Surfmagazin

WIND&KITE OKULIARE MEATFLY ZADARMO K DVOJROČNÉMU PREDPLATNÉMU WINDSURFER/KITESURFER IBA ZA 29,90€!
Windsurf

El Tur – spot s jedinou vlnovou plážou v Egypte!

Miesto s ideálnymi podmienkami, ktoré ponúka flat a zároveň o pár kilometrov ďalej aj nádherné veľké vlny. Navyše tu nájdete vynikajúce zázemie vďaka surfcentru, ktoré založil slovák Rasťo Marček, ktorý sa netají ambicióznymi plánmi.

rider: Max Kolpakov

Surfmagazin

El Tur je jazditeľný prakticky celoročne a hlavne je to najveternejší egyptský spot. Teplota mora neklesá pod 20 °C ani v zimných mesiacoch, priemerná teplota vzduchu sa pohybuje od 20 do 32 °C. Dobrý vietor fúka od marca do októbra (polovice novembra), vrchol sezóny je v júni až septembri.

Podľa štatistických údajov preberaných z miestneho letiska je celoročne 73-percentná pravdepodobnosť vetra s priemernou rýchlosťou 8 m/s. Od marca do októbra je to už 83 % a 9 m/s a počas top sezóny môžete rátať s 91 % pravdepodobnosťou vetra so silou 10+ m/s. Prevláda silný termický SZ (ZSZ) vietor, ktorý začína fúkať obvykle okolo deviatej ráno až do západu slnka s maximom v poobedňajších hodinách. Zriedka, najmä na začiatku a konci sezóny, fúka južný vietor, ktorý býva slabší a trvá maximálne 1 – 2 dni. Začiatočníci ho nemajú radi, pretože naženie do zálivu vlnky a vytvára menší príboj. na fotke dole: Max Kolpakov

Podmienky na jazdenie

Každého určite poteší veľká piesočná pláž s pozvoľným vstupom do vody bez kameňov, koralov a betónových mól. Ideálne podmienky pre všetky výkonnostné kategórie od rekreačných jazdcov po profíkov si tu nájdu všetci windsurfisti a kitisti. Široké piesočné pláne môžu kitisti využiť na suchý tréning. Pri brehu je úplne rovná plytká voda (offshore), ďalej je v zálive Moses bay chop do 50 cm. Vlny do 3 m sa tvoria na morskej strane poloostrova (sideshore sprava). Na otvorené more sa dostanete po oboplávaní výbežku Point, ktorý je vzdialený asi 400 m od školy.

Špecialitou revíru je Habibi beach, už zmieňovaná jediná vlnová pláž v Egypte. Je to 600 m dlhá piesočná pláž s plytkou, krásne blankytnou vodou a v dobrých dňoch s vlnami 3 – 4m (side-on sprava). Leží 2 km proti vetru severne od hotela,. Dá sa tam dostať autom alebo za 30 minút jazdou na plaváku – pekná stúpačka vo vlnách a ešte krajšie zadoboky pri návrate do Moses bay.

Za zmienku stojí aj malá plytká lagúnka s krásnou vodou pri Pointe, kde si môžete takmer v súkromí skúšať freestyle triky. Bežná výbava pre 70 kg surfistu: 95 l plavák + 5,5, resp. 85 + 4,7. No a keď fúkne, tak vybombovaná štvorka to istí!

Pre tých s dobrou kondičkou

Revír ponúka možnosti diaľkových plavieb na otvorenom mori:

Najbližia plytčina s vrakom, bočák 1,5 km od Pointu

1. ropná plošina, jemná stúpačka 4,5 km

Habibi beach, stúpačka 2,5 km

Oáza, stúpačka 10 km

2. ropná plošina, bočák 22 km

Brehy Afriky, bočák cca 28 – 32 km (robota na 2 hodinky)

Kite-isti sa na zadobok pokúšali dostať až do Šarmu (asi 100 km).

