Surfmagazin

WIND&KITE OKULIARE MEATFLY ZADARMO K DVOJROČNÉMU PREDPLATNÉMU WINDSURFER/KITESURFER IBA ZA 29,90€!
Windsurf

Spot Check s Dieter Van der Eykenom: Tenerife

Tenerife je nádherný ostrov, ktorý skrýva mnoho prekvapení. Dychberúce windsurfové a surfové spoty, 2 národné parky a celoročne vynikajúci vietor. Dieter Van der Eyken, ktorý na ostrove žije už niekoľko rokov, vybral top 4 spoty.
Ria Tomašáková

Na Kanárskych ostrovoch nájdete mnoho vynikajúcich spotov. Poďme sa dopodrobna pozrieť na najväčší ostrov tohto súostrovia, Tenerife. Na záveternej- južnej strane je minimum zrážok, zatiaľ čo na náveternej- severnej sú zrážky pravidelné. Všetko je to spôsobené nečinnou sopkou Pico De Teide. Táto sopka je zároveň aj najvyšším bodom celého Španielska.

Viedeň, Katowice, Praha a Budapešť z týchto letísk sa priamym letom dostanete na Tenerife v priebehu 5 hodín. Vybrať si môžete to, ktoré vám vyhovuje najviac. Samozrejme v lete na ostrov prúdi veľa turistov, keďže je to známa turistická destinácia. Z toho dôvodu odporúčam riešiť letenky a ubytovanie v čas.

Vietor prichádza približne 300 dní v roku. Teplota vody a ovzdušia je v lete okolo 24 stupňov a v zime je priemer cca 15 stupňov. Obrovskou výhodou je, že sa tu nachádza veľa windsurfových škôl a centier. Vo všeobecnosti sa všetky spoty nachádzajú v okolí El Medano. Na ostrove je niekoľko ďalších miest, ale takmer všetky sú veľmi skalnaté a fungujú iba v zime, keď sa vietor otáča na SZ.

Dieter Van der Eyken, profesionálne preteká vo freestyle a wave discípline už od roku 2011. Pochádza z Belgicka ale na Tenerife žije už 3,5 roka. Organizuje windsurfové kempy a je jednou z hlavných tvári značky Severne. Keďže je na Tenerife mnoho spotov, Dieter nám pomohol vybrať top 4, ktoré stoja za to.

El Cabezo

El Cabezo je najlepší spot pre wave windsurfing. Vlny sa tu lámu kvôli podvodnému útesu. Takmer dokonalé vlny sa tu tvoria hlavne počas prílivu. Vo všeobecnosti sú tu priaznivé podmienky na wave windsurfing veľmi často. Avšak aj napriek tomu, že tento spot je hlavne pre windsurferov môžete na vode nájsť aj zopár kitesurferov. Parkovisko je neďaleko spotu. Menšia nevýhoda tohto spotu sú skaly, preto Dieter odporúča byť opatrný. Nikto si predsa nechce pokaziť trip tým, že si equipment doničí na brehu.

Meulle

Populárny kite&windsurf spot, ktorý funguje hlavne počas odlivu. Ale jediná cesta na tento spot vedie po vode. Na výber máte 2 možnosti, buď pôjdete proti vetru zo South Bay alebo po vetre z El Cabeza. Vietor prichádza viac zo strany a vlny sú o čosi dlhšie. Nebezpečenstvo skál je tu menšie ako v El Cabeze aj keď vás vlna zomelie equipment vyplaví do malého kanálu.

South Bay

South Bay je hlavným spotom pre slalomový tréning cez zimu. Väčšina windsurfových centier sa nachádza práve tu. Tento záliv má len niekoľko menších skál a je tu jedna z mála prírodných piesočnatých pláží na ostrove. Počas odlivu je vietor stabilný. Akonáhle príde príliv, pláž sa zmenší a vietor, hlavne blízko pri pláži, sa zmení na poryvový. Dieter spomenul, že na tento spot chodí jazdiť jedine pokiaľ vietor fúka z juhozápadu (opak od zvyčajného smeru), ktorý vytvorí perfektne rovnú vodu pre freestyle.

Bump and Jump spot

Cca 200 metrov proti vetru od El Cabeza, pred novým Severne centrom Surfhub (vedľa Areneas Del Mar) je najlepší bump and jump spot. Prvých asi 100 metrov od pláže je v miernom závetrí a preto tu vietor nie je až taký silný. Avšak ďalej od pláže je lepší a stabilnejší vietor s perfektnými vlnami. Tieto podmienky vytvárajú najlepší spot nielen pre bump and jump ale aj pre freestyle. Obrovskou výhodou je, že to tu nikdy nie je preplnené ľuďmi takže máte miesto na skúšanie nových trikov.

Naj windsurf centrum

Rozhodne Surfhub, ponúka lekcie aj požičanie najnovšieho Severne equipmentu. Avšak reštaurácie a bary pre občerstvenie sú trošku vzdialené (5-10 minút chôdze). Pre viac informácii navštívte oficiálnu stránku Surfhub.

Čo robiť keď nefúka?

  • Turistický nadšenci by mali absolvovať trasu Erjos- Route del Agua, ktorá je 11 km dlhá a po dobu asi 10 minút prechádzate cez horský tunel.
  • Národný park Teide, celá plocha parku sa nachádza v nadmorskej výške okolo 2000 m.n.m., ktorá ponúka nádherne výhľady počas bezoblačných dní.
  • Surfing- surfové spot sú všade kde zastavíte autom. Avšak tie najkrajšie vlny nájdete v Taganana a Benjio.
  • Anaga je národný park na severe ostrova. Nezabudnite si však zobrať so sebou mikinu, lebo je tam chladnejšie ale za to viac zelené.
  • La Tejita, nádherná pláž, ktorá je hneď za rohom z El Medana. Niektoré dní je shorebreak dychberúci ale za to može byť nebezpečný.

Vaše komentáre

NOVÝ ČASOPIS

WINDSURFER & KITESURFER Objednať
Predplatné časopisu Biker

Surfmagazin na facebooku

Zavrieť reklamu