. Vždy, keď idem na Dunaj, beriem 10 m + 14 m a Twintip + alayu. Teraz som si kúpil freesstyle straplass surfboard.

Dal si tam tento rok nejaký diktát?

Áno, dal a mal som z neho 5. Tento rok bol pre mňa slabý. Ťažko sa učia nove veci v „kockatom vetre“. Trénovať wakestyle môžeme iba na južákoch, pretože nejdú cez mesto, sú vcelku stabilné, ale fén to nie je. Nemám už ďaleko od backmobu, ale ešte trošička chýba, aby som mohol povedať: JE TAM. V Brazílii som koncom roka dotrénoval megaloops tak, že som celkom spokojný. Uvidíme ďalšiu sezónu, aj keď tato sa pre nás ešte stále nekončí.

A nejaký nový talent na scéne?

Ale áno, máme nový talent, volá sa Martin Molnár a týmto ho pozdravujem. Je ešte mladý a má možnosť veľa jazdiť, je to vidieť na jeho progrese. Ešte takto pred rokom sa len učil jazdiť, dnes už poletuje.

Vaše komentáre

NOVÝ ČASOPIS

WINDSURFER & KITESURFER Objednať
Predplatné časopisu Biker

Surfmagazin na facebooku

Zavrieť reklamu