Surfmagazin

WIND&KITE OKULIARE MEATFLY ZADARMO K DVOJROČNÉMU PREDPLATNÉMU WINDSURFER/KITESURFER IBA ZA 29,90€!
Foto

Sarah-Quita Offringa. Najlepšia windsurfistka na svete.

Jedna z mála žien, ktorej sa podarilo presadiť sa v mužskom svete windsurfingu. Jazdiť začala už ako trojročná a dnes patrí k tým najlepším. Už štvrtýkrát za sebou získala titul najlepšej freestylistky v celkovom poradí ženského svetového rebríčka PWA. Pred pár rokmi začala jazdiť aj slalom a tento rok v ňom porazila najväčšie harcovníčky ako sú Karin Jaggi či Valérie Arrighetti. Sarah-Quita Offringa nám porozprávala o ženskom pohľade na windsurfing.

Surfmagazin

Sarah, na začiatok taká klasická úvodná otázka: Mohla by si sa nám nejako uviesť, predstaviť sa? Odkiaľ vlastne si, kde momentálne žiješ a kedy si sa narodila?
Ahojte, volám sa Sarah-Quita Offringa a narodila som sa 4. júla 1991. Žijem na jednom z karibských ostrovov, ktorý sa volá Aruba. Momentálne surfujem sedem rokov. Vo všeobecnosti veľmi rada športujem, čím nemyslím len windsurfing. Rada si zahrám tenis, rada plávam a bicyklujem.

Pamätáš si na deň, keď si sa prvýkrát stretla s windsurfingom? Kedy to približne bolo a ako sa to celé udialo? Kedy si mu definitívne podľahla?
S windsurfingom som začala, keď som mala deväť rokov, spolu s mojím bratom. Keďže žijem a vyrastám na ostrove obklopenom vodou, raz moja mama povedala, že by som mala skúsiť nejaký vodný šport. A tak sa to celé začalo – tu medzi rybármi a ich loďkami.

Ako si sa dostala k svojmu prvému nádobičku? Ako vyzeral tvoj prvý plavák, čo to bolo za značku? Akú si mala vtedy plachtu?
Môj prvý plavák bol F2 AIR s 85 litrami .Ten plavák som mala veľmi rada, na ňom som dala prvé vulcany či spocky. Ak si dobre pamätám, plachta bola od Neilprydu ZONE 4,7.

Sarah, ako vyzerá tvoj život? Si známa profi windsurfistka. Odráža sa tento fakt nejakým spôsobom na tvojom živote? Pracuješ niekde alebo ťa živí windsurfing?
Nie, ja z windsurfingu zatiaľ nežijem, to by teda bolo J! Stále chodím do školy. Posledné dva roky som sa v apríli zúčastňovala na Havaji profi fotenia s Neilpryde a Starboard teamom/tímom. A štyrikrát som bola na Kanárskych ostrovoch, ale to všetko počas mojich letných prázdnin od júna do augusta. Ináč som neustále na Arube, kde trénujem freestyle a slalom.

Sarah, myslíš si, že je rozdiel medzi mužským a ženským windsurfingom? Máte to vy baby ťažšie? Prečo je tak veľa profi windsurf jazdcov mužov, kým žien tak málo?
Celé to je pekne vidieť na úrovni mužského a ženského freestylového pohára. Neviem presne prečo, ale ja sa snažím tomu mužskému štýlu jazdy čo najviac priblížiť. Muži sú oveľa súťaživejší, viac si to medzi sebou rozdávajú – či už na vode, alebo aj v inom športe. Myslím si, že baby to robia v prvom rade pre seba, až potom, kdesi ďaleko je nejaká súťaž.

Je rozdiel medzi ženským a mužským freestylom? Dávate na vode aj iné triky ako muži? Alebo je to o tom istom?
Úroveň mužského freestylu je definitívne na vyššej úrovni, a to hlavne pre tú súťaživosť medzi chlapmi ako takými. Tlačia sa a idú do extrémov, neustále vymýšľajú nové a nové triky, proste idú na 200 percent. Muži letia vyššie a ďalej.

Myslím si, že u žien je to aj o nejakých psychických blokoch. Boja sa skákať nové veci, ísť do extrému… Nemyslíš, že je to tak? Nebojíš sa, keď sa učíš nejaký nový trik? Nebojíš sa zranení? Akú máš s nimi skúsenosť?
No dobre, ale pozri sa na Daidu a Iballu Moreno sú to „len” ženy a ľavou zadnou dávajú double forwards či iné pekelné skoky. Jasné, že na začiatku pri učení nových trikov ten strach bol, ale časom som pochopila, že do toho ísť proste musím. Ísť na plné gule, bez strachu. Potom zistíte, že keď to raz dáte, či to je flaka, alebo goyters, budete z toho mať parádnu zábavu. Momentálne ich bez problémov skáčem a pocit, ktorý pri nich prežívam, milujem!!! Dodnes som sa pri windsurfingu nijako vážne nezranila. Možno nejaké zlé pády, škrabance na nohách či sekance po mojej fine, ale to je všetko.

