Surfmagazin

WIND&KITE OKULIARE MEATFLY ZADARMO K DVOJROČNÉMU PREDPLATNÉMU WINDSURFER/KITESURFER IBA ZA 29,90€!
Windsurf

Balaton – Maďarské more

Balaton je najväčšie sladkovodné jazero v strednej Európe, kam sa oplatí vyraziť za windsurfingom najmä teraz, počas veternejšej jesene.
Laci Kobulsky

Balaton sa nachádza u našich južných susedov v Maďarsku a keďže Maďarsko je bez prístupu k moru, niekedy sa mu hovorí aj „maďarské more“.  Voda je na väčšine miest veľmi plytká, takže sa na slnku ľahko zohreje, preto jej maximálna teplota dosahuje v lete až 26 − 28 stupňov. Navyše, je aj veľmi čistá. Viaceré pláže sú každoročne oceňované modrou vlajkou. V roku 2004 tu boli dokonca preteky PWA. Britský jazdec Ross Williams vtedy vyhral na formule proti Austrálčanovi Stevovi Allenovi.

Väčšina z nás Balaton určite pozná z letných dovoleniek ešte z čias socializmu. Po otvorení hraníc sme sa rozbehli do sveta a Maďarsko bola zrazu neatraktívna lokalita. Balaton a jeho okolie sa za ten čas rozvinul do krásy a dnes si tu okrem dobrého pojazdenia užijete aj výlety do okolia a ochutnávky vín z okolitých viníc. S týmto cieľom tam vyrazil aj náš kamarát Chris Pressler.

V lete môžu byť pláže okolo Balatonu preplnené. Slnečníky jeden vedľa druhého a stovky uterákov zmenia zelený trávnik na farebnú zmesku. Kúpajúci si užívajú plytkú vodu, ktorá siaha ledva po pás a tým pádom sa v lete príjemne vyhreje. Na vode vidíte nafukovačky všelijakých veľkostí a tvarov, plávajúcich jednorožcov aj plameniakov. Ale hneď ako dorazí studený front, pláže sa vyprázdnia a jazero sa zmení na ihrisko pre windsurfistov. Najmä počas septembra, ktorý je považovaný za koniec sezóny, keď už má viacero kempov svoje brány zavreté, sú windsurfisti vítaní.

Chris Pressler visits Lake Balaton, Hungary

Čo takto dať si guláš?

Do krajiny, ktorá preslávila guláš, sme sa vybrali aj my. K tyrkysovozelenému jazeru sme dorazili v slnečný septembrový deň. Slnečné svetlo tu žiari belším odtieňom, než sme zvyknutí, a za jazerom sa črtalo vulkanické pohorie.

„Už je koniec sezóny, takže už sa neplatí žiadne vstupné,“ oznámila nám pani z turistickej kancelárie. Našťastie, sezóna vetra práve vrcholila. Na ten sme nemuseli čakať vôbec. O druhej popoludní dorazil z juhozápadu a ja som naskočil na vodu iba v lycre a šortkách. Vietor v Balatongyörök bol konštantný a počas celej sešn som bol na vode sám. Napriek predpovedi vietor stúpal a ja som si to užíval s mojou 5,8. Po dvoch hodinách som to zabalil a vyrazili sme do mesta na ďalšiu maďarskú špecialitu – langoš. V meste sme stretli Tomasa, windsurfingového lektora z Holiday Sport Centra, ktorý práve balil plachty pre začiatočníkov. „Po 20. auguste je už po sezóne, ale keď si švihnete, na pláži Zagykazetta Szörf na severovýchode jazera ešte stihnete parádnu večernú jazdu.

Ani chvíľu sme nezaváhali a vyštartovali. Jazero ponúka neuveriteľných 220 kilometrov pláže, na dĺžku má 77 kilometrov a maximálna šírka je 15 kilometrov. Trénovaný cyklista ho obíde za jeden deň. Aspoň sa nás o tom snažil presvedčiť windsurfingový lokál Barna Rádóczy z Pécsu, 42-ročný chlapík, ktorý stále dáva na vode loopy či spocky. 90 kilometrov na ceste číslo 71 popri severnom pobreží smerom na severovýchod nám ponúklo množstvo zaujímavých momentov: divoké vinice, polia, krásne dedinky s tradičnými čardami − to všetko priam volalo po bezveternom dni. Tentokrát sme však mali iný plán. Na Zagykazetta Szörf pláži sme chytili posledné záchvevy vetra pri večernom západe slnka. Lokáli nám prezradili, že na väčšie plachty tú fúka veľmi často a navyše sa tu netvoria žiadne vlny.

