Surfmagazin

WIND&KITE OKULIARE MEATFLY ZADARMO K DVOJROČNÉMU PREDPLATNÉMU WINDSURFER/KITESURFER IBA ZA 29,90€!
Kiteboard

Rømø – Raj európskych landkiterov

Na vianoce mi moja vtedajšia priateľka (a súčasná manželka) splnila sen. Darček sa síce nezmestil pod stromček, ale priniesol mi do života množstvo radosti. Kitebuggy sa okamžite stala víkendovou prioritou a tvrdé začiatky a držkopády na starom Vajnorskom letisku boli vyvážené rýchlym postupom v technike a skutočne prudkou učiacou krivkou.
Sara Budacova

Kitebuggy sa všeobecne považuje spoločne so snowkitingom za najľahší kitingový šport, optimálny pre pánov v stredných rokoch, ktorí hľadajú pohodlie aj pri naháňaní sa s drakom. Slovenských landkite spotov je však veľmi málo a komunita je združená de facto iba okolo šialencov z Mystic Slovakia v Močenku. Vyhľadávaním vhodných plôch a ľudí, s ktorými by som jazdil,som strávil hodiny. Partiu som našiel a niekoľko spotov tiež. Podmienky pre landkiting spoty sú jednoduché a zároveň ťažko splniteľné: dostatočne veľký trávnatý povrch s pravidelným kosením a čo najkratšou trávou, stabilný vietor a žiadne prekážky v podobe budov, alebo vysoko napäťových vedení. A to je vlastne všetko. V okolí Bratislavy tieto podmienky horko ťažko spĺňa bývalá plocha starého letiska vo Vajnoroch (i keď s kosením je to tu mizerné), uzučký pásagroletiska v Rusovciach (pri nevhodnom smere vetra takmer nepoužiteľné) a okraj letiska Spitzenberg neďaleko Hainburguv Rakúsku. A, samozrejme, skvelý spot v Močenku, ktorého jediným mínusom sú nastražené biologické míny z neďalekej ovčej farmy, ktorých má kiter pochvíli jazdy plné kolesá…

Prakticky okamžite som preto začal hľadať vhodné spoty za hranicami.A vtedy som na každom kitovom fóre začal narážať najčastejšie na jedno slovo: Rømø.

Dánskym landkiterom sa podaril predniekoľkými rokmi neuveriteľný kúsok. Získali pre svoj šport ideálny, možno najlepšíspot v Európe. Dokonale rovnú plochu s piesočným povrchom, ktorá sa kvalitou približuje snáď aj vysušenému jazeru Ivanpah v Kalifornii, na ktorom sa lámu svetové rekordy v rýchlosti kitebuggy.

Rømø je malý ostrov (129 km2) na severozápade Dánska, blízko hraníc s Nemeckom. S pevninou je spojený úzkym násypom, ktorým naň v lete prúdia zástupy prevažne nemeckých turistov.Počas víkendov sa dlhá pláž, ktorá sa tiahne celým západným okrajom ostrova, mení na party spot. My sme tu však kvôli landkitingu. A ten tu fičí naplno.

Spot

Na miesto sa vybráme v stredu večer(do nedele) kombíčkom štyria. Plus výbava. Veľa, veľa výbavy: 2 dosky, jedna buggyna, jedny blady. Dohromady 10 kitov pre všetky typy vetra, od 5 m do 16m. K tomu kempová výbava, potraviny a pivo, ktoré v Dánsku predávajú za prohibičné ceny. Ideálnym dopravným prostriedkom na takúto cestu by bola dodávka. Nám musí vystačiť prívesný vozík.Len 1 226 km z Bratislavy zvládame cez Čechy a Nemecko za necelých 14 hodín.Príves limituje našu rýchlosť aj na skvelých nemeckých diaľniciach na pomalých 110 km/h. Prekážky na ceste predstavujú aj spolucestujúci, ktorí sa rozhodli začať testovať tekuté zásoby ešte pred príchodom na miesto, čo obmedzuje možnosť striedania sa za volantom. Nočná cestaje únavná a dlhá, na svitaní sme ale za Hamburgom, potom stáčame prudko na sever a o deviatej ráno prichádzame namiesto. Pred ubytovaním sa v kempe ideme pozrieť na spot. V rannom slnku sa pred nami otvára nekonečná pláň a naše nevyspaté oči žiaria vzrušením. Rýchlo zvládnuť check-in a poďme kitovať!

Rømø ponúka ubytovanie pre všetky kategórie turistov. Víkendové domčeky,hostely aj hotely. My sa rozhodujeme pre kemp v mestečku Lakolk na severozápade ostrova, ktorý delí od najobľúbenejšej pláže ostrova len úzky pás piesočných dún. Výborne vybavený kemp za dobrú cenu, plný kiterov. Odtiaľto je to na Sønderstrand, náš vysnívaný landkitingspot, už len 8 km

Sønderstrand

Aréna na juhozápadnej pláži Sønderstrand je rozdelená piesočnou cestou nadve časti – jedna je vyhradená pre land-sailing a druhá pre najsedavejšiu odnož kitingu – kitebuggy. Fantastické miesto s rozmermi 2,5 x 3,5 km a ideálnymi podmienkami pri vetre z ktorého koľveksmeru, umožňuje nonstop zábavu na kolieskach, či kolesách.Kitebuggy aréna v tvare nepravidelného obdĺžnika je vymedzená drevenými kolmi, na ktoré sa parkujú kity a priktorých „sídlia” kiteri, keď vietor náhodou vypne.

