Surfmagazin

WIND&KITE OKULIARE MEATFLY ZADARMO K DVOJROČNÉMU PREDPLATNÉMU WINDSURFER/KITESURFER IBA ZA 29,90€!
Windsurf

WINDSURFING na priehrade VEĽKÁ DOMAŠA

Domaša, taktiež známa ako Zelená perla východého Slovenska je vodné dielo vybudované na rieke Ondava približne 50km severovýchodne od mesta Prešov. Je to štvrtá najväčšia vodná nádrž na Slovensku. Vybudovaná bola v rokoch 1962 až 1967 a pri jej výstavbe bolo zatopených 6 obcí. Po jej naplnení vznikla 14km dlhá vodná plocha s maximálnou šírkou 4km. Napriek tomu, že brehy sú lemované nízkymi kopcami, poskytuje Domaša výborné podmienky pre windsurfing.
Surfmagazin

Pri pohľade na Domašu na mape je vidieť, že táto nádrž nemá charakter „veľkej mláky“, ale vyzerá skôr ako rozšírenie rieky Ondavy, ktorá sa do Domaše vlieva v severnej časti priehrady pri obci Turany nad Ondavou a vyteká z nej za hrádzou v južnej časti, neďaleko obce Malá Domaša, v ktorej sa nachádza ešte malá vyrovnávacia vodná nádrž. Domaša je domácimi návštevníkmi rozdeľovaná na Stropkovskú (severnú) a Vranovskú (južnú) časť. Vody v severnej časti sú prevažne plytšieho charakteru celková plocha je užšia ako v južnej časti, v ktorej sa nachádza najširšie a najhlbšie miesto priehrady. Na brehoch Domaše sa nachádza päť veľkých rekreačných stredísk (Valkov, Nová Kelča, Holčíkovce, Poľany, Dobrá) a niekoľko menších chatových osád (Petejovce, Dúbrava, Zajačia debra, Zelená lagúna, Bogárka).

Windsurfing na Domaši 

Na území Domaše prevládajú severné a severozápadné vetry, výrazné zastúpenie majú aj vetry juhozápadné a juhovýchodné. Východné a západné vetry sú ojedinelé, čo vôbec nie je na škodu, pretože tieto smery na Domaši nie sú dobre jazditeľné. Najlepšie jazditeľné sú smery (v poradí od najlepšieho): S, SZ, J, JV, JZ. Severovýchod a východ fungujú len na niekotrých miestach. Severné smery sú charakteristické výraznou silou a chladom, prichádzajú väčšinou počas chladnejších dní. Južné smery nezvyknú dosahovať až takú silu ako severné, narozdiel od severnch sú však príjemné teplé. Z hľadiska výskytu vetra sú na windsurfing najvhodnejšie jarné (apríl, máj, jún) a jesenné (september, október, november) mesiace. V letných mesiacoch je veterných dní menej. V zimnom období zvykne Domaša zamrznúť, avšak nemusí to byť každý rok pravidlom. Zamrznutú Domašu je možné pri dostatočnej hrúbke ľadu využiť na icesurfing, kitewing, alebo snowkiting. V prípade, že vodná hladina nie je zamrznutá a teplota ovzdušia sa vyšplhá nad nulu, nie je nič nezvyčajné vidieť na vode niektorých ws-závislákov aj v zimných mesiacoch. Priemerná teplota vody v letných mesiacoch je 20°C, bežne ale počas leta teplota dosahuje hodnoty v rozmedzí 23 – 26 °C. Na jar a na jeseň sa zvykne teplota pohybovať medzi 10 – 18 °C. Výška vodnej hladiny je závislá na prítoku Ondavy a má kolísavú tendenciu. V závislosti na tejto výške sa menia podmienky vstupu do vody ako aj vzdialenosť medzi protiľahlými brehmi. Bežný výkyv vodnej hladiny počas jedného roka sa pohybuje okolo jedného až piatich výškových metrov. Zmena vzdialenosti medzi protiľahlými brehmi je najmarkantnejšia v plytšej stropkovskej časti. Windsurfingová sezóna na Domaši bežne začína v marci a končí v novembri. V prípade teplých zím môže sezóna trvať celoročne. Mimo letných mesiacov sa samozrejme jazdí v neoprénoch. Letná turistická sezóna je v mesaicoch júl a august. Tieto mesiace sa vyznačujú pomerne vysokou návštevnosťou (mnoho ľudí na plážach aj vo vode). Mimo letnej sezóny Domašu navštevujú len rybári a chatári a v rekreačných strediskách, na plážach a vo vode je minimum ľudí. Problémy s rybármi existujú na všetkých spotoch, ale vzájomnou toleranciou alebo pravidlom múdrejší ustúpi sa dajú eliminovať.

