Surfmagazin

WIND&KITE OKULIARE MEATFLY ZADARMO K DVOJROČNÉMU PREDPLATNÉMU WINDSURFER/KITESURFER IBA ZA 29,90€!
Windsurf

Ako si správne nastaviť pútka

Jedine správne nastavenie pútiek vám umožní jibovať, vyskočiť dosť vysoko a nabrať dostatočnú rýchlosť. Ako si ich teda nastavujú tí najlepší PWA jazdci? Jednoznačne správne nastavenie neexituje- závisí na vašich schopnostiach, výške a váhe.
Ria Tomašáková

Základné pravidlá

Základný princíp pre začiatočníkov a stredne pokročilých je čo najviac dostredu a dopredu, čím jednoduchšie sa dostanete do pútiek, tým lepšie.

Čo sa stane keď si dám pútka moc dopredu?

Aby ste sa dostali do sklzu a aby ste zo sklzu nevypadli (napr. pri otočkách) je dôležité prenášať telesnú váhu skôr na prednú časť dosky. Zväčšíte tým plochu dosky, ktorá sa v sklze môže odlepiť od hladiny a súčasne dokážete sklz urdžať dlhšiu dobu.

Viac dozadu?

Zadná časť dosky pôjde hlbšie pod hladinu, takže bude ťažšie dostať sa do sklzu. Keď už ste v sklze, dotýka sa hladiny len menšia časť dosky. Tým sa zvyšuje rýchlosť.

Čím viac dozadu si pútka dáte, tým ťažšie je v silnom vetre udržať dosku pod kontrolou.

Kto má problém dostať sa do pútiek dostatočne rýchlo, mal by si ich dávať najskôr dopredu a postupne ich posúvať viac dozadu.

Bližšie alebo ďalej jedno od druhého? Čo keď máte pútka ďaľeko od seba?

Ste na doske stabilnejší a dosku udržíte bez problému vodorovne s hladinou. Máte taktiež dosku pod kontrolou, keď fúka silný vietor. Zvlášť jazdci na úrovni svetového poháru majú pútka naozaj ďaleko od seba, aby nad doskou mali čo najväčšiu kontrolu aj v preplachtených podmienkach.

Čo sa stane, keď ich dáte bližšie k sebe?

V slabom vetre bude jazda pohodlnejšia, ale hneď ako sa zdvihne vietor, bude ťažšie udržať dosku pod kontrolou.

Aké široké by malo byť pútko?

Šróby moderného pútka sú od seba vzdialené približne 14,5 až 16,5 centimetrov. Na závodných a slalomových doskách sú o čosi bližšie pri sebe, aby ste mali v silnom vetre dosku pod kontrolou.

Vonku alebo v strede dosky?

Pre freestyle a do vĺn sa doporučuje prichytiť pútka skôr dostredu dosky. Na závodných a freeeride doskách je lepšie mať pútka na vonkajšej hrane.

Steven Van Broeckhoven

Freestyle Pro jazdec

Čo je pre teba pri pozícii pútiek dôležité?

Nastavenie pútiek je veľmi individuálne. Na freestylovej doske by mali byť od seba ďalej, než na wave doske. S nohami bližšie pri sebe ste s doskou údernejší, ale keď ich máte pri sebe moc blízko, neni to dobré z hľadiska rovnováhy a ovládateľnosti. Doporučuje sa pripevniť ich niekam do stredu dosky. Ja mám trochu širšie nohy, pretože som vyšší ako priemerný freestyler. Na JP máme tri pozície vpredu a tri pozície vzadu.

Taktiež si dávam pútka trochu užšie. Moja pozícia je táto:

Predné pútko- predné šróby dávam do strednej polohy, zadné šróby do prednej polohy.

Zadné pútko- predné šróby do zadnej polohy, zadné šróby do strednej polohy

Máš ohľadom nastavenia pútok nejaké tipy?

Pri JP doskách viem, že neurobíte chybu, keď pútka dáte dostredu. Pokiaľ ste menší a chcete mať v nohách viac sily, dajte ich bližšie k sebe. Pokiaľ ste naopak vyšší, snažte sa mať väčšie rozpätie. Skúste taktiež držať pútka v užšej polohe a nechajte ich väčšie, aby boli pekne guľaté. Bude sa vám tak pohybovať jednoduchšie, bez toho, aby ste strácali rýchlosť. Vďaka úzkej pozícii bude pravdepodobnejšie, že sa nešmyknete. Na JP doskách si takisto môžete pootočiť plastové podložky, čím sa pútka zúžia.

Micah Buzianis

Slalomový Pro jazdec

Čo je pre teba dôležité?

Najdôležitejšie je, aby ste sa cítili pohodlne. Jazda musí byť s nimi pohodlná a jednoduchá.

Máš ohľadom nastavenia pútiek nejaké tipy?

Pri prednom pútku veľmi záleží na vašej doske a plachtách, ktoré používate a ako váš equipment dokopy funguje. Na rozvlnených vodách by som doporučoval polohu čo najviac dopredu tak, aby ste sa moc nezasekávali. Na kľudnej vode zase naopak, čo najviac dozadu, ale pozor aby vám neulietavala doska.

Ricardo Campello

Wave Pro jazdec

Čo je dôležité pre teba pri pozícii pútiek?

Držím sa približne rovnakej polohy pri všetkých doskách. Trochu ich mením podľa toho, aký vietor fúka.

Prečo je pre skoky lepšia užšia poloha ako pre jazdu vo vlnách?

Je to proste pohodlnejšie. Cítim, že keď mám pri skákaní pútka bližšie pri sebe je to príjemnejšie.

Vaše komentáre

NOVÝ ČASOPIS

WINDSURFER & KITESURFER Objednať
Predplatné časopisu Biker

Surfmagazin na facebooku

Zavrieť reklamu