Surfmagazin

WIND&KITE OKULIARE MEATFLY ZADARMO K DVOJROČNÉMU PREDPLATNÉMU WINDSURFER/KITESURFER IBA ZA 29,90€!
Windsurf

Freestyle škola: Shaka

Čo tak skúsiť nový freestylový trik? Shaka, náročný ale za to naozaj cool manéver. Väčšina jazdcov by vám povedala len jednu vetu a tá je: "Jednoducho carvuj proti vetru a hoď sa na plachtu."
Ria Tomašáková

Začnete v dobrom sklze na bočný kurz a hľadajte čo najväčšiu a najstrmšiu vlnu pred vami.

Odháknite sa z trapézových laniek a tlakom na päty prudko otočte dosku proti vetru smerom k vlne, pričom zatla-číte na zadnú nohu a dôrazne potiahnete prednú nohu hore.

V rovnakom čase potlačte plachtu prednou rukou dopredu smerom ku špičke dosky a dole, pričom zadnou rukou plachtu zatvoríte.

Od vody sa odpútate kombináciou dvoch vecí – prudkým zastavením dosky a pohybom tela dopredu ku špičke dosky smerom na plachtu. Je dôležité, aby ste otáčali dosku proti vetru len počas zlomku sekundy a vaše telo nestratilo rýchlosť dopredu v pôvodnom smere. Len doska má zastaviť, telo nie. Hneď ako sa dostanete do vzduchu, ďalej tlačte plachtu dopredu proti vetru a dole pomocou prednej ruky, zadná ruka kontroluje silu v plachte.

Prsty na nohách ťahajte hore, čím vystavíte dno dosky vetru a ten vám pomôže s rotáciou.

Dopadnite na špičku dosky, pričom sa dostanete do sklzu smerom dozadu, hmotnosť udržujte skôr na prednej nohe. Zadná noha tlmí dopad miernym pokrčením.

Udržujte dosku v sklze a počkajte, kým začne rotovať o ďalších 180°. Telo udržujte nad doskou, než otvoríte plachtu (táto situácia je identická s druhou polovicou obratu proti vetru o 360° /upwind 360°/) alebo flaky.

Po dosiahnutí zadného kurzu (špička dosky smeruje v smere vetra) otvorte prudko plachtu.

Zastavte rotáciu posunutím plachty dopredu ku špičke dosky. Zavrite plachtu, stabilizujte postoj a opäť sa rozbehnite za ďalším trikom.

Vaše komentáre

NOVÝ ČASOPIS

WINDSURFER & KITESURFER Objednať
Predplatné časopisu Biker

Surfmagazin na facebooku

Zavrieť reklamu