Na Domaši existuje niekoľko yacht klubov, ktoré zastrešujú okrem jachtingu aj windsurfing a každoročne sa na Domaši koná niekoľko ws pretekov, najznámejšie sú preteky Slovenského pohára windsurfingu a maratón 15 míľ Domaše. V súčasnej dobe na Domaši neexistuje žiadny špecializovaný windsurfing klub, ani požičovňa. Aktuálnu poveternostnú stiuáciu zatiaľ nie je bohužiaľ možné zistovať online kvôli absencii webkamery a meteorologickej stanice.

Spoty
Windsurfovať sa dá v zásade všade, kde je priateľský vstup do vody. V praxi to znamená, že to bude možné z každého rekreačného strediska s plážou, alebo z niektorej chatovej osady. Zatiaľ čo z chatových osád štartujú len surfisti z radov miestnych chatárov, rekreačné strediská sú otvorené komukoľvek, ale nie všetky poskytujú pre windsurfing rovnaké podmienky. V nasledujúcom prehľade sú uvedené jednotlivé Domašské spoty podľa ich obľúbenosti.

1. Polostrov Krym
Z hľadiska windsurfingu sa jedná o najvýznamnejšie miesto na Domaši. Vietor tu fúka hneď pri brehoch čo umožňuje bezproblémové štartovanie. Vstup do vody je v prípade dostatku vody po skalnatom spevňujúcom násype, alebo po schodoch a pri nižšej hladine vody je vstup z piesočnej pláže. Celý polostrov je rovinatý a miesta je tu dosť a aj keď sa tu zíde niekoľko desiatok windsurferov, každý má dosť miesta pre rozloženie svojej výbavy (windsurfovej). Počas letnej sezóny okupujú značnú časť karavany a stany, ale aj tak je na Kryme vždy dosť miesta. Krym leží hneď pri ceste I/15, približne 2 km južne od odbočky do Novej Kelče. Prístup autom je tým pádom bezproblémový a auto je možné pristaviť až tesne k miestu štartu. Z vetrov na Kryme fungujú všetky smery, okrem východu a západu. Najlepšie jazditeľné sú S, SZ, J, JV. Severné smery sú väčšinou razantnejšie, južné smery sú zase vhodnejšie pre milovníkov väčších vĺn, ktoré sa pri južnom vetre na Krym valia z najširšej časti Domaše a môžu dosahovať výšku okolo pol metra. Toto miesto má windsurfové čaro a kto ho raz skúsi, inam na Domaši surfovať už nepôjde. Pri kvalitnej predpovedi sa tu zvykne zísť aj niekoľko desiatok windsurfistov, ale miesta je tu vždy dostatok, na vode aj na brehu.

