Surfmagazin

WIND&KITE OKULIARE MEATFLY ZADARMO K DVOJROČNÉMU PREDPLATNÉMU WINDSURFER/KITESURFER IBA ZA 29,90€!
Windsurf

Red Bull Storm Chase- Najbrutálnejšie windsurfové preteky

Legendárny event Red Bull Storm Chase v sebe spája windsurfové výkony na hranici ľudských možností spolu s nepredvídateľnosťou prírody a počasia. Čo jazdcov priťahuje riskovať svoj život v extrémnych podmienkach?
Ria Tomašáková

Red Bull Storm Chase je súťaž, ktorá je vyhlásená síce každý rok, ale nie vždy sa uskutoční. Jednoducho, pokiaľ nie je extrémny vietor, nejde sa. Pripravení jazdci, ktorí behom dvoch mesiacov nonstop sledujú počasie, musia byť schopní vyraziť kedykoľvek. Jediná podmienka uskutočnenia súťaže je silný vietor. Nikto presne nevie, kedy sa to uskutoční, pretože sa čaká na búrku s vetrom silným 10 Beauforta, čo je cca 89-102 km/h. Pokiaľ tento vietor na severnej pologuli nedorazí od januára do apríla, preteky sa proste nekonajú. Aj toto vzrušujúce čakanie robí z tejto súťaže niečo špeciálne.

Podmienky sú tak extrémne, že jazdci majú problém kráčať do vody s equipmentom.

Iba pre extrémistov

Na Red Bull Storm Chase sa nejazdí bežný windsurfing. Prvou výzvou je vôbec dostať sa s doskou a plachtou na vodu, druhou je niečo v týchto podmienkach odjazdiť a treťou je dostať sa vcelku na breh. Vybraní jazdci sú avšak schopní vo vode nie len jazdiť, ale aj skákať a predvádzať parádne triky. A ako sa ich výkon hodnotí? Jeden z porotcov hovorí: „Celkom subjektívne. Jasné, že niektoré triky sú ťažšie, napríklad pushloop forward dokážu dať len tí najlepší. Body dávame aj za výšku, riskantné jazdy a takzvaný wow faktor.“

Žiadny súťažiaci nevie dopredu odhadnúť, kedy a kde sa event uskutoční. Prvú správu dostanú 124 hodín pred potencionálnym štartom. Pokiaľ sa predpoveď potvrdí, 72 hodín pred zahájením preteku dostanú jazdci zelenú a budú mať 48 hodín na to, aby sa dostavili na miesto. Pokiaľ jazdec nie je schopný sa dostaviť na určené miesto, stratí svoju pozíciu na nominačnej listine preteku.

Iba tí najlepší

Silný vietor, obrovské vlny a osem najlepších windsurferov, ktorí bojujú nielen proti sebe, ale aj proti krutým podmienkam na vode. Štyria finalisti z posledného eventu Thomas Traversa, Dany Bruch, Marcilio Browne a Leon Jamaer mali svoju účasť istú. Okrem nich sa preteku zúčastnili ďalší štyria jazdci vybraný zo zoznamu nominovaných.

Red Bull Storm Chase v číslach

Tieto štatistiky sú dôkazom toho, aké náročné tieto preteky skutočne sú!

  • 2006 sa konali prvé preteky
  • 72 hodín pred začiatkom sa nazýva PNR (Point of No Return). Pre pretekárov nie je cesta späť.
  • Najmladším jazdcom v histórii bol 25 ročný Leon Jamaer, najstarší 40-ročný Josh Angulo
  • Najťažší pád- keď v Cornwalle sfúklo dole helikoptéru. Po 100 metrovom páde, to pilot našťastie dokázal udržať a bezpečne pristál.
  • Najväčšie vlny- viac než 12 metrov v Tasmánii
  • Najmenšia plachta- 2,4m. Použil ju Robby Swift v Írsku.
Jeager Stone

Jaeger Stone o výhre v Red Bull Storm Chase 2019

Ako si sa cítil fyzicky po takto náročnom evente?

Deň po víťazstve som bol totálne vyčerpaný. Boleli ma dokonca aj očné viečka, mal som problém udržať otvorené oči. Moje svaly boli úplne na kašu po niekoľkých práčkach, ale adrenalín sa našťastie postaral o balanc.

Bol moment, kedy si sa bál jazdiť? Z dôvodu extrémnych podmienok, veľkých vĺn, prúdu alebo sneženia?

Takéto momenty boli časté. V tých podmienkach je jasné, že som mal strach a bol som nervózny, čo sa môže stať a čo môžem spraviť. Podobne ako keď jazdím doma na Margaret River alebo na Geraldtone. Pokiaľ tam dosť fúka, som nervózny, ale na druhej strane som si istý svojimi schopnosťami a viem, že si to idem užiť. Keď sa jazdilo finále, cítil som, že prekračujem svoje limity. Iné je jazdiť v extrémnych podmienkach a iné je snažiť sa tam previesť nejaké triky a show.

Boli to najveternejšie podmienky aké si jazdil?

Bez debaty. Mal som problém vôbec kráčať ku vode.

Ako si sa pripravoval na súťaž?

V podstate som sa pripravoval posledné tri roky, zatiaľ čo sme čakali na vyhovujúce podmienky. Snažil som sa trénovať na vode, ale aj vo fitku, aby som mal dobrú kondičku. Robil som to nielen pre Red Bull Storm Chase, ale aj pre PWA a pre mňa osobne. Jediné, čomu som venoval špeciálnu pozornosť, bolo zvknúť si jazdiť v topánkach, v kukle a v rukaviciach. V teplej vode mi to síce veľmi nepomohlo, ale aspoň som si zvykol na to, že to vôbec mám na sebe. Úprimne, radšej som si mal tie tri roky dávať ladové sprchy.

1.miesto: Jaeger Stone, 2.miesto: Philip Köster, 3.miesto: Leon Jamaer

Vaše komentáre

NOVÝ ČASOPIS

WINDSURFER & KITESURFER Objednať
Predplatné časopisu Biker

Surfmagazin na facebooku

Zavrieť reklamu