Surfmagazin

WIND&KITE OKULIARE MEATFLY ZADARMO K DVOJROČNÉMU PREDPLATNÉMU WINDSURFER/KITESURFER IBA ZA 29,90€!
Windsurf

Tarifa- Top 5 Spotov

Rozmýšľal niekto nad cestou do Španielska? Ak áno, určite si vyberte Tarifu. Podmienky vstupu do krajiny sú jednoduché a slovo nuda vám absolútne vôbec nepríde na um.
Ria Tomašáková

Prečo ísť na Tarifu?

Patrí medzi najveternejšie miesta v Európe. Vietor nie je poryvový a jazdiť sa dá každý deň. Veľa spotov funguje len s jedným pravidelným smerom vetra. Tarifa ako spot funguje s dvomi. Poniente, studenší on-shore( z mora na breh). Slabý vietor ráno, ktorý cez deň zosilnie. Levante, teplý off-shore( z brehu na more), ktorý dosahuje rýchlosť okolo 20-30 uzlov. 

Na pláži, ktorá začína neďaleko mesta Tarifa a pokračuje až do Punta Paloma, sa nachádza väčšina windsurfových spotov. Napriek tomu, že sa nachádzajú na jednej pláži, podmienky sa mierne odlišujú. Avšak aj za rohom na Stredomorskej strane a v ďalšom zálive na Atlantickej strane je zopár skrytých drahokamov.

Pokiaľ by ste chceli aktívne využiť čas dokým nefúka, môžete objavovať zákutia celého pobrežia na bycikli. A tí, čo maju radi turistiku, budú mať čo robiť, aby videli všetky výhľady. Informácie o všetkých trasách si veľmi ľahko nájdete na internete.

1.Bibo

Mnoho videí, ktoré vidíte na internete je natočených práve na tomto spote. Čo mnohým bude vyhovovať, iným trochu vadiť je počet kitesurferov. Je ich veľa, či už na pláži alebo na vode. Mimo sezóny, alebo ak si trochu privstanete, a prídete skôr sa vám ujde aj parkovacie miesto blízko trávnatých polí, kde si môžete pripraviť equipment. V júni, júli a auguste sa zaobídete len s krátkym neoprénom alebo lycrou, keďže voda má príjemnú teplotu. 

Foto: Ole Diebold

2.Las Dunas

200 metrov od Biba sa nachádza ďalší spot zvaný Las Dunas. Je tam viac parkovacích miest, avšak cez leto tu môže byť veľmi rušno. Jediná nevýhoda je, že pred tým, ako sa dostanete do mora, musíte prejsť cez menšiu lagúnu, ktorá niekedy mierne zapácha. Avšak tento spot zachytáva najmenej vĺn prichádzajúcich z Atlantického oceánu, lebo je oddelený miernou piesočnou hrádzou. Čo znamená, že je to tam menej drsné. Na tejto časti pláže prichádza Levante mierne zo strany kvôli kopcu, ktorý sa nachádza neďaleko. Na druhej strane Poniente vie zosilnieť vďaka termike.

 

Foto: Ole Diebold

3. Arte Vida

Dostatok parkovacích miest, ale nedajte sa tým oklamať. Keď Poniente zosilnie, je to tu plné windsurfistov. Ako môžete vidieť na fotke, pláž je piesočnatá. Avšak tmavé škvrny vo vode sú skaly, ktoré nie sú až taký problém, len buďte opatrní aby nedošlo k zraneniu. Obrovská výhoda Arte Vidi je vzdialenosť od auta ku vode, totižto je najkratšia oproti všetkým ostatným spotom.  Majte na pamäti, že tento spot nefunguje najlepšie s Levante. Býva to tu poryvové, a preto je lepšie využiť niektorý z ostatných spotov.