2. Eva
Ďalší obľúbený spot sa nachádza priamo v stredisku Eva a je vyhľadávaný hlavne milovníkmi dlhých jázd s minimom obratov, pretože toto miesto sa nachádza v najširšej oblasti Domaše. Na natrimovanie plachiet a štart je možné nájsť niekoľko miest, najviac využívané je centrum strediska pri lodenici, alebo lokalita pri stredisku SAW (2b v mape). Nevýhodou centra strediska je štart z malej zátoky, v ktorej býva vietor značne zoslabený a počas letných mesiacov tu môže byť aj problém nájsť vhodné miesto pre natrimovanie plachty. Lepší výjazd a manévrovací priestor poskytuje lokalita pri stredisku SAW, ktorá sa nachádza pri autokempingu. Príjazd na Evu je bezproblémový, do strediska sa odbočuje z cesty I/15. Odbočka je označená návestím R.O. Holčíkovce. Po odbočení pokračuje asi 500 metrová cesta k rázcestiu. Po odbočení vpravo sa po niekoľkých metroch objaví centrum strediska, kde je potrebné zaparkovať auto na parkovisku pri bufetoch, alebo na okraji cesty pri lodenici. Materiál je potrebné k vode preniesť ručne, autom sa na pláž nedá dostať. Najlepšie je zastaviť práve pri spomínanej lodenici (najväčšia budova na pláži) a štartovať z tohto miesta, ktorého výhodou je že sa nachádza na okraji zátoky, čím sa výrazne uľahčí výjazd. K stredisku SAW je potrebné na rázcestí odbočiť vľavo a pokračovať po ceste približne 700 metrov až takmer na koniec strediska, kde sa nachádza autokemping a pri ňom aj stredisko SAW. Autom sa dá dostať až takmer k vode a nie je problém nájsť si tu vhodné miesto pre natrimovanie plachty a štart. Na Eve sú jazditeľné všetky smery vetra, dokonca aj na Domaši problémový V a Z sú tu zjazdné. Najlpešie podmienky však poskytuje J, JV, S, SZ.

3. Dobrá 
Dobrá leží oproti Eve a pre windsurfing sú tu podobné podmienky – surfovanie na takmer všetky smery vetra a na najširšej časti vodnej plochy. Nevýhodou tohoto spotu je štart z veľkej zátoky, z ktorej je potrebné vysurfovať na otvorenú vodnú plochu. Na Dobrej v drvivej väčšine vídať windsurferov z miestnych chatových osád, ktoré sa nachádzajú mimo Dobranskej zátoky a miestni tu štartujú priamo na otvorenej vodnej ploche. V prípade, že chce niekto predsalen zavítať na tento spot, k príprave materiálu a štartu môže využiť verejne prístupné plochy na oboch brehoch zátoky. Na západnej strane zátoky je možné štartovať z autokempingu, odkiaľ je ale nutné prejsť takmer celú zátoku. Autokemping je viditeľný z hlavnej cesty a parkovať je možné priamo v kempe a býva tu aj dosť miesta na prípravu materiálu. Na východnej strane je možné využiť malú pláž s piesočným vstupom do vody, auto je nutné zaparkovať na kraji cesty awindsurfový materiál preniesť pár metrov k vode. Táto pláž je v porovnaní s autokempingom bližšie k vyústeniu zátoky, preto je pre štart vhodnejšia. Pre výjazd zo zátoky je najvhodnejší vietor južných smerov. Mimo zátoky potom najlepšie podmienky poskytuje J, JV, S, SZ, ale zjazdné sú takmer všetky smery.

