Surfmagazin

WIND&KITE OKULIARE MEATFLY ZADARMO K DVOJROČNÉMU PREDPLATNÉMU WINDSURFER/KITESURFER IBA ZA 29,90€!
Windsurf

Foivos Tsoupras vám ukáže prečo Kiel stojí za návštevu

Nemecké mesto Kiel nie je zrovna prvý spot, ktorý by ste chceli navštíviť počas vášho windsurfového výletu. Avšak pre drobrodruhov, ktorým nevadí zima a dážď, Kiel ponúka mnoho spotov. Či už chcete mať kľudnú freeride/freestyle session na rovnej vode alebo ísť trénovať nové triky vo vlnách, Kiel vám ponúkne veľa možností!
Ria Tomašáková

Kiel nemusí byť prvým miestom, ktoré vám napadne, keď budete premýšľať o ďalšom windsurfovom výlete. Mesto však ponúka veľa: freestyle komunita, mnohé spoty v tesnej blízkosti a veľké podujatia prispievajú k tomu, že je centrom nášho športu. Foivos Tsoupras, grécky windsurfer vás prevedie najlepšími spotmi v okolí mesta Kiel v severnom Nemecku. Ste pripravení zbaliť si zimný neoprén a vydať sa na cestu? Začnime!

Prečo navštíviť práve Kiel

Na svete je toľko pekných miest, kde sa dá ísť windsurfovať, že toto väčšinou chladné a relatívne centrálne mesto by neprišlo na um, však? Nesprávne, tvrdí Foivos, ktorý sa o meste dopočul počas windsurfového výlete na Rhodos v roku 2014. Freestyle windsurfing tu naozaj žije, centrálna poloha mesta je ideálna na to, aby ste boli nadosah od množstva kvalitných freestylových spotov. Tsoupras, ktorý žil v meste už niekoľko rokov, preskúmal viac ako 40 spotov. Nezáleží na predpovedanej sile a smere vetra, vždy sa preň nájde miesto. Samotné objavovanie všetkých spotov by bola obrovská úloha a navyše zbytočná. Freestyle komunita je v Kieli silná, párkrát zájdete na správne miesto na freestyle a každého hneď poznáte. Zdieľanie áut a spoločné sessions na vode sú preto najlepšími spôsobmi, ako preskúmať rôzne freestylové miesta. Základná skupina je zložená z viac ako 50 freestylistov, ktorý kontrolujú najbližšiu predpoveď spolu s vami a potvrdia vám, na ktorý spot sa oplatí ísť.

Silná komunita sa prejavuje aj cez podujatia. Nemecké freestyle bitky (GFB) sa organizujú z Kielu a známy Kieler Woche, najväčšia európska jachtárska udalosť, ponúka Freestyle Tow-in a nezameniteľnú show Ocean Jump. Týmto spôsobom je windsurfing v očiach obyvateľov Kielu živý a zaujímavý. GFB, ktorý skvele vytvoril Valentin Böckler, spája všetkých freestylerov v Nemecku a často sa odohráva na niektorých miestach, ktoré sa chystáme preskúmať nižšie. Je to skvelá platforma na uvedenie začínajúcich freestylerov do súťaženia a ešte väčšia iniciatíva na stretnutie sa s podobne zmýšľajúcimi ľuďmi. Okrem dobrej nálady na GFB, Foivos si takisto užíva, keď má možnosť počas Kieler Woche schopnosť prejaviť sa pred obrovskými davmi ľudí.

Ak vám nevadí zima, dážď a nutnosť jazdiť vždy značnú vzdialenosť autom (hoci existujú videá ľudí, ktorí idú na spoty na bicykli alebo verejnou dopravou), tak Kiel rozhodne stojí za to, aby ste ho navštívili.

Kiel City Bay

Mesto Kiel zahŕňa záliv, na východnej strane kde nájdete Laboe. Ľahko dostupné Laboe, nazývané aj mestský spot, je ideálny na rýchlu session medzi stretnutiami počas rušného dňa (aj keď je ťažké tam zaparkovať). Na mieste sa najlepšie windsurfuje s vetrom medzi JZ a Z. Je tu však malý chop, ale ak máte šťastie, tak môžete skórovať aj relatívne rovné podmienky. Závisí to od hladiny vody, ktorá sa neustále mení v dôsledku toho, čo možno opísať len ako „baltské odlivy“. Nie sú tam žiadne skutočné prílivy a odlivy, ale keď vietor neustále fúka z jedného smeru, voda v Baltskom mori má tendenciu sa pohybovať buď do, alebo z Kielského zálivu. Uistite sa, že vždy kontrolujete hladinu vody, pretože niekedy môže byť aj freestyle plutva príliš dlhá. Keď sú podmienky dobré, tento spot sa vždy vyberá len z dôvodu nedostatku času na jazdu na lepšie, ale vzdialenejšie miesta.

