Surfmagazin

WIND&KITE OKULIARE MEATFLY ZADARMO K DVOJROČNÉMU PREDPLATNÉMU WINDSURFER/KITESURFER IBA ZA 29,90€!
Windsurf

POZOR na to aký windsurfing plavák kupujete!

Článok je určený pre tých, ktorí s windsurfingom začínajú a ešte sa len snažia zorientovať v ponuke rôzneho jazdeného equipmentu. Žiaľ príliš často sme svedkami toho, že si v snahe o lacné riešenie kúpia taký výstroj, na ktorom vôbec nie je vhodné sa učiť surfovať.

Následne frustrovaní často končia s windsurfingom skôr než vlastne naozaj začali. Aby sa toto nestávalo, tu zopár rád.

Surfmagazin

Windsurfing je relatívne mladý šport a dosky za posledných asi 10-15 rokov prekonali (našťastie) významný vývoj. Týka sa to prakticky všetkých segmentov, od wave dosiek, cez rýchlostné špeciály, freeride, freestyle.. až po začiatočnícke a školské boardy.

Pre začiatočníkov a mierne pokročilých je dôležité, aby doska bola stabilná, dobre sa otáčala a stúpala proti vetru.

Stabilitu zabezpečuje dostatočný výtlak a celková šírka dosky. Samozrejme aj ďalšie parametre, ako tvar hrán atď, ale objem a šírka sú atribúty, podľa ktorých je možná základná orientácia.

Dnešné moderné školské (=začiatočnícke) dosky majú objem (=výtlak) 180-230 litrov. Pre chlapa s hmotnosťou 100+kg určite doporučujeme dosku s výtlakom na hornej hranici. Ľahšie konštrukcie môžu použiť aj dosku napr. 180-litrovú, ani im však nedoporučujeme začať sa učiť na doskách menších, iných, ako určených pre začiatočníkov. Šírku majú tieto dosky v intervale 80-100cm a majú štandardne stredovú plutvu, ktorá prispieva ani nie tak k stabilite dosky, ale najmä k tomu, aby surfistu nezanášalo a aby mohol lepšie stúpať proti vetru. Pri takomto vybavení je podľa našich skúseností učenie zábava, surfista nemusí zápasiť s rovnováhou, môže sa oveľa viac sústrediť na plachtu a jazdu samotnú.

Na opačnej strane stoja dosky, ktoré sú svojimi parametrami pre začiatočníkov nevhodné. Sú to dosky úzke, vratké, s nedostatočným výtlakom. Patria sem všetky dosky s výtlakom menším ako 160-180 litrov, nemajú strednú plutvu a so šírkou menšou ako 75-80cm. Viackrát som sa stretol, napr. aj tu na portáli v Burze, s ponukou, keď niekto predával napr. 15 rokov starý 120-litrový Mistral so šírkou 58cm, ako dosku akože vhodnú aj pre začiatočníka. Apelujem teraz na všetkých, ktorí takéto staré dosky niekde v pivnici ešte máte, nepredávajte ich začiatočníkom! Nenaučia sa na tom surfovať. Takáto doska je aj zadarmo drahá!

Pozor tiež na dosky typu formula, to sú dosky so šírkou 100cm a výtlakom často cez 150 litrov. Sú to však špeciály výhradne pre veľké plachty 9-12m2, na ktorých sa dá zmysluplne jazdiť prakticky len v sklze ostro proti vetru, jazda na všetky ostatné kurzy vyžaduje jvysokú azdeckú zručnosť. Sú to dosky nevhodné pre začiatočníkov a mierne pokročilých surfistov. Rovnako ako rôzne hybridy spred asi 10 rokov, kam žiaľ patrí aj olympijský špeciál, ktorý prakticky nikto nepoužíva, okrem tých zopár pretekárov, čo vidia svoje šťastie v okruhových jachtárskych pretekoch na windsurfe. Bežne na vode ich však nevidíte.

