Surfmagazin

WIND&KITE OKULIARE MEATFLY ZADARMO K DVOJROČNÉMU PREDPLATNÉMU WINDSURFER/KITESURFER IBA ZA 29,90€!
Windsurf

15 najlepších spotov Južného Francúzska

Oblasť značne navštevovaná slovenskými aj českými windsurfistami. Okrem rôznorodých spotov pre všetky typy jazdcov ponúka aj nádherné prostredie a výborné víno. Skvelé na nich je, že fungujú aj mimo sezóny, takmer do konca novembra, navyše bez otravných turistov. My sme sa pozreli na tie najlepšie pláže, kde si windsurfista príde na svoje.
Ria Tomašáková

Francúzsko obmývajú tri moria (Severné more, Kanál La Manche, Stredozemné more) a Atlantický oceán. Dĺžka pobrežia je 5500km a ako mnohí dobre vedia, je tu nespočítateľné množstvo spotov pre windsurfing či kitesurfing. Južné Francúzsko je jednoducho nádherné. Vhodné je pre rodinné dovolenky tak, ako aj pre partie kamarátov, ktorí si chcú užiť trochu dobrodružstva. Vybrali sme 15 najlepších spotov.

1. Saint- Cyprien

Spot leží na severnom konci mestečka. Tramontana tu fúka slabšie. Keď je hore na Leucate víchrica, tu si dáte pohodový freeride. Pri juhovýchodnom vetre zvanom Marin tu vedia byť vlny pekne divoké a chaotické plus prirátajte masívny príboj, cez ktorý je niekedy problém sa dostať na vodu.

Sam Esteve na spote Leucate.

2. Étang de Leucate

Jazero ponúkajúce zrkadlovo rovnú hladinu a vodu. Jediným nebezpečenstvom, ktoré tu na vás bude číhať, sú klietky pre ustrice, ktoré sa nachádzajú v strede jazera. Našťastie sú ale dobre označené drevenými kolíkmi. Nezabudnite si zbaliť finu na vodnú trávu. V severnej časti Étangu pri Le Goulet je trávy vo vode menej, sú tam ale kamene a bahenné dno. Karavany tu môžu parkovať aj cez noc, počas sviatkov tu často bojujú o voľné miesto. Ak hľadáte niečo menej ľudnaté, choďte do Les Pecheurs.

3. Leucate- Plage

Krásna široká piesková pláž. Keď sa ukáže Marin, teplý vietor, ktorý fúka od juhovýchodu, tešte sa na pekné vlnky a parádnu zábavu na vode. Neodporúča sa jazdiť, keď fúka Tramontana z brehu.

Defi Wind súťaž na spote Gruissan

4. Gruissan

Miesto, kde sa organizujú známe preteky Défi Wind. Keď fúka Tramontana, zajazdite si po hladkej vode napravo ku kánalu La Vielle Neuvelle. Čistota pláže vám vykompenzuje stratisplnú kamennú cestu. Keď fúka Marin, jazdite vľavo od kanála na Plage des Chalets. Vlny sa tvoria, keď fúka smerom na breh. Na spote nájdete komplet vybavenie- windsurfingové centrum, kemping, bar aj toalety.

5. Cap d’Agde

Populárny dovolenkový rezort ponúka decentné vlnky. Jazdí sa na juhovýchodný smer vetra. Keď fúka Tramontana, vyrazte na freeride do vedľajšieho Richeliru alebo La Tamarissiére. Miesta ideálne pre tých, ktorí nemajú radi plno jazdcov na vode. Pri ostrove so starou väznicou Fort Brescou a plážou Richelieu treba dávať pozor na prúdy. Taktiež vietor tu býva nárazový. Keď fúka Tramontana z brehu, môžete si dať super speed trip pozdĺž pláže smerom na Séte.

Pohľad na Palavas-les-Fiots

6. Palavas-les-Flots

Najlepšie miesto je vpravo od prístavového múru. Pri juhovýchodnom vetre tu sú čisté a silné vlny. Iba si dávajte pozor a nejazdite vlnu blízko múru. Slalomoví nadšenci si to môžu rozbaliť pri Tramontane z brehu.

7. L’Espiguette

Piesková, 10km dlhá pláž. Prvých pár metrov sa dá vo vode postaviť. V lete fúka väčšinou termálny juhozápadný vietor, ktorý poobede silnie. Od jesene až do jari je to hlavne severo, severozápadny Mistrál. Vtedy sa tvoria menšie vlny, ale sú aj silnejšie prúdy. Široká pláž znamená, že svoj equipment musíte ťahať z parkoviska asi 500 metrov k vode. Pozor, pripravte sa na naháčov, je to populárna nudapláž.

