Surfmagazin

WIND&KITE OKULIARE MEATFLY ZADARMO K DVOJROČNÉMU PREDPLATNÉMU WINDSURFER/KITESURFER IBA ZA 29,90€!
Windsurf

Koľko spír je vhodných pre tvoju vlnovú plachtu?

Wave plachty nie sú určené len do vĺn, ale jazdíme ich aj na jazerách a rybníkoch pri silnejšom vetre. Zlaté pravidlo hovorí, že od veľkosti 5,3 a menej fungujú pre priemerného jazdca najlepšie práve vlnové plachty. V poslednom čase sa roztrhlo vrece s výrobcami plachiet, ktorí do svojho portfólia zaradili troj-spirové plachty. Pomotali tak hlavy nám všetkým, ako keby nestačila dilema štyri alebo päť spír. Ktorá je tá správna?


Surfmagazin

Jason Diffin – Goya Sails

Troj-spirové plachty sú jednoznačne najľahšie. Súvisí to so samotným počtom spír. Určite by som s nimi nešiel na speed preteky, ale v obratoch sú veľmi interaktívne a na pocit sú ľahké ako pierko. Všeobecne platí, čím menej fín, tým viac spír na plachte. Napríklad k jednofinovej freeridovej alebo freewave doske je ideálny počet spír na plachte 5 a viac. Takéto plachty stabilizujú a zrýchlia priamočiaru jazdu. Ak používate viacfinové dosky (3 finové-thruster, 4 finové-quad) a veľa carvujete a robíte množstvo otočiek, potom by som odporučil troj-, štvor-spirové plachty, ktoré sú ľahšie.

Robert Stroj – Neil Pryde

Troj-spirové plachty sú jednoznačne o váhe a pocite ľahkosti. Sú to primárne plachty do side-on podmienok so stabilným vetrom, ako je napríklad na Hookipe. Ich obrovskou nevýhodou je zatiaľ veterný rozsah. Väčší počet spír znamená stabilnejší profil plachty pri nerovnomernom vetre. Troj-spirové plachty sú akési „špeciály“, podobne ako race plachty. Netvrdím, že sa s nimi nedá skákať, ale nie je to ich typická „živná pôda“. Takisto si ich viac užijú ľahší jazdci. Všetky typy plachiet s rôznymi počtami spír majú dnes svoje pevné miesto na trhu a závisí iba na mieste a podmienkach, v ktorých najčastejšie jazdíte.

Andy King – Pro rider

Som tvrdohlavý zástanca päť-spirových plachiet, lebo milujem skoky do stratosféry, no možno preto som bol veľmi zvedavý na vlastnú skúsenosť s troj-spirovými plachtami. Nie je pochýb o tom, že viac spír vyžaduje od jazdca menej úsilia preniesť silu vetra na rýchlosť dosky. Napriek tomu som bol milo prekvapený, ako dobre trojspirové plachty rozbehnú dosku pri poryve vetra. Na troj-spirových plachtách sa mi veľmi páči ich neutrálnosť. Tým, že sú mäkké, sú naozaj neutrálne a pri down the line jazde poskytujú jazdcovi nekonečné možnosti manévrovania. Perfektne fungujú pri cutbackoch, keď otvorením plachty „vypnete“ silu vetra a užívate si čistý surf style dole po vlne. Pokiaľ mi však moje kolená a chrbát dovolia, zostanem pri mojej osvedčenej päť-spirovej klasike.

Vaše komentáre

NOVÝ ČASOPIS

WINDSURFER & KITESURFER Objednať
Predplatné časopisu Biker

Surfmagazin na facebooku

Zavrieť reklamu