Foto: Ole Diebold

4. Dos Mares

Začiatočníci a mierne pokročilí, tento spot je ako ušitý pre vás. Pláž je čistý piesok, nie sú tu žiadne skaly. Poniente aj Levante, obidva fungujú perfektne. Čo je naozaj skvelé, je že tento spot mierne chráni kopec, takže pokiaľ na ostatných spotoch drie 40 uzlov, tu to bude o dosť menej. Predsa len keď ste na začiatku vášho windsurfového živote, nechcete robiť nič šialené. Čas na vode si musíte užívať. Takisto sa na tomto spote nachádza windsurfová škola.  Pokiaľ chcete viac informácii, neváhajte ich kontaktovať www.escuela2mares.com

Foto: Ole Diebold

5. Balneario 

Tento spot je neďaleko mesta Tarifa. Silný Levante vietor vytvára perfektné podmienky pre freestyle windsurfistov. Ak je smer vetra Poniente, oplatí sa ísť na iný spot, keďže tu prichádza ako čistý on-shore. Je to v celku bezpečný spot, avšak nachádza sa tu zopár skál, takže buďte obozretný. Najlepší čas na otestovanie tohto spotu je mimo sezónu, pretože cez sezónu je táto pláž plná ľudí a plavcov. 

Foto: Ole Diebold

Podmienky vstupu do Španielska

Všetky osoby, ktoré cestujú do Španielska z inej krajiny (vrátane detí akéhokoľvek veku, tranzitných cestujúcich a osôb s pobytom v Španielsku, ktoré sa vracajú domov), musia vyplniť formulár na kontrolu zdravia spojený s ich cestou. Pri cestovaní lietadlom to možno vykonať prostredníctvom WEB www.spth.gob.es alebo APP, Spain Travel Health-Spth (k dispozícii pre Android a iOS). Pri cestovaní po mori (trajekty) sa to môže uskutočniť prostredníctvom tohto odkazu: spthm.puertos.es

Po dokončení formulára získate QR kód, ktorý budete musieť predložiť v čase nástupu do lietadla aj pri príchode do Španielska pri zdravotných kontrolách. V súčasnosti nie je povinné predložiť žiadnu formu, ak je cesta do Španielska po súši.

Digitálny certifikát EÚ o ochorení COVID môže mať tri rôzne typy (očkovanie, diagnostický test alebo zotavenie) a cestujúci môžu na vstup do Španielska použiť ktoréhokoľvek z nich, pokiaľ spĺňajú tieto kritériá:

  • Osvedčenie o očkovaní proti ochoreniu COVID-19. Platí 14 dní po prijatí kompletného režimu. Akákoľvek očkovacia látka schválená Európskou úniou (Európska agentúra pre lieky, EMA) a WHO bude prijatá.
  • Certifikát diagnostického testu na SARSCoV2 s negatívnym výsledkom. Prípustné sú tieto diagnostické testy:
    • Testy amplifikácie NAAT- nukleovej kyseliny (napr.: RT-PCR, RT-LAMP, TMA, HAD, NEAR, CRISPR, SDA) s odberom vzoriek v priebehu predchádzajúcich 72 hodín pred príchodom do Španielska.
    • Rýchly antigénový test na potkanoch s odberom vzoriek v priebehu predchádzajúcich 48 hodín pred príchodom do Španielska. Zoznam rýchlych testov, ktoré schválila Európska komisia, nájdete na tomto odkaze.

Osvedčenie o obnove ochorenia COVID-19 (platné od 11. dňa po prvom pozitívnom NAAT a do 180 dní po dátume odberu vzorky) Deti mladšie ako 12 rokov sú oslobodené od povinnosti predkladať tieto osvedčenia, ale nie od vypĺňania formulára na kontrolu zdravia a od získania QR kódu.

Vaše komentáre

NOVÝ ČASOPIS

WINDSURFER & KITESURFER Objednať
Predplatné časopisu Biker

Surfmagazin na facebooku

Zavrieť reklamu