Surfmagazin

WIND&KITE OKULIARE MEATFLY ZADARMO K DVOJROČNÉMU PREDPLATNÉMU WINDSURFER/KITESURFER IBA ZA 29,90€!
Kiteboard

9 top kite spotov vo Francúzsku

Francúzsko má nádherné pobrežie ponúkajúce množstvo skvelých spotov. Navyše je úžasne rozmanité. Od drsného severu s vysokými normandskými skalami až po dlhé pieskové pláže v južnej časti. A k tomu prirátajte francúzsku kuchyňu…je ešte dôvod váhať?
Laci Kobulsky
  • Wissant – Najlepší wave spot v severnej časti Francúzska, ktorý funguje najmä na juhozápadný vietor. Aj preto mu prischla prezývka Havaj severu. Ak fúka severo-východ hladina je rovná na slalom a freestyle. V ľavej časti zálivu sú skaly, čiže sa odporúča vstupovať do vody vpravo pri domoch. Wissant obľubujú aj belgickí a nemeckí kitesurfisti, takže na dobrú predpoveď tu býva dosť plno. V lete je oddelená kite a wind zóna.
  • Eole Club – Mestečko Berck je obľúbeným letoviskom, takže v lete sú pláže plné a parkovanie je nočnou morou. Najlepší vstup do vody je pri Speed –Sail-Club, pre kitistov je na pláži oddelená zóna. Pri juho-západnom vetre sa tvoria pekné vlny. Pri severnom a severozápadnom si zasa na svoje prídu freeridisti. Počas odlivu sa vytvorí príjemná kite lagúna s plytčinou. Pozor na mušle v severnej časti pláže.
  • Le Havre – V meste nájdete dva spoty na tej istej pláži Sainte-Adresse. Jazdiť môžete v severnej časti, alebo o 800 metrov južnejšie, kde funguje západný a severozápadný vietor. Vlny sa tvoria iba 2 hodiny pred prílivom. Vyhnite sa štartovaniu kitu za plného prílivu, pretože v blízkosti je cesta. Odliv oproti tomu ponúka peknú pieskovú pláž s plytkou lagúnou.
  • Ker Emma – Top kite spot! Dlhá plytčina a rovná hladina je perfektná na dlhé pojazdy v nádhernej tyrkysovej vode. Široká pláž je bezpečná. Pozor obľubujú ju aj jachtári.
  • Penhors – Miesto pre začiatočníkov aj pokročilých sa nachádza neďaleko mestečka Plovan. 15 kilometrov dlhá piesková pláž sa v sezóne delí na kite a kúpaciu zónu. Je strážená plavčíkmi, čiže bezpečná. Príjemné jazdenie, kde môžete dať prvé jazdy v menších vlnách. Tie narastú iba pri silnom juhozápadnom vetre.
  • Fromentine – Mestečko nachádzajúce sa na výbežku do mora. Nájdete tu dva kite spoty. The Bay funguje pri odlive a východnom vetre. Plytká čistá voda, piesok a pláž relatívne bez ľudí. Počas prílivu sú tu silné prúdy. Kto hľadá väčšie vlny, odporúčame ísť na stranu otvoreného oceánu.
  • Soustons – Vďaka za 500 metrovú túru od auta k pláži. Aj vďaka tomu je tento skvost takmer bez ľudí, takže kitisti tu majú dostatok priestoru rozložiť sa. Väčšinou tu nájdete pekný flat.
  • La Franqui – Tramontana sa tu stará o ideálne podmienky pre speed a freestyle, vietor dosahuje často 40 uzlov. Platí to aj pre známu pláž Leucate, ktorá je hneď vedľa.
  • L’Almanarre – Príjemná dlhá pláž, kde autom zaparkujete rovno pri vode. S pekným chopom na skákanie. Ak prejdete ďalej na Ile de Giens nájdete ďalšie dve skvelé mieta La Madrague a Camping International.

Naj tip od miestnych

Najlepší čas, kedy sem vyraziť za vetrom je jar a jeseň. Vtedy fúka ideálny vietor a ceny v letoviskách nie sú také premrštené ako v hlavnej letnej sezóne.

Vaše komentáre

NOVÝ ČASOPIS

WINDSURFER & KITESURFER Objednať
Predplatné časopisu Biker

Surfmagazin na facebooku

Zavrieť reklamu