Surfmagazin

WIND&KITE OKULIARE MEATFLY ZADARMO K DVOJROČNÉMU PREDPLATNÉMU WINDSURFER/KITESURFER IBA ZA 29,90€!
Windsurf

Naučte sa Bottom turn

Tajomstvo perfektného bottom turn... Goya ho pozná, Swift ho vie a teraz ho prezradíme aj vám.
Laci Kobulsky

Bottom turn v plnej rýchlosti je jedna z najkrajších vecí v jazde na vlnách. Či už sa opriete do oblúka na Jaws, alebo nabíjate na lipt turn na Tenerife, bottom turn je super dôležitý pre ďalší manéver, ktorý robíte na vrchole vlny. Dobrý bottom turn znamená, že ho prejdete vo veľkej rýchlosti, kontrolovane, v správnom okamihu a v správnom postavení. Ak splníte tieto kritériá, polovicu súboja ste vyhrali, a pokiaľ si celý bottom turn zautomatizujete, môžete sa plne sústrediť na ďalší manéver na vrchole vlny.\

Mám pre vás našťastie jedny z najlepších tipov na bottom turn. Rád by som sa pod ne podpísal, ale v skutočnosti sú z hlavy Robbyho Swifta, ktorý ich zase prevzal, pokiaľ viem, od Scotta Sancheza počas jeho pôsobenia v MPG. Na počiatku bola však spolupráca s Franciscom Goyom.

Tajomstvo perfektného bottom turn… Vie ho Goya aj Swift, a ak ho urobíte správne, máte zároveň pokoj aj s najbližšou otočkou na vrchole vlny.

Začnite s obomi rukami pri sebe a otvorenou plachtou na vrchole vlny, čakajte na vhodný okamžik. Pozerajte sa pred plachtu, ako sa správa vlna, na ktorej sa veziete. Veľmi záleží na načasovaní, ale to si vyžaduje veľa skúseností. Ak sa vám zdá, že je vhodný okamžik, zavrite plachtu, pustite sa dole vlnou a skúste získať čo najväčšiu rýchlosť. Hneď ako dosiahnete rovnú časť na dne vlny, môžete začať otáčať dosku presne ako v halze. Nechajte oplachtenie padať dopredu tak, že vystriete prednú ruku, a zároveň posuňte zadnú ruku na rahne dozadu. Preneste celú silu v plachte na dosku cez prednú nohu. Zadná noha slúži len na riadenie dosky.

Mnoho jazdcov zvykne v tomto okamihu prehnane zavrieť plachtu a ťahať ju dozadu ku kolenám, ale práve vtedy začnú strácať silu v plachte, hmotnosť prenesú dozadu a spomalia. Namiesto toho sa snažte tlačiť oplachtenie čo najviac dopredu a nakláňajte sa celým telom do oblúka. Pokrčte kolená a zatlačte čo najviac na prsty na nohách.

Od tohto okamihu začnite otvárať plachtu a pripravujte sa na top turn (obrat na vrchole vlny). Ruky na rahne sú ďaleko od seba a pozorujte hornú časť vlny, kde sa chcete točiť. Na konci bottom turn, ešte keď karvujete dosku smerom hore vlnou, začnite prenášať hmotnosť viac na zadnú nohu. Zamerajte sa na otvorenie bokov a plachty, ktorú držíte čo najďalej od tela.

Teraz ste pripravení na top turn (aerial), ktorý keď vykonáte, opäť sa nájdete v pozícii ako na začiatku tohto opisu, pred bottom turn – ruky sú pri sebe, plachta otvorená.

Vaše komentáre

NOVÝ ČASOPIS

WINDSURFER & KITESURFER Objednať
Predplatné časopisu Biker

Surfmagazin na facebooku

Zavrieť reklamu