4. Úžina
Toto miesto je známe hlavne windsurfistom zo stropkovskej časti Domaše, nachádza v stredisku Valkov. Tento spot sa nachádza v najužšom mieste Domaše, podľa čoho vlastne dostal medzi lokálmi pomenovanie Úžina. Prírodné podmienky tomuto miestu dodali čaro vďaka vzniku dýzového efektu, vďaka ktorému tu vždy fúka o niečo zosilnený vietor ako v okolitých miestach. Pre využitie tohoto spotu je potrebné zastaviť na začiatku strediska Valkov ležiaceho asi 7km od cesty I/556, z ktorej je potrebné odbočiť pri smerovej tabuli navádzajúcej do obcí Bžany a Lomné a pokračovať spomínaných 7km (cesta miestami pripomína tankodróm) až do rekreačného strediska. Na parkovanie je dobré využiť hneď prvé parkovacie miesta na novovybudovanom parkovisku. Všetok materiál je potom potrebné zniesť z parkoviska na pláž, kde je dostatok priestoru pre natrimovanie plachiet. Ideálne je presunúť sa čo najbližšie k požičovni vodných bicyklov a člnov Valkovskej lodenici, ktorá sa nachádza takmer v úžine. Po štarte je potrebné do Úžiny vystúpať (resp. odpadnúť) niekoľko metrov smerom na sever. Samozrejme je možné pre štart využiť akékoľvek voľné miesto na Valkove alebo Tíšave a do úžiny dosurfovať, avšak je nutné mať na pamäti, že vietor mimo Úžiny býva podstatne slabší, takže cesta za poriadnym vetrom sa môže pekne pretiahnúť. V Úžine fugnujú len vetry severných smerov, čo je najväčším handycapom tohoto spotu. V prípade južných vetrov je vhodné pouvažovať o presune na Krym, pretože južák, v ktorom sú na Kryme všetci v sklze, rozhýbe v úžine len majiteľov plachiet 10m2 a viac.

5. Nová Kelča 
Najslabšie podmienky pre windsurfing sú v stredisku Nová Kelča a v prevažnej väčšine tu surfujú len miestni chatári. Handicapom tohoto spotu je slabšia sila vetra všetkých smerov v porovnaní s Úžinou, alebo Krymom a taktiež vysoká obľúbenosť strediska rybármi. Spot je ideálne využiť v prípade extrémne silného vetra. Vietor ktorý windsurfer so svojou najmenšou plachtou nie schopný jazdiť na Kryme, na Kelči zvládne a zajazdí si. Toto pravidlo ale platí pri skutočne vysokých hodnotách rýchlosti vetra, v ostatných prípadoch je vždy lepšie využiť Krym. Prístup do strediska je z hlavnej cesty I/15, odbočka do Novej Kelče je značená. Po odbočení je potrebné hneď na prvej križovatke odbočiť vľavo a pokračovať rovno asi kilometer až k centrálnej pláži s parkoviskom. Autom sa na pláž nedá dostať, takže je nutné využiť parkovisko a všetok materiál na pláž preniesť ručne. Na pláži býva miesta dosť, ale je dobré predísť konfliktom s rybármi nájdením dostatočne vzdialeného miesta. Na Novej Kelči najlepšie fungujú severné vetry, S, SZ, SV. Južné vetry sú jazditeľné, sú však dosť deravé. Záver Domaša je vďaka svojej prírode ozajstnou perlou východného Slovenska a zároveň poskytuje široké možnosti športového vyžitia, windsurfing nevynímajúc. Napriek kopcom, ktorými je Domaša obkolesená, netrpí na nedostatok vetra. Ak sa aj občas stane, že veterná predpoveď nevyjde je na Domaši široká škála ďalších možností okrem windsurfingu. Okolité lesy sú stvorené pre turistiku a cykloturistiku a v rekreačných strediskách je možné si zahrať tenis, plážový volejbal, nohejbal a v prípade oddychových dní je možné využiť vyhliadkovú plavbu súkromnou jachtou. Z hľadiska windsurfingu je najvýznamnejším spotom polostrov Krym, kde sa schádza najpočetnejšia skupina domašských windsurferov z Prešova, Košíc, Stropkova, Vranova nad Topľou, Bardejova, Spišskej Novej Vsi, Popradu a ďalších miest východného Slovenska. Windsurferi z ostatných kútov Slovenska alebo Českej republiky sa tu objavia len výnimočne, odporúčam preto všetkým aspoň raz na Domašu zavítať, spoznať jej krásne zákutia a samozrejme perfektne zasurfovať.

Vaše komentáre

NOVÝ ČASOPIS

WINDSURFER & KITESURFER Objednať
Predplatné časopisu Biker

Surfmagazin na facebooku

Zavrieť reklamu