Na západnej strane zálivu sú miesta ako Strande alebo maják Bülk alternatívou pre východné vetry. Ponúkajú podobný komfort, no ani tam nie sú skvelé podmienky.

Spoty mimo mesta Kiel

Keď cestujete o 20 minút ďalej, mimo zálivu, nájdete tam oveľa viac spotov, ktoré v skutočnosti ponúkajú kvalitné podmienky. Na východnej strane mesta sú miesta ako Brasilien a Kalifornien s dobrými vlnami pre forwards, Pasko a jedinečné Double Air Culo (ak sa samozrejme voláš Niclas Nebelung). Keď je veľmi veterno, v rámci tolerancie medzi jednotlivými smermi SZ a V, prichádzajú sem na wave session aj miestni chlapci z Kiel, ako je Leon Jamaer. Spoty majú zložité parkovanie, pretože môžu byť preplnené, a preto existujú rôzne miesta na vstup do vody. Napriek tomu všetky ponúkajú rovnaké podmienky, takže sa nezabudnite porozprávať so svojimi priateľmi, kde zaparkovať, keď sa chcete stretnúť na vode!

Keď cestujete po druhej strane zálivu, na západ od Kielu, miesta ako Noer a Lindhoft ponúkajú dobré podmienky so západným vetrom. Nie sú tam žiadne vlny, ale je to ďalšia dobrá možnosť na rýchlu session mimo mesta.

Büsum

Tiež známy ako nemecká Dakhla, miesto je len 1,5 hodiny jazdy od Kielu. Na tejto strane Nemecka však príliv a odliv začína hrať rolu, pričom skutočne dokonalé podmienky sú maximálne 2 hodiny. Windsurfovať tu je však celkom veľká misia, keďže po tom ako si prpravíte equipment je potrebné prejsť blatom viac ako kilometer, aby ste sa dostali ku vode. Funguje tu J až SZ vietor, ideálny je avšak J-JZ. Vzhľadom na charakter miesta sa tu môže ukázať ako zložité aj zranenie. Pre väčšinu freestylistov však riziko stojí za to, pretože podmienky na rovnej vode nie sú o nič dokonalejšie. Büsum je základom toho, čo nemecká freestylová scéna ponúka.

Ďalším obľúbeným miestom v okolí je Meldorf, ktorý funguje najlepšie v lete.

Fehmarn

Fehmarn je pravdepodobne najznámejším spotom na tomto zozname. Malý ostrov, na ktorý sa dá dostať po 500 metrovom moste, je v lete vyhľadávaným miestom windsurfingovej turistiky. Je to prvé miesto, na ktoré Foivos zvažuje ísť, keď predpoveď vyzerá nádejne. Nie je to príliš ďaleko od Kielu a funguje s takmer všetkými smermi vetra. Je to tiež skvelé miesto na stretnutie sa s ľuďmi, pretože je ľahké sa k nemu dostať po diaľnici z mnohých miest v Nemecku. Východ alebo západ je najlepší smer, ale ako už bolo spomenuté, Fehmarn bude mať vhodné podmienky, bez ohľadu na to odkiaľkoľvek vietor fúka.

Tri hlavné spoty sú Lemkenhafen, Orth a Wulfen. Lemkenhafen je miestom pre západné vetry. Orth je dvojsečný meč ako jeho polostrov – východ aj západ fungujú a poskytujú plochú vodu. Wulfen, je spot, ktorý medzinárodne preslávili Andre Paskowski a Gollito Estredo ešte v časoch, keď sa prvé Air Funnel Burners stávali realitou. Čo sa týka smeru vetra, špeciálne JV je perfektný a poskytuje vodu rovnú ako palacinka.

Bonusové spoty

Pri jazde v smere na Flensburg pri dánskych hraniciach nájdete Schlei a Olpenitz. Schlei ponúka podmienky ako na Fehmarne. Funguje tu zvyčajne JZ, ale len pár stupňová odchylka môže spôsobť, že vietor buď vypne alebo bude nárazový. Pred odchodom sa odporúča diskutovať s miestnymi obyvateľmi. Na konci Schlei, opäť pri Baltskom mori, nájdete Olpenitz, ktorý je ideálny pre priame východné vetry. V lagúne je malý chop, ale sú tu veľmi pekné podmienky na skákanie.

Vaše komentáre

NOVÝ ČASOPIS

WINDSURFER & KITESURFER Objednať
Predplatné časopisu Biker

Surfmagazin na facebooku

Zavrieť reklamu