Surfmagazin

WIND&KITE OKULIARE MEATFLY ZADARMO K DVOJROČNÉMU PREDPLATNÉMU WINDSURFER/KITESURFER IBA ZA 29,90€!
Windsurf

WS trik – Flaka

Viete, ako na Flaku?
Laci Kobulsky

Na začiatok potrebujete dostatočnú rýchlosť v jazde na bočný kurz /v pravom uhle na smer vetra/. Rozšírte úchop, zadnú ruku posuňte na rahne dozadu. Odveste sa z trapézu a postavte sa sponad vody viac nad dosku.

Nájdite si menšiu vlnku smerom po vetre a karvujte smerom na jej zadnú časť. Udržujte dosku vo vodorovnej polohe a telo nad doskou.

Počas rezania oblúka po vetre pokrčte kolená, extrémne zavrite plachtu a posuňte ju mierne dozadu, aby ste si vytvorili priestor na jej švih dopredu.

Tesne pred odrazom prejdete z hrany dosky na jej plochu.

Po odraze ťahajte dosku hore pokrčením prednej nohy. Vo vzduchu pokrčte zadnú nohu, pričom prednú vystriete, aby ste dostali špičku dosky do vody /toto rýchle strihnutie nohami robíte aj vo volcane, speed loope a mnohých ďalších trikoch/. V tejto fáze je veľmi dôležité, aby ste špičku dosky zapichli do vody v opačnom náklone dosky, ako používate pri klasickom skoku, teda náveterná hrana smeruje dole a záveterná hore. Dosiahnete to zdvihnutím prstov na nohách hore a natiahnutím lýtkových svalov. Len takto vám doska bude po zapichnutí do vody otáčať pätkou po vetre.

Zároveň s odrazom prudko preneste plachtu dopredu ku špičke a cez dosku proti vetru, pričom sa snažte úplne pokrčiť zadnú ruku a vystrieť prednú /ako keď robíte helitack/. Čím viac dostanete plachtu ku špičke, tým ľahšie zapichnete dosku do vody a čím viac ju dáte cez dosku proti vetru, tým skôr vás začne rotovať aj tlak vetra v plachte z opačnej strany. V tejto fáze držte plachtu veľmi zľahka a veľmi jej neodporujte. Kľúčové je neotvárať plachtu – inými slovami pevne držať len prednú ruku pri sťažni, tlačiť ňou sťažeň dopredu ku vode a zadnú mať na rahne úplne voľnú bez odporu.

V tejto chvíli by doska mala začať rotovať a po dopade by ste sa mali nájsť otočení o 180°. Po dopade ostaňte na prednej nohe.

Tlačte prednou rukou sťažeň ku vode proti vetru /len sťažeň, nie zadnú ruku s plachtou/. Toto postavenie plachty a vášho tela podporuje ďalšiu rotáciu dosky.

V poslednej štvrtine celej rotácie, keď už doska smeruje po vetre, otvorte plachtu a preneste zaťaženie mierne dozadu, pripravte sa na ťah v plachte znížením bokov a vystretím prednej nohy. Plachtu stále nechávajte vpredu, aby ste neprerotovali dosku.

Vaše komentáre

NOVÝ ČASOPIS

WINDSURFER & KITESURFER Objednať
Predplatné časopisu Biker

Surfmagazin na facebooku

Zavrieť reklamu