Surfmagazin

WIND&KITE OKULIARE MEATFLY ZADARMO K DVOJROČNÉMU PREDPLATNÉMU WINDSURFER/KITESURFER IBA ZA 29,90€!
Kiteboard

Val Garat- Zranenie ho naučilo nevzdávať sa

Dlhodobo sa pohybuje v TOP desiatke najlepších freestyle jazdcov sveta, a hoci získal trikrát titul francúzskeho šampióna, na svetový vrchol ešte nedosiahol.
Sara Budacova

Ako si sa dostal ku kiteboardingu?

Môj otec jazdil dlhé roky na windsurfingu. Keď začal kitovať, namotal na to celú našu rodinu. Bol som príliš malý, aby som sa mohol učiť a jazdil na vode, takže mi kúpil tréningového draka a dni na pláži som trávil hraním sa s ním. Potom mi jedného dňa dal naozajstný kite a išli sme na vodu. Bol som najšťastnejšie dieťa na zemi.

Minulý rok si sa po prvýkrát zúčastnil King of the Air. Aký to bol pocit,byť súčasťou tejto špecifickej akcie?

Je to splnený sen. Cítite, že je to špeciálna súťaž, ktorú sleduje veľa ľudí. Zrazu cítite zvýšený záujem o vás, je to naozaj najväčšia kite súťaž na svete. Keď ste tam, musíte to brať ako každú inú súťaž a dať zo seba všetko.

Ako si sa na KOTA pripravoval?

Snažil som sa natrénovať čo najviac, a keď mojou primárnou disciplínou je freestyle. Bolo to komplikované, nemohol som sa sústrediť len na jednu disciplínu.

Aj tvoj starší brat Seb bol profesionálny kitesurfista, bol tvojím vzorom?

Určite áno, Seb je o desať rokov starší,čiže keď som vyrastal, on už jazdil po svete. Išiel som v jeho šľapajach, čo bolo niekedy ťažké, keďže ľudia ho poznali a mali už odo mňa určité očakávania. Neskôr sme roky jazdili v iných tímoch, za iné značky, ale potom sme sa stretli v Duotone.

Prečo jazdíš Duotone?

Pretože je to veľmi inšpiratívna značka,patrí medzi špičku v kite svete. Mať okolo seba ľudí s rovnakou víziou, nadšením,kvalitnú výbavu… je to pre mňa česť byť súčasťou tímu

V roku 2012 si skončil druhý na Eu-rópskom juniorskom šampionáte.O dva roky neskôr si začal jazdiť vo svetovej tour, ale uprostred sezóny si mal vážny úraz kolena, ktorý takmer ukončil tvoju kariéru.Ako si to vnímal?

Toto zranenie ma naučilo nikdy sa nevzdávať a vždy veriť svojim snom. Nevyzeralo to so mnou dobre, ale ja som sa zameral na to vrátiť sa na vodu čo najskôr. V 2016 som získal francúzsky titula o rok som sa vrátil medzi špičku a skončil vo svetovom rebríčku na ôsmom mieste.Tvojou životnou partnerkou je Rénel-le Lamote, profesionálna bežkyňa na 800 metrov.

Ako to vyzerá domau dvoch profi športovcov?

Aj vďaka nej som stále v dobrej forme! Má to svoje za aj proti. Obaja často cestujeme na súťaže, ale na druhej strane sa chápeme a vieme sa podporiť

Čo by si robil, ak by sa z teba nestal profi rider?

Od malička som sníval byť profesionálnym jazdcom a tento sen sa mi splnil, nikdy som nemal iný záložný plán.

Ako vyzerá tvoj deň, keď nefúka?

Ak sú na vode vlny, idem surfovať, ak nie sú, idem do fitka alebo na pivo s kamošmi.

Čo by si chcel do budúcna ešte dokázať?

Snažiť sa posúvať môj freestyle level na čo najvyššiu úroveň, zúčastniť sa ešte na King of the Air a stále si užívať jazdenie na maximum

Naj kitové spoty: Grécko, Nová Kaledónia, Južné Francúzsko

Naj výbava:Vegas a Team Series142

Naj úspech:Európsky juniorský svetový vicemajster

Val Garat Vek:28 Home spot: Montpellier, Francúzsko Hobby:surfing, ragby,box

TEXT: JURAJ FRKALA

FOTO: valgarat.com, duotone

Vaše komentáre

NOVÝ ČASOPIS

WINDSURFER & KITESURFER Objednať
Predplatné časopisu Biker

Surfmagazin na facebooku

Zavrieť reklamu