Kitebuggyny sú tu v drvivej prevahe, počas veterného dňa ich arénu križujú desiatky. Stretnete tu však aj landkiterov s doskami a na okrajoch arény hrdých otcov, zaúčajúcich svoje ratolesti s tréningovými drakmi. Vietor je stabilný a mierny, pri 6 m/s začíname s veľkými drakmi (13 – 14)postupne pridáva na 9 – 11 m/s, preto vymieňame kity za 8 – 10. Trochu závidíme miestnym jazdcom, ktorí jazdia výlučne s rúčkovými kitmi, bez laterálneho ťahu a s bleskurýchlymi reakciami. Sme však stredoeurópania, zvyknutí na pomalšie depowery a low-wind. Pri optimálnych podmienkach však buggyna aj s depowerom dosahuje rýchlosť 60 km/h a otáčanie na okraji arény sa rýchlo stáva niekoľkometrovým adrenalínovým driftom.

Pohoda pri jazde na tomto spote sa dá len ťažko popísať. Priťahujem bar, buggyna pridáva a predo mnou je zdanlivo takmer neohraničená plocha, zapieram sa do sedadla a za sebou nechávam brázdu rozví-reného piesku. Čistá kiterská extáza.Hodina jazdy a tracker ukazuje 27 najazdených kilometrov a maximálku 59,5 km/h. Na svetový rekord to nie je,na osobný určite. Necelé 4 hodiny jazdy a únava je maximálna. Vycerení sa ideme ovlažiť do vĺn Waddenského mora, ktoré delí od kite arény opäť len úzky pás dún,a vraciame sa do Lakolku.Večerný program je v znamení konzerovanej stravy, pár pív, prechádzky medzi dunami a hlbokého spánku. Rømø dá zabrať aj trénovaným jedincom. Ale stojí za to.V nedeľu ráno sa cestou späť pri Hamburgu zaraďujeme do dvojhodinovej totálnej dopravnej zápchy unavení, ale šťastní. O rok sa na Rømø určite vrátime.

Na Rømøs rodinou

Ak plánujete cestu na tento spot, je dobré zvážiť dlhší pobyt, krátky predĺžený víkend je fyzicky veľmi náročný.Na Rømø je niekoľko pekných miest(Lakolk, Havneby), ktoré stoja za návštevu, okrem kitingu sa môžete povoziť po celom ostrove na požičaných bikoch a pláže sú naozaj krásne. Trajektom sa môžete odviezť na okolité ostrovy,môžete si vyskúšať landsailing, aj jazdu na koni. Letné domčeky na prenájom sú často vybavené saunou, prípadne bazénom, zábavu teda môže mať celá rodina. Na pláži pri Lakolku je skvelý kiteboarding spot, na svoje si preto prídu aj šampónkári.

Spot

Rømø je ideálny spot na vietor z ktoréhokoľvek smeru. Len pri vzácnej súhre silného prílivu a západného vetra sa občasstane, že celú arénu zaplaví voda. Vtedy sa jazdiť nedá. Aktuálny stav povrchu s fotografiami nájdete na FB v skupine„Strandzustand Romo“. Aktuálny poveternostný stav na Windguru. Odporúčaná rýchlosť vetra na landkiting:6 – 10 m/s.

Nepodceniť

V letných mesiacoch si dajte pozor nasilné severské slnko a ochranu pred ním.Slnečné okuliare a krém s vysokým faktorom sú na Rømø nevyhnutné. Počítajte aj s tým, že budete mať piesok všade.To nie je metafora, naozaj ho budete mať všade. Okrem kiterskej výbavy (kity,dosky, buggyny,chrániče), nezabudnite metličku na piesok, veľa tekutín (pri aréne nie je bufet ani obchod) a základné pravidlá vyhýbania sa pri kitingu. Pri vhodných podmienkach sa totiž budete o spot deliť s desiatkami ďalších kiterov.

3najlepšie veci na landkitingu

•neutopíte sa pri ňom

•šetríte čas: po jazde zbalíte kite (bez odväzovania šnúr),sadnete si do auta (nemáte neoprén) a idete na pivo

•jazdíte od 3 m/s a keď vypne, prejdete sa vychádzkovým krokom k autu

mínusy landkitingu

•nie je tak sexi ako kiteboarding

•občas ryjete telom brázdu v zemi

•to je asi všetko

text: Peter Rolný

foto:kiteboarding.cz

Vaše komentáre

NOVÝ ČASOPIS

WINDSURFER & KITESURFER Objednať
Predplatné časopisu Biker

Surfmagazin na facebooku

Zavrieť reklamu