Smerom na juh

Keď sme sa presúvali na južnú časť jazera, zacítili sme studený front. Jazero sa vie veľmi rýchlo zmeniť na divokého monstera. Akonáhle dorazí studený front zo severozápadu, jeho farba sa zmení na hnedú. Dno jazera je totiž bahnité. Najsilnejší vietor tu bol nameraný v júli 1961 a dosiahol dokonca rýchlosť 129,6 km/h.

Aj teraz jazero akoby vrelo. Vzduch sa citeľne ochladil, ale voda ostala letne teplá. Našťastie! Čakal na nás jeden z najznámejších spotov na južnom pobreží Balatonfenyves. Keď sme dorazili, bolo tam už nastúpených 25 ďalších windsurfistov, väčšinou lokálov, ktorí si pripravovali výbavu alebo už jazdili na vode so značným chopom. Vytiahol som 93-litrový Twinser s 5,8 plachtou a pridal sa k nim.

Slnko už bolo nízko a nás čakal ešte presun na ďalší spot – Balatonlelle. Popri móle v mestečku sa tvoria príjemné vlny smerujúce doprava do zálivu. Predpoveď hlási ranný vietor. Hneď zrána zaparkujeme na mieste. Vietor má už silu 6 Bft a miestni borci si už na Stone Beach rigujú svoje 4,7. Vybavte sa krátkymi finmi, keďže voda v zálive je naozaj plytká. Vietor vytváral chop pripomínajúci podmienky na nemeckom Sylte. Podľa štatistík sú vlny na Balatone najvyššie pri severnom a severozápadnom vetra. Presne ten fúkal aj nám a vlny mali niekedy aj nad jeden meter. Najvyššia vlna nameraná na pobreží mala 1,82 metra, teda aspoň tak hovoria historky.

Chris Pressler visits Lake Balaton, Hungary

Turistický Siófok

Južná strana jazera je jedna veľká turistická promenáda. Centrum tvorí mesto Siófok, kde vládne v lete značný ruch a večer máte o zábavu postarané. Voda tu aj po 500 metroch dosahuje 1,2 − 1,5 metra. Nič lepšie si surfista nemôže želať. A určite to ocenia aj začínajúci jazdci. Tamojšia Surf beach sa pri dobrom vetre rýchlo zaplní windsurfistami aj kitermi.

Chris Pressler visits Lake Balaton, Hungary

Čarovná Kamilla

Poobede severozápad stratil silu, a tak sa išlo na výlet. Zaparkovali sme v Fonyódliget pri bare Kamilla. Promenáda je chránená betónovou stenou a k vode sa ide po schodoch, čo nie je bohviečo pre windsurfstu s výbavou. Na vode plachtilo pár windsurfistov s výbavou zo starých čias. Jazdili systémom stop a štart, podľa nárazov vetra. Natiahol som 7,6 a užil si pekný freeride. Jazdil som popri pobreží a dával si dlhé šlágy, počas ktorých som pozoroval aj pobrežie. Potom sme zašli do baru Kamilla a hodili reč s jeho majiteľom Czabom. Bar pomenový po jeho dcére má rovnako ako ona 22 rokov. Czaba je windsurfingový nadšenec vlastniaci prehistorickú výbavu. Jazdí aj jeho dcéra, ktorá sníva o cestovaní po svete so surfom. Zatiaľ čo nám Czaba rozpráva svoje historky, prichádza dcéra Kamilla a riguje si svoju výstroj. „Moji rodičia vlastnili prázdninový dom v Fonyódigete a keď som bol mladý, zamiloval som sa do tohto miesta tak, že som tu ostal a nevrátil sa do džungle veľkomesta, teda do Budapešti. A ten dobrý pocit mám dodnes.” Určite by s ním súhlasil aj indický nositeľ Nobelovej ceny, poet a filozof Rabindranath Tagor. Počas svojej hospitalizácie na klinike zameranej na srdcové choroby, tu strávil veľa času a popísal jazero takto: „Navštívil som už takmer všetky krajiny na svete, ale nikde som nevidel takú harmóniu oblohy a vody.“

Človek nemusí byť filozof, aby to pochopil. Cítili sme to rovnako. Vieme, že aj my sa sem vrátime, určite hneď na jar, počas turistickej predsezóny.