RAM surf.school windsurf CENTRUM

Centrum je otvorené celú sezónu od marca do konca októbra (inokedy iba po dohode). Zo značiek tu nájdete predovšetkým nový materiál od RRD, potom Fanatic, Vandal, N/S, Aeron, ktoré uspokoja začiatočníkov, pokročilých i vlnových jazdcov. Najmenšia vlnová plachta má 3,4 m2, najmenší plavák 72 l. Kapacita: cca 50 kompletov, 35 požičovňa + 15 úschovňa.

Windsurfingové centrum sa nachádza na súkromnej pláži hotela Moses Bay, 40 m od vody. Ponúka komplex služieb od úschovy vlastného materiálu cez požičovňu a výuku windsurfingu až po poskytovanie technického zázemia pre obchodných partnerov, prípadne organizátorov ws súťaží a dlhodobé skladovanie výbavy pravidelných návštevníkov. Vybavené je vlastnými sprchami so sladkou vodou, prezliekarňami, na streche slnečnou terasou chránenou pred vetrom s krásnym výhľadom a minibarom s chladenou pitnou vodou. Taktiež ponúka možnosť vysprchovania vlastného materiálu po dojazdení.

Špeciálna ponuka

Škola má ambíciu poskytovať individuálny prístup, učiť v malých skupinkách do troch ľudí. Ponúka vstupné týždenné kurzy pre úplných nováčikov, zdokonaľovacie kurzy pre pokročilejších aj tréningy pre vlnových jazdcov (freeride vo vlnách, nie waveriding).

Špecialitou sú diaľkové plavby, kde sa môžete spolu s inštruktorom plaviť, až kam vám strach dovolí, napr. do Afriky. Z krásnych vôd Červeného mora si odnesiete nezabudnuteľné zážitky (lietajúce ryby, veľké morské korytnačky, príp. delfíny…) Potrebujete len vlastný (krátky) neoprén, trapéz, trapézové lanká, pohár na pitnú vodu (najlepšie plastový) a 10 dní voľna. Všetko ostatné vrátane teplej vody, vetra a slniečka je už pre vás pripravené.

V týchto skvelých klimatických podmienkach plánuje centrum obnoviť aj tradičný RAM maratón, na začiatok 42 km. Hlavné budú dva, na začiatku a konci každej sezóny. Ale v prípade záujmu aj kedykoľvek počas sezóny, ak sa nazbiera minimálne šesť nadšencov.

V bezveterných dňoch si môžete užívať SUP, šnorchlovanie, tradičné vodné fajky či výlety do okolia. V blízkosti je zaujímavý záveterný svah s veľkou piesočnou dunou, kde budúci rok plánujú zaradiť medzi atrakcie aj sandboarding.

Ubytovanie v Moses bay resort

Moses bay resort nie je obrovský komplex, ale skôr veľmi príjemný hotel. Štvorhviezdičkový rezort leží na polostrove a je obklopený z jednej strany morom a z druhej lagúnou. Už vyše 15 rokov sa zameriava na windsurfistov, ktorým vie poskytnúť dokonalé zázemie. V okolí hotela si nájdu to svoje aj nesurfujúce polovičky – v blízkosti sú viaceré historické pamiatky a tiež termálne kúpele.

Moses bay resort má 56 izieb vrátane šiestich rodinných izieb plne vybavených klímou, chladničkou a TV. Tešiť sa môžete na lokálne jedlá z čerstvých rýb aj kontinentálnu kuchyňu. Samozrejmosťou je vegetariánska strava. Hotel vie prispôsobiť jedlo aj na špeciálne diéty, napr. pre celiatikov. Drink si môžete vychutnať v záhrade alebo v plážovom bare.

Kontakty:

Centrum

ramsurf.school@gmail.com

www.facebook.com/ramsurf.school

Hotel

info@mosesbayhotel.com

www.mosesbayresort.com

Vaše komentáre

NOVÝ ČASOPIS

WINDSURFER & KITESURFER Objednať
Predplatné časopisu Biker

Surfmagazin na facebooku

Zavrieť reklamu