Surfmagazin

WIND&KITE OKULIARE MEATFLY ZADARMO K DVOJROČNÉMU PREDPLATNÉMU WINDSURFER/KITESURFER IBA ZA 29,90€!
Windsurf

Škola windsurfingu: Ako zvládnuť jazdu v nárazovom vetre.

Máte plnú plachtu a zrazu vietor vypne alebo opačne, v pohodičke si idete a zrazu poriadne priduje. Poradíme vám, ako lepšie jazdiť v takýchto extrémoch.
Laci Kobulsky

Či už ste rekreačný jazdec, alebo chodíte aj na preteky, určite to poznáte. Stane sa to každému a skôr či neskôr sa bude s vami vietor na vode pekne zahrávať. Každý nám snáď dá za pravdu, že nie je dobré byť preplachtený alebo naopak, zo všetkých síl pumpovať na vode vypadnutý vietor. Vedie to k frustrácii, únave, zraneniam a niekedy aj k nebezpečným situáciám. Naopak, stabilný vietor nám umožňuje jazdiť konštantne, dlhšie, bez prerušení a katapultov. Také šťastie však máme na vode málokedy.

Čo má teda windsurfista robiť, keď je na vode konfrontovaný s veternou dierou? Akonáhle cítite, že padáte dozadu a tlak plachty klesá, postupujte takto:

1. Zadnou rukou čo najviac pritiahnite plachtu.

2. Presuňte svoju váhu/ťažisko smerom k rahnu a do stredu dosky.

3. Proces opakujte viackrát za sebou, pričom kolená majte stále prikrčené. Jednoducho pumpujte.

Vyrovnanie sa so silnými nárazmi je trochu ťažšie, ale nie nemožné. Keď cítite, že tlak/vietor v plachte dramaticky narastá a vaše telo to trhá smerom k plachte, urobte nasledovné:

1.Čo najviac otvorte plachtu.

2. Ruky na rahne presuňte dopredu smerom k sťažňu.

3. Keď ste pripravení pokračovať v jazde, pomaly sa nakloňte smerom k vetru.

4. Znovu otvorte plachtu čo najviac, teda zadnou rukou smerom od seba.

Zvládnutie jazdy, či už v slabom vetre, alebo v nárazoch, je pre každého windsurfistu dôležité. Skúšajte predovšetkým prácu s plachtou, jej priťahovaním k sebe a odťahovaním od seba. Uvidíte, že aj malé pohyby dokážu na vode veľké rozdiely.

Vaše komentáre

NOVÝ ČASOPIS

WINDSURFER & KITESURFER Objednať
Predplatné časopisu Biker

Surfmagazin na facebooku

Zavrieť reklamu