Sarah, čo ťa tlačí dopredu? Máš nejakú zvláštnu motiváciu pri učení nových trikov? Čo myslíš – je to v hlave alebo v nohách?
U mňa je všetko o hlave!!! Chcem byť stále lepšou a lepšou, ako momentálne som!!! Užívam si windsurfing plnými dúškami, a to hlavne keď jazdím spolu s bratom, ktorý je omnoho lepší. To je tá správna motivácia, ísť s ním na plný plyn a snažiť sa mu aspoň sčasti vyrovnať.

Vyber si freestyle, freeride alebo wave… Čo uprednostňuješ? A prečo?
Vyberám si všetky tieto disciplíny!!! Freestyle robím najčastejšie, ale aj wave je cool! Problém je, že na Arube nie sú vlny. A speed? Je to veľký rozdiel oproti freestylu či wave. Ísť šialenou rýchlosťou po vodnej hladine… Fuuu, preto je windsurfing taký úžasný, lebo s ním môžeš robiť toľko rozdielnych vecí, jednoducho si vyberieš, na čo máš práve chuť.

Ako je to u teba s windsurfingovými súťažami? Navštevuješ ich, lebo to chceš a baví ťa to, alebo je to povinná jazda kvôli tvojim sponzorom? Čo si myslíš o súťažiach ako takých, sú pre teba dôležité?
Počas roka musím absolvovať minimálne dve súťaže kvôli mojim sponzorom, ale pozor, ja ich chcem navštevovať. Baví ma súťažiť J. Súťaž je pre mňa dôležitá, lebo ma posúva ďalej, tlačí ma to byť lepšou.

Čo je podľa teba na windsurfingu najťažšie? Môžeš nám opísať voje pocity pri dobrej jazde na tvojej doske? Ako veľmi je pre teba windsurfing v živote dôležitý?
V podstate momentálne je celý môj život o windsurfingu. Každý víkend som na pláži a trénujem. Vďaka windsurfingu som sa zoznámila s množstvom nových ľudí, ktorí sa stali mojimi priateľmi. Je to pre mňa aj istý relax, sloboda pri surfovaní je čarovná.

Sarah, čo bolo pre teba pri učení windsurfingu najťažšie? Máš nejakú métu alebo cieľ v tomto športe?
Pre mňa v minulosti bol najväčší problém zavesiť sa do trapézových laniek. Momentálne vo freestyle je to trik shaka, ktorý je fakt ťažký, ale už ho skočím, a problém mi robí dopad pri triku burner.

Aký jazdíš momentálne materiál? Koľko vážiš a akú litráž jazdíš? Ako často v roku meníš svoje nádobičko?
Čo sa týka plaváku, jazdím STARBOARD FLARE 88 litrov k mojim 70 kilogramom. Tento plavák je najlepší! A plachty, je to NEILPRYDE EXPRESSION 4,7 a taktiež NEILPRYDE ALPHA 4,5, ktorá je veľmi silná. Materiál mením raz ročne.

Máš vo windsurfingovom svete nejaký idol či „guruho”?
Fandím môjmu bratovi Quincymu. Ale určite sú to aj chlapci z Bonaire, a to Taty a Tonky Frans, Kiri, ale aj Gollito, kvôli ich štýlu na vode ale aj mimo nej.

Sarah, máš nejaké svoje životné motto alebo heslo?
Mám, je úplne jednoduché, ale aj úplne pravdivé: Všetko je možné!!!

Som presvedčený, že si navštívila množstvo windsurfingových spotov. Máš nejaký, ktorý by si nám odporučila?
Zatiaľ som jazdila iba Havaj, Sylt a Kanárske ostrovy. Havaj je krásny a veľmi dobrý wave spot. Musím sa priznať, že mojím najobľúbenejším miestom a zároveň windsurfingovým spotom je Fuerteventura. Azúrovo modrá voda, silný vietor a krásne pláže, každý si tam príde na svoje. Rada by som navštívila exotické miesta, ako sú Tahiti či Maurícius.

Chceš niečo odkázať slovenským a českým windsurfistom, teda našim čitateľom?
HEEEJ, čo sa deje? Nech žije naše hnutie, hnutie windsurfing!!!!

Toto je posledná a naozaj trošku iná otázka. Ak by si s ňou mala problém, prípadne na ňu nechcela reagovať – nemusíš! Sarah, čo ťa robí smutnou či znechutenou, keď sa pozeráš okolo seba…politické hry, okupácia Iraku, vojna v Gruzínsku alebo hladomor v Afrike a ďalšie veci. Viem, že to nie je téma do windsurfingového časopisu, ale predsa, mali by sme sa baviť aj o veciach, ktoré sa tu okolo nás dejú, nemyslíš?
Wooow… je veľa vecí, ktoré sa dejú okolo nás a sú šialené… Čo sa týka hladu v Afrike, myslím, že je to naozaj zlé. Momentálne je tam veľa organizácií, ktoré sa to snažia zmeniť, no napriek tomu tam treba ešte stále veľa ľudí, ktorí by pomáhali. Ja viem, je jednoduché o tom len tak hovoriť. A vojny? Tam toho veľa nezmeníme, ľudia sú proste takí. Mali by sme ísť s vierou za naším bohom. 

 

Vďaka za rozhovor. Nech ti to jazdí. Držíme palce!

 

 

 

Vaše komentáre

NOVÝ ČASOPIS

WINDSURFER & KITESURFER Objednať
Predplatné časopisu Biker

Surfmagazin na facebooku

Zavrieť reklamu