Surfmagazin

WIND&KITE OKULIARE MEATFLY ZADARMO K DVOJROČNÉMU PREDPLATNÉMU WINDSURFER/KITESURFER IBA ZA 29,90€!
Windsurf

Slovinsko: Krajina mnohých tvárí

Slovinsko je jednoducho nádherná krajina. More, hory, jazerá to všetko tam nájdete. Avšak najdôležitejšia otázka je kde môžeme windsurfovať? Podrobnosti o 3 vynikajúcich spotoch nájdete nižšie!
Ria Tomašáková

Slovinsko je mnohokrát spájané zo Slovenskom kvôli veľkej zhode v názve. Väčšina ľudí pozná Slovisnko vďaka nádherným národným parkom. Niet ani divu keď je 3. najlesnatejšiou krajinou v Európe. Pobrežie, ktoré sa tiahne od Taliasnkej hranice po Chorvátsku, je dlhé len okolo 47 kilometrov. Vhodné je hlavne pre začiatočníkov. Avšak nachádza sa tu populárny windsurfový spot- Izola. Slovinsko má 7 jazier, z ktorých 2 sú známe pre vhodné windsurfové podmienky- Bled a Bohinj.

Koper- Žusterna

Blízko talianskej hranice sa nachádza severný balkánsky spot. Podmienky na jazdenie záležia od smeru vetra. Bora, severovýchodný vietor, je často veľmi poryvový a vytvára náročné podmienky na jazdenie. Na druhej strane väčšinu leta prichádza stabilný severozápadny vietor, Maestral, ktorý je vhodný na freeriding, keďže v priemere dosahuje 12-15 uzlov.

Izola

Izola je malé mestečko, ktoré je v hlavnej sezóne plné windsurfistov. Ideálny spot pre sverovýchodný Bora vietor, ktorý na tomto spote prichádza z cross-shore smeru z pravej strany. Najmenej poryvový je v blízkosti majáku. Nezabúdajte na reef, ktorý zobral už nejednu finu. Bora tu dosahuje väčšinou okolo 30 uzlov. Avšak mierne pokročilý windsurfisti, pre ktorých sú tieto podmienky príliš náročné, môžu jazdiť v chránenej zátok Fiesa. Bezpečnosť je predsa prvoradá. Pokiaľ by ste začali byť unavený alebo by sa vám niektorá časť equipmentu zlomila, tak budete vyplavený na pláži. Najdôležitejšie je mať na pamäti no wind zónu, ktorá sa nachádza blízko útesov.

Jazero Bled

Obklopené horami a známe pre svoj pokoj. Nanešťastie silný vietor sa tu očakáva málokedy. Južný vietor totižto musí prejsť cez Alpy aby sa dostal na povrch jazera. Tieto podmienky sú avšak vhodné pre freeride windsurfing. Prostredie vám však ponúkne unikátny zážitok.

Vaše komentáre

NOVÝ ČASOPIS

WINDSURFER & KITESURFER Objednať
Predplatné časopisu Biker

Surfmagazin na facebooku

Zavrieť reklamu