8. Saintes-Maries

Najznámejšie miesto v okolí vďaka svojim perfektným podmienkam na speed. Pri juhovýchodnom a východnom vetre sa vlny tvoria napravo od prístavu. Fungujú aj na západný vietor. Ak máte šťastie a fúka z juhu na sever, jazdite na východ, kde si užijete kilometrové jazdy pri vetre z brehu.

Spot Beauduc

9. Beauduc

Za Salina de Giraud choďte autom ďalších 15 kilometrov po rozbitej ceste a s trochou trpezlivosti nájdete túto kilometre dlhú pieskovú pláž zahnutú do tvaru croissantu. Vychutnáte si tu panorámu ako z pohľadnice so soľnými jazerami, plameniakmi a divokými koňmi. Funguje tu akýkoľvek vietor od juhu po sever, či už na čistý freeride, alebo s malými vlnami, závisí od smeru vetra a jeho sily. Pri juhozápadnom vetre môže voda zaliať celú pláž. Prvých 200 metrov je voda do výšky človeka, čiže sa dá stáť. Okrem dvoch rybárskych reštaurácií nie je široko-ďaleko žiadna výstavba.

10. Plage Napoléon

V zálive Fos nečakajte žiadnu nádhernú prírodnú scenériu. Práva naopak, užijete si tu práve industriálne prostredie rafinéria s večne horiacimi komínmi. Napriek tomu je toto miesto obľúbené. Pri Mistráli rovná hladina, pri južných a východných vetroch pekné vlnky. Pri vetre zo západu parádna wave session, aj keď vtedy treba dávať pozor na prúdy.

11. Le Cavaou

Pláž pri mestečku Fos sur Mer, známa tým, že sem chodí trénovať napríklad Dunkerbeck. Fos je jedným z mála spotov, kde si užijete severný Mistrál. Rovná hladina priam volá po speedovej a slalomovej nakladačke. Pri juhovýchodnom vetre zažijete pravý opak, bezpečné vlny do 2 metrov. V lete fúka termálny vietor 10-15 uzlov. Kite je tu zakázaný.

Spot Carro

12. Carro

Bez debaty najlepší wave spot v tomto okolí! Lokáli z Marseille by povedali, že v celom Stredozemí. Severozápadný vietor fúka z brehu sprava a tvorí čisté vlny. Vetry z juhovýchodu fúkajú na breh zľava a prinášajú veľké vlny, ale aj chop. Ak tu chcete jazdiť, musíte mať už nejaké skúsenosti s vlnami. Toto nie je revír pre amatérov. Do vody sa vchádza po klzkých kameňoch obrastených mušľami. Nejazdite sem, keď fúka Mistrál, ten totiž hladinu úplne vyrovná. Wave sa jazdí aj vo vedľajšom Sausset, ale vietor tu býva nárazový a podmienky ešte ťažšie.

13. Le Jai

Populárny spot na jazere Étang de Berre. Prvých 100 metrov je voda po pás, takže je to ideálne miesto pre začiatočníkov. Severné a západné vetry urobia malý metrový chop. Pri severnom vetre tu fúka silnejší vietor ako v Carro. V lete je tu priemer 15-20 uzlov. Naopak, keď fúka južák a východ, hladina je rovná ako placka.

Spot Brutal Beach

14. Brutal Beach

Keď začne duť silný západ až severozápad, zistíte, prečo dostala pláž také meno, Tvoria sa tu totiž parádne rampy na super jumpy. Podmienky sú extremne, vychádza sa vľavo blízko surf shopu. Čím viac idete na západ, tým menšie sú vlny. Ďaleko vpravo pri detskej šmykľavke sú rovné takmer na freride.

15. La Coudouliére

Vietor tu býva silnejší a prichádza skôr ako na Brutal Beach. Severný Mistrál je nárazový. SZ je ideálny, dobrý je aj Z. Podmienky podobné, ak nie ešte krutejšie ako na susednej pláži. Vľavo sú na pláži kamene a prístavný múr, kde vás to vyhodí, ak vás zomelie práčka. Dajte pozor na kamene vo vode.

Vaše komentáre

NOVÝ ČASOPIS

WINDSURFER & KITESURFER Objednať
Predplatné časopisu Biker

Surfmagazin na facebooku

Zavrieť reklamu