Rovnako sa pre začiatočníkov nehodia alebo hodia len veľmi obmedzene veľké freeride dosky. Tieto majú u najväčších modelov často objem 160 a viac litrov a šírku 80-90cm. Nemajú však stredovú plutvu, čo začiatočníkovi zvykne významne chýbať. S istými obmedzeniami ich však ľahkí a koordinačne zdatní začiatočníci môžu použiť. Ale tu tiež opatrne. Napr. môj starší syn sa na takejto doske naučil surfovať, mal vtedy 8-9 rokov a asi 30kg. Mladšiemu synovi by však takáto doska nestačila, učím ho na bežnej 220 litrovej školskej doske so stredovou plutvou.

Pri absolvovaní prvých krokov na doske sa surfista postupne naučí otáčať sa proti vetru aj po vetre a jazdiť na rôzne kurzy. V tejto chvíli nálepku „začiatočník“ prelepuje inou, s nápisom „mierne pokročilý“. Podľa našich skúsenosti z Board Academy to trvá 5-10 dní. Následne mierne pokročilý surfista/surfistka už nie je odkázaný na školskú dosku. Dokáže lepšie stúpať a efektívne využívať hranu plaváku, teda vie si nastúpať aj bez stredovej plutvy. Začína zvládať silnejší vietor a učí sa nové prvky. Tu sa nám u dospelých osvedčujú moderné dosky s výtlakom okolo 150-160 litrov, u ľahších a športovo pripravenejších aj menšie. Tento typ dosky sa už oplatí aj vlastniť, nielen si ju požičiavať. Mierne pokročilý surista (surfistka) vie, či ho windsurfing chytil. A takáto doska vydrží mnoho sezón. V slabom vetre sa aj pri vyššej pokročilosti jazdca na nej dá skvele povoziť a naučiť sa mnoho nových trikov a jazdeckých techník. Na rozdiel od školskej dosky, ktorú určite nedoporučujeme kupovať, najmä preto, že aj priemerne zdatný jazdec ju po pár dňoch dobrej inštruktáže výkonnostne prekonáva a následne je mu zbytočná. Tu je omnoho praktickejšie, tak z hľadiska financií ako aj rýchlosti progresu, absolvovať prvé kroky na surfe vo windsurfovej škole, ktorá vhodným equipmentom disponuje. S dobrým inštruktorom za pár dní školskú dosku nepotrebujete.

U mierne pokročilých detí, ktoré windsurfing oslovil, máme výborné skúsenosti s menšími detskými doskami s výtlakom 115-120 litrov, ktoré majú aj stredovú plutvu. Sú dostatočne „malé“, aby boli ovládateľné aj pri detskej hmotnosti, ale vďaka stredovej plutve ešte dobre držia výšku. Pozor, ani tu nemyslíme staré úzke dosky, ktoré sú vratké! takéto moderné dosky majú šírku 65-70cm.

Kam majú viesť tu uverejnené informácie? Určite sa chceme vyhnúť tomu kohokoľvek presviedčať, že si musí kúpiť posledný model nejakého konkrétneho výrobcu. Vôbec nie. Na učenie a zvládnutie základov veľmi dobre vedia poslúžiť aj napr. 5-ročné dosky. Úmyselne neodkazujeme na konkrétne značky, dnes ponúkané školské dosky rôznych výrobcov tieto parametre väčšinou spĺňajú.

Aj keď všeobecne neradi vymedzujeme negatívne, predsa len chceme varovať pred kúpou starých úzkych dosiek. Aj keby boli zachovalé v top stave, tieto na surfovanie vhodné nie sú.

Ak ste si nejakú dosku vyhliadli, či už novú alebo aj „second hand“ niekde na internete, a chcete sa poradiť, radi vám povieme náš názor. Napíšte nám na info@boardacademy.sk, doplňte základné údaje o tom, kto má dosku používať, čo všetko už vie a čo sa chce naučiť, tiež kde plánujete jazdiť. Poznáme osobne skoro všetky bežne dostupné dosky, radi vám môžeme poradiť na základe našich vlastných skúseností.

Vaše komentáre

NOVÝ ČASOPIS

WINDSURFER & KITESURFER Objednať
Predplatné časopisu Biker

Surfmagazin na facebooku

Zavrieť reklamu