Surfmagazin

WIND&KITE OKULIARE MEATFLY ZADARMO K DVOJROČNÉMU PREDPLATNÉMU WINDSURFER/KITESURFER IBA ZA 29,90€!
Windsurf

7 super tipov, ako ostať vo forme aj vo vyššom veku

Windsurfingové médiá sú plné dvadsaťročných mladíkov skáčucich všemožné triky s nezapamätateľnými názvami. A čo my obyčajní smrteľníci? Máme tiež nárok držať s nimi krok alebo je windsurfing iba pre mladých profíkov?
Laci Kobulsky

Dobrým príkladom, že v pokročilom veku sa môže vaše jazdenie dokonca zlepšiť, sú bratia Pritchardovci. Štyridsiatnik Kevin Pritchard na poslednej Aloha Classic strčil do vrecka o polovicu mladších jazdcov a so súťažou sa rozlúčil s víťaznou trofejou v ruke. Ešte starší Matt zasa odovzdáva svoje skúsenosti a radí práve zrelším windsurfistom. Tu je niekoľko jeho tipov.

01 Najdôležitejšie je odhodlanie

Povedzme si to na rovinu, mladší už nebudeme. Našťastie, windsurfing je šport, ktorý ponúka široké možnosti pre rôznorodých jazdcov. Na Maui nie je výnimkou, že na vode vidíte jazdiť sedemdesiatnikov, ktorí si dávajú svoju vlnu. Je to rovnako inšpirujúce, ako vidieť 25-ročných ripperov. Windsurfing môže byť pre každého, a to v akomkoľvek veku. Všetko, čo potrebujete, je trochu odhodlania, inšpirácie a zmysel pre humor a dobrodružstvo.

02 Byť na vode vždy, keď sa dá

Pre mnohých windsurfistov je problém dostať sa vôbec na vodu.

Je mnoho výhovoriek, prečo ste nemohli ísť jazdiť. Práca, rodina, zaberie to veľa času, prísť na jazero, nastrojiť sa a podobne… Jasné, v našom športe je dosť nevýhodné, že si windsurfing neviete naplánovať na určitú hodinu, ako napríklad návštevu fitka. Čo ale môžete naplánovať, je vaša myseľ a nastavenie byť v hre, keď príde tá šanca ísť na vodu. Nie je nič horšie, ako dostať sa po dlhom čase na vodu a byť po 20 minútach fyzicky hotový a frustrovaný.

03 Vek je len číslo, ako sa cítime, je len na nás

Všetko sa odohráva vo vašej mysli, ste takí starí, ako si myslíte, že ste.

Takéto rozmýšľanie vás síce môže niekedy dostať do ťažkostí, keď si na krk zoberiete viac, ako zvládnete, ale na druhej strane vás udrží fit. Pozrite sa na to z tej pozitívnej stránky. Aký je rozdiel medzi 45-ročným a 20-ročným windsurfistom? Napríklad ten, že vy si môžete kúpiť tú najlepšiu výbavu a peknú dodávku prerobenú na surfový karavan. A užívať si každú chvíľu na vode. A keď k tomu prirátate vaše skúsenosti? Čo tak dať si dva-tri krát do týždňa v posilňovni kardio a zdvihnúť párkrát činky? Stačí polhodinka a máte istotu, že dve hodiny na vode dáte ľavou zadnou. Ďalším tajomstvom je, samozrejme, strava, to by však vydalo aj na ďalší článok.

04 Správna výbava

Ak vám starý plavák podľa vás už slúži, je načase ho vymeniť. Nové veci sa dnes vyrábajú z oveľa lepších materiálov, ktoré sú ľahšie, lepšie na vode reagujú a tým vám ušetria obrovské množstvo energie. Ak s doskou aj skáčete, chcete s ňou aj ľahko manévrovať. Väčšie dosky to dokážu ľahšie a hlavne, ak ste freerider, 10 litrov navyše nie je veľa. Bude sa vám kĺzať ľahšie a ušetríte energiu.

Starším jazdcom môže taktiež vyhovovať jazdiť na väčšej doske s menšou plachtou, znížia tak záťaž rúk. Ďalšou vecou je dĺžka trapézových laniek. Sčasti záleží na individuálnych preferenciách a určite je to téma na dlhšiu polemiku, vo všeobecnosti však platí – čím dlhšie, tým lepšie. Priemerná dĺžka jazdcov v PWA je 32,85 inchov, takže ak jazdíte 24, je čas na zmenu.

05 Čas na rigovanie

Čím viac má človek rokov, tým väčšiu má trpezlivosť. Tá sa vám zíde pri rigovaní materiálu. Narigovať správne plachtu je totiž hotové majstrovstvo. Keď ju natiahnete príliš, tak budete stáť na vode, keď ju zasa príliš uvoľníte, môže vám ju nárazový vietor vytrhnúť z ruky.

06 Neustále sa učte

Čo takto urobiť pár ľahkých trikov, aby ste ukázali, že na to stále máte? Napríklad duck jiby, jednoduché rovné skoky alebo carving 360 sú relatívne bezpečné triky, ktoré vás udržia v hre, a pritom vás aj zabavia. Je len málo jazdcov, ktorý vedia skočiť switch punetu, takže sa o to ani nepokúšajte, pokiaľ si nechcete spôsobiť nejaké zranenie. Zamerajte sa na základné triky, vďaka ktorým získate na vode väčšie sebavedomie. Práve to vás bude posúvať do ďalších levelov.

07 Pozitívne vzory

Robby Naish má na krku päťdesiatku, ale stále patrí k borcom na vode. Takisto Dunkerbeck a Antony Albeau, ktorý sa s vekom neustále zlepšujú. Títo jazdci sú dôkazom toho, že jazdenie nemusíte zabaliť ani vo vyššom veku. Práve naopak, s týmito tipmi môžete byť na vode aj v 70-ke!

Matt Pritchard

Žije na Maui a windsurfing robí takmer každý deň. Po celom svete robí kliniky a privátne lekcie. Keď mu v roku 2000 po zranení povedali, že už viac nebude môcť profesionálne jazdiť, bola to pre neho motivácia, ako sa dostať do formy. V roku 2002 vyhral titul majstra sveta vo freestyle a pokračoval v kariére ďalšími víťazstvami.

Hovoríte si, že ľahko sa tomu Pritchardovi urdžiava vo forme, keď býva v surfovom raji? Tak na tieto výhovorky rýchlo zabudnite. Dôkazom, že tým najdôležitejším je osobný prístup, je aj Miloš Ceconík, windsurfingový nadšenec, ktorý svojou energiou poráža aj o desiatky rokov mladších jazdcov. Spýtali sme sa ho na 3 tipy, ako sa udržať vo forme.

Vždy, keď môžem: 1. windsurfujem, 2. windsurfujem a 3. windsurfujem, a keď nemôžem ísť na vodu, tak hrám squash, vybehnem na horský bike alebo lyžujem a sem-tam pridám trochu calistheniky. V priemere sa hýbem hodinu a pol denne. 

Vaše komentáre

NOVÝ ČASOPIS

WINDSURFER & KITESURFER Objednať
Predplatné časopisu Biker

Surfmagazin na facebooku

Zavrieť reklamu