Chris Pressler visits Lake Balaton, Hungary

Tipy na výlety

  1. Na severnej strane jazera nevynechajte historické mestá Keszthely, Badacsony či Balatonfüred. Sú to miesta s nádhernými promenádami, očarujúcimi vilami a elegantnými spa rezortmi a parkami.
  2. Na severe nájdete množstvo vínnych pivníc, ktorých návšteva rozhodne stojí za to, príkladom je mesto Badaczony.
  3. Priam povinnosťou je návšteva Tihanyského polostrova, ktorý takmer rozdeľuje jazero na dve časti. Zaujímavosťou polostrova je aj vnútorné jazero, ktorého hladina leží o 25 metrov vyššie ako hladina Balatonu. 

Oblasť Tihany vyhlásili v roku 1952 za prvú prírodnú rezerváciu v Maďarsku a nájdete tu typické čadičové neomietnuté domy so strechou z trstiny. 

Spoty

Voda sa mení podľa smeru vetra. Väčšinou rátajte s podmienkami ako na našich rybníkoch a vodných hladinách. Rovná hladina až po mierny chop. Iba pri severných a severozápadných vetroch môžu byť vlny väčšie.

  • Vonyarcvashegy – krásny kemp, funguje na JZ a J.
  • Balatongyörök – široká pláž s pieskom, pekný výhľad na borovicový les, funguje na JZ a J.
  • Szigliget – blízko rezortu, parkovisko pri vode.
  • Sajkod, Tihany – spot je pri kajakovom klube blízko bufetu Sajkod. Funguje tu SZ a S.
  • Nereus Beachpark – malá pláž v dedinke, veľké parkovisko, funguje na JZ a S.
  • Zagykazetta Szörf Beach, Balatonfüzfö – menšia pláž, ale konštantný vietor. Ideálny JZ, J a SV.
  • Balatonvillágos – spot pred Clubom Aliga, tiché miesto, veľká pláž, funguje na všetky smery vetra.
  • Sóstó – známy spot v okolí Siofoku, veľký priestor pri vode, piesočná pláž, dobré vlny. Kitovanie je tu zakázané. Funguje na S, SZ, SV a J.
  • Siófok – nachádza sa blízko Szántódu a ponúka podobné podmienky. Siófok je navyše turistický, čiže o zábavu máte postarané aj večer.
  •  Szántód − nachádza sa oproti poloostrovu Tihany a pri silnom vetre sa robia veľké vlny na skákanie. Priamo pri vode je kemp Mirabell. Funguje tu J, JZ a Z.
  • Balatonszemes – pekná malá historická dedinka s moderným prístavom. Štartovať môžete pri Rider Beach alebo na západnej strane prístavu. Pekný kemp, plytká voda, super vlny. Funguje na S, SZ, SV a Z.
  • Balatonlelle – plytká voda v zálive, piesok a dobré vlny robia z tohto miesta jedno z najlepších na Balatone. Nezabudnite krátke finy. Najlepší je tu SZ alebo JZ. Vstup z pravej strany zálivu. Pozor na betónový povrch v strede zálivu, ktorý je označený bójkami.
  • Fonyódliget − pri Bare Kamilla alebo pri centre Surf & More Windsurfing. Funguje takmer na všetky smery vetra. Ponúka peknú panorámu na jazera.
  • Fonyód – hľadajte Tungsram pláž alebo Fonyódi Városi, pri západnom vstupe do Fonyodu. Pozor na ostré kamene a mušle pri vstupe.
  • Belatelep Beach – oproti reštaurácii Torony, malý pieskový záliv, funguje na západný vietor.
  • Alsóbélatelep Secret Spot – plytká voda, super na freestyle. Jazdí sa SZ a SV. Dostanete sa tam po Noszlopy ceste. Kúsok ďalej smerom po Bathory ulici je pláž s malým kempingom, ktorá funguje na viaceré smery vetra.
  • Balatonfenyves – jeden z najveternejších spotov na celom jazere ponúka komplet vybavenie. Najlepší je S, SV a SZ.

Vaše komentáre

NOVÝ ČASOPIS

WINDSURFER & KITESURFER Objednať
Predplatné časopisu Biker

Surfmagazin na facebooku

